Obavijesti

Lifestyle

Komentari 104

Dečko mi je držao nož na grlu, ali nemam srca ostaviti ga

Dečko mi je držao nož na grlu, ali nemam srca ostaviti ga
1

Od dečka je doživjela gušenje jastukom, udarac u glavu, a nakon svađe joj govori da bi se trebala ubiti. Ona i dalje ne zna kako da ode od njega pa je zatražila savjet

VIDEO

Ova mlada djevojka otvorila je srce Sunovoj kolumnistici Dear Deidre i zatražila pomoć nakon što ju je dečko fizički zlostavljao. Ona je zaljubljena i ne zna kako da ode od njega.

Prenosimo njezino pismo i odgovor u cijelosti: 

Draga Deidre,

Imam 17 godina, a moj dečko ima 18. Nakon samo tri mjeseca veze postao je ljubomoran i posesivan. S vremenom me počeo zvati droljom i kurvom.

Potom me, jednog dana, udario šakom u glavu.

Uz to, u više navrata me je i gušio jastukom. Čak i držao nož na grlu. Sve zato jer je mislio da ga varam.

Prekinuli smo... ali vratio se nakon što ga je ostavila nova cura. Sad smo ponovo zajedno, a kad se svađamo kaže mi da bih se trebala ubiti.

Sve što želim je da sve bude lijepo kako je bilo u početku veze.

Davor Javorović/PIXSELL

Deidre odgovara:

Ova veza je daleko od spašavanja, a ti nisi odgovorna za to što se tvoj partner od dragog dečka pretvorio u monstruma. 

On ima problem. I treba potražiti pomoć. Ljubomora je posljedica njegove nesigurnosti, a ne tvog ponašanja. 

Molim te, prekini ovu vezu što je prije moguće, po mogućnosti prije nego što se dogodi nešto grozno. 

 

5 načina kako da prekinete nasilnu vezu:

Jako je teško prekinuti zatvoreni krug nasilja u vezama, ali postoje smjernice koje psiholozi koriste kako bi pomogli ljudima zarobljenima u lošim vezama.

1. Priznajte sami sebi u kakvoj ste vezi

Najbitnije je priznati sam sebi da nasilje u vezi (ili braku) postoji. Žrtve često umanjuju stvarno stanje te stalno traže isprike za svoje partnere. Nasilje nije samo fizičko, već i psihološko.

Dreamstime

Ako se bojite partnera, njegovih komentara ili promjena raspoloženja, ako se osjećate kao da ste stalno pod prismotrom, to nije zdrava veza. I to nije odnos.

2. Potražite pomoć

Niste sami! Razgovarajte s obitelji ili prijateljima, ako se ne osjećate ugodno reći im što se stvarno događa u vašem životu, postoje različite organizacije koje pomažu žrtvama nasilja. Zapamtite, najteže je napraviti prvi korak.

3. Planirajte

Kad odlučite prekinuti vezu, nemojte ništa naglo raditi. Isplanirajte svoj odlazak.

Spakirajte samo najnužnije i kad jednom odete, zaboravite na povratak, savjetuje Psych Central. Nijedna isprika ni obećanje za promjenom nije vrijedno vašeg mira i zdravog razuma.

4. Radite na sebi

Nakon odlaska iz nasilne veze, svatko treba vremena za oporavak. Iako žene i muškarci raznih kultura, rasa i dobi se mogu naći u nasilnoj vezi, svi oni imaju jednu zajedničku stvar. A to su nedostatak samopoštovanja i ljubavi prema samom sebi. Samo radom na sebi i utvrđivanjem uzroka tih negativnih osjećaja možete si pomoći da u budućnosti nađete nekoga s kim ćete imati pozitivnu i ispunjavajuću vezu.

Kome se javiti u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se u slučaju nasilja u vezama ili braku uvijek možete javiti policiji, Centrima za socijalnu skrb, Obiteljskim centrima ili u bolnicu.

Policija ima dužnost odmah doći na mjesto događaja, privesti počinitelja nasilja te upoznati žrtvu nasilja s njezinim zakonskim pravima.

Centar za socijalnu skrb sa žrtvom nasilja izrađuje zapisnik, prijavljuje događaj policiji i pomaže u izradi plana kako žrtvi pomoći da izađe iz nasilničke veze. 

Više informacija možete saznati na stranici sigurnomjesto.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku