Lifestyle

Komentari 4

Dijamanti iz laboratorija mogu zamijeniti prave jer su identični

Dijamanti iz laboratorija mogu zamijeniti prave jer su identični

Belgijanke Jessica Warch i Sidney Neuhaus, vlasnice linije luksuznog nakita, smatraju da će se tržište sve više okrenuti dijamantima iz laboratorija jer su zapravo isti kao oni prirodni

- Ljudi uglavnom ne shvaćaju da su dijamanti uzgojeni u laboratoriju kemijski i fizički identični prirodnim dijamantima. Postoji i zabluda, a to je da dijamanti uzgojeni u laboratoriju troše više energije od miniranih dijamanata - komentirala je Sidney Neuhaus, jedna od dizajnerica koje predlažu umjetne dijamante.

Naime, energija koja se koristi za proizvodnju miniranih dijamanata nije ni usporediva s energijom koja se koristi za stvaranje dijamanta u laboratoriju - i to bez razmatranja društvenih utjecaja vađenja dijamanata na lokalne zajednice i dugotrajnih učinaka na naš planet - dodaje autorica.

POGLEDAJTE VIDEO: Nakit od lišća dio je održive modne scene

- Tradicionalnoj industriji dijamanata već dugo nedostaje transparentnost u načinu opskrbe, pa je nemoguće znati odakle dolaze dijamanti. Iskopani dijamanti imaju složeni način dobavljanja te često mijenjaju ruku najmanje 15 puta prije nego što dođu do nas, dok je poznato da postupak ima razarajuće i opasne učinke na lokalne zajednice - izjavila je Jessica Warch za Harper's, koja s kolegom potpisuje linije nakita s umjetnim dijamantima, imena Kimaï.

Obje su članice obitelji iz Antwerpena, koje već desetljećima rade s pravim dijamantima, no dio su nove generacije koja želi promijeniti priču.

Traže transparentnost u proizvodnji nakita i naglasak na umjetno uzgojene dijamante.

Najčitaniji članci