Lifestyle

Komentari 0

Danska uvodi porez na ugljični dioksid i stakleničke plinove

Danska uvodi porez na ugljični dioksid i stakleničke plinove

Danska ima jedan od najambicioznijih programa u borbi protiv klimatskih promjena na svijetu. Cilj joj je smanjiti emisiju stakleničkih do 2030. za 70 posto

Vladajuća koalicija u Danskoj složila se uvesti porez na emisiju ugljičnog dioksida i stakleničkih plinova, priopćila je danska vlada kasno u nedjelju.

Danska ima jedan od najambicioznijih programa u borbi protiv klimatskih promjena na svijetu. Cilj joj je smanjiti emisiju stakleničkih do 2030. za 70 posto i postati potpuno klimatsko neutralna najkasnije do 2050. godine.

Kao dio šireg klimatskog sporazuma namijenjenog smanjenju emisije ugljika u Danskoj za 3,4 milijuna tona godišnje, vlada će pregovarati o "zelenoj poreznoj reformi" kasnije ove godine, unutar koje bi tvrtke trebale plaćati porez, iznos kojega bi ovisio o količini emitiranog ugljičnog dioksida, priopćila je vlada.

U ožujku je Dansko vijeće za klimatske promjene, vladino savjetodavno tijelo, istaknulo da bi Danska trebala naglo povećati "ugljični porez" kako bi ispunila svoje klimatske ciljeve.

Najčitaniji članci