Lifestyle

Komentari 0

Danski 'zeleni' otok napajat će strujom europska kućanstva

Danski 'zeleni' otok napajat će strujom europska kućanstva

Tvrtka Orsted planira udružiti snage s domaćim mirovinskim fondom ATP i natjecati se za projekt financiranja i gradnje prvog energetskog otoka u Sjevernom moru koji je najavila vlada u Kopenhagenu

Umjetni otok proizvodit će i skladištiti zelenu struju koja bi mogla napajati tri milijuna europskih kućanstava. Danski parlament odobrio je projekt u veljači ove godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

'Energetski otok u Sjevernom moru bit će kamen temeljac za iskorištavanje danskih resursa vjetra na moru, koji mogu značajno pridonijeti zelenoj tranziciji Danske i Europe i otvoriti tisuće radnih mjesta u Danskoj', naveo je Orsted u priopćenju

Kompanija očekuje da će natječaj za 'zeleni' otok, koji će biti u većinskom vlasništvu danske države, biti objavljen sljedeće godine, a izvođač odabran u 2023. godini, rekao je glasnogovornik.

Uvjeti natječaja još se izrađuju.

Otok će se graditi 80 kilometara od zapadne obale Danske, u početnoj će etapi biti površine 18 nogometnih igrališta i trebao bi primiti prve stanovnike negdje 2033. godine. 

Bit će povezan sa stotinama vjetroelektrana na moru, opskrbljivat će strujom kućanstva i paralelno isporučivati 'zeleni' vodik brodarima, aviokompanijama i logističkim tvrtkama.

Zajedno s okolnim vjetroelektranama imat će početnu snagu od tri gigavata, a stajat će oko 210 milijardi danskih kruna (33,87 milijardi dolara).

Orsted je najveći svjetski graditelj vjetroelektrana na moru, s gotovo četvrtinom udjela u instaliranim svjetskim kapacitetima. ATP pak spada među najveće europske mirovinske fondove, s ukupnom vrijednošću imovine povjerene na upravljanje od 960 milijardi kruna.

Najčitaniji članci