Lifestyle

Komentari 2

Sretan imendan svim Marijama!

Sretan imendan svim Marijama!

Samo značenje imena Marija nije razjašnjeno. Neki kažu da je izvedeno od egipatskog 'mry' što znači voljena, a po nekim drugim izvorima ime je nastalo od hebrejskog 'mir' što znači gorko i 'jam' - more

Svakog 8. prosinca Crkva ima liturgijsko slavlje Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. To je blagdan tijekom kojeg se želi naglasiti Božja milost prema Bogorodici kojom je izuzeta od svakoga grijeha.

Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije je katolička dogma po kojoj je Blažena Djevica Marija od trenutka svoga začeća netaknuta istočnim grijehom jedinstvenom Božjom povlasticom. 

Papa Pio IX. potvrdio je ovo učenje u svojoj apostolskoj konstituciji Ineffabilis Deus, kojom je dogma donesena 8. prosinca 1854., između ostaloga, i ovim riječima:

'Izjavljujemo, izgovaramo i definiramo da je učenje koje drži da je Blažena Djevica Marija, u prvom času svoga začeća, po posebnoj milosti i povlastici svemogućega Boga, predviđajući zasluge Isusa Krista Otkupitelja ljudskoga roda, bila očuvana neokaljanom od svake ljage istočnoga grijeha, od Boga objavljeno, te zbog toga svi vjernici moraju čvrsto i postojano u njega vjerovati.'

Prema katoličkom kalendaru, danas imendan slave ljudi koji se zovu Marija, Marijana, Mario i Marijan.

Marija (na lat. Maria) je latinski oblik hebrejskog imena Mirjam, a kao ime Isusove majke ime je simbol čiste i istinske ljubavi. 

Samo značenje imena nije sigurno razjašnjeno. Po jednom tumačenju ime je izvedeno od egipatskog 'mry' što znači voljena, a po nekim drugim izvorima ime je nastalo od hebrejskog 'mir' što znači gorko i 'jam' u prijevodu more. 

Prvi dio imena Marijan je izvedeno iz latinskog obliku Marianus, a znači Marijin, a ponegdje se nalazi i skraćeni oblik imena - Marinus (Marin). Imena Marijan i Marin najčešće se povezuju s imenom Marija.

Najčitaniji članci