Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Dijagnoze bolesti na Wikipediji su u 9 od 10 slučajeva netočne

Dijagnoze bolesti na Wikipediji su u 9 od 10 slučajeva netočne
1

Tim liječnika sa Sveučilišta Campbell upozorava ljude, ali i liječnike te liječničko osoblje da treba izbjegavati dijagnosticiranje bolesti s Wikipedije zbog netočnosti

VIDEO

Većina ljudi danas čim osjete prve znakove bolesti, "googlaju" kako bi provjerili što im je i što da čine. Zbog dobre Wikipedijine pozicioniranosti na Googleu, velika većina dijagnozu pronalazi upravo na Wikipediji. No prema novoj liječničkoj studiji, devet od deset Wikipedijinih članaka o čestim medicinskim stanjima sadrži činjenične greške, piše Daily Mail.  

- Istraživači ne bi trebali koristiti Wikipediju kao primarni izvor jer njihovi članci ne prolaze isti proces čitanja, provjeravanja i uređivanja kao medicinski časopisi - kazao je voditelj studije dr. Robert Hasty sa Sveučilišta Campbell. 

Dodaje da je najbolji izvor za dijagnozu vaš liječnik koji vaše sadašnje stanje može usporediti s vašom povijesti bolesti i drugim faktorima te zatim odrediti najbolji smjer liječenja. 

Problem upitnosti članaka na Wikipediji je upravo u korisničkom uređivanju, a korisnik može biti bilo tko. Svatko može napraviti članak na Wikipediji, obrisati ga, promijeniti ili postaviti novi. 

Među primjerima netočnosti na Wikipediji liječnici navode primjer mjerenja tlaka. Prema članku, da bi se dijagnosticirao visoki krvni tlak tlakomjer ga mora očitati u tri različite situacije. Istraživači ističu da to ne da nije točno već je i opasno jer može odgoditi potrebno liječenje. Također, stoji i da antidepresivi nisu dobri za djecu, a liječnici ističu da je to netočno te da sprječava roditelje da ispravno liječe djecu. 

Farmaceutske tvrtke također su bile pod udarom da brišu štetne nuspojave na člancima o lijekovima.

Prijašnja istraživanja pokazala su da 70 posto liječnika i studenata medicine koriste Wikipediju. Istraživači upozoravaju da se ne bi trebali pozivati na podatke iz nje zbog mogućih grešaka koji ih mogu navesti na pogrešne zaključke, a samim time i liječenje. 

Dr. Hasty pozvao je svoje kolege da sudjeluju u uređivanju Wikipedije kako bi poboljšali njezinu točnost. Ovu studiju pratila je i druga koja je otkrila da je četvrtina žena sebi krivo dijagnosticirala bolest na internetu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku