Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Dim roštilja krivac je za rak, a rajčica je zdravija prokuhana...

Dim roštilja krivac je za rak, a rajčica je zdravija prokuhana...
1

Prekuhavanje i prženje najčešće su pogreške kod pripreme hrane, a hrana tako gubi vrijedne sastojke i postaje kancerogena, kaže nutricionist Nenad Bratković

VIDEO

Čak i ako jedete dovoljno voća i povrća kako biste bili vitalni i zdravi, takvim načinom prehrane stigli ste tek do polovice puta prema optimalnom načinu prehrane, tvrde nutricionisti.

Druga polovica sastoji se od pravilne obrade namirnica kako one ne bi kuhanjem, pečenjem i drugim načinima pripreme izgubile dragocjene sastojke – vitamine i minerale.  

- Osim prženja, prekuhavanje i dugotrajno kuhanje tipične su i najčešće pogreške tijekom pripreme hrane. Tako se iz namirnica iskorištava značajno manje hranjivih tvari. Uz to, nepravilnim termičkim tretiranjem, kao što je prženje, dolazi do vrlo nepoželjnih kemijskih promjena u samoj hrani, pri čemu ističem nastanak trans-masnih kiselina, policikličkih aromatskih spojeva, tzv. produkata napredne lipooksidacije i glikacije - objašnjava nutricionist Nenad Bratković. 

Prekuhavanje povrća, nastavlja nutricionist Bratković, redovito završava obrokom u kojem je hrana gnjecava, mekana, izblijedjela, a nutritivno je značajno smanjena ili posve lišena hranjivih tvari. S druge strane, kratko pirjanje i lagano parenje smatraju se najzdravijim načinom pripreme namirnica.

- Izuzetak od tog pravila su rajčica, mrkva i još neko povrće bogato karotenoidima, čijim se kuhanjem postiže još bolja bioraspoloživost biološki visokovrijednih karotenoida. Isto tako, grilanje, odnosno kratko pečenje na žaru ili u woku, može biti itekako zdrav način pripreme obroka. No koristite li obilne masne marinade, tzv. pac, i dolaze li sastojci marinade u doticaj s vatrom ili izravnim žarom, nastaju nepovoljne tvari kancerogenih svojstava - pojašnjava Bratković.

Visok udio biljnih ulja na kojima se prži (suncokretovo, sojino ulje), zaslužno je za vrlo nepovoljan profil masnih kiselina u prehrani, previše omega-6, premalo omega-3 masnih kiselina i jednostruko nezasićenih masnih kiselina.

Marko Prpić/Pixsell

- Trans-masne kiseline i spomenute oksidirane tvari nastale procesima prženja najgori su sastojci koji postoje u hrani i tempirana su bomba u prehrani. Kad je mehanička obrada namirnica u pitanju, istaknuo bih samo guljenje nekih namirnica poput jabuka, kao nepoželjan moment. S jedne strane, nastojeći se zaštititi od pesticida akumuliranih u kori konvencionalno uzgojenih jabuka, lišavamo se nekih polifenola kao što je kvercetin ili pak u vodi topivih vlakana pektina - smatra Bratković.

Pripazite da se masnoće ne slijevaju na žeravicu

Kad se meso izlaže visokim temperaturama i otvorenom plamenu, može poprimiti kancerogena svojstva. 

- Denaturacija površine mesa nastaje naglo i može potpuno ili mjestimično pregorjeti, što znači da je neophodno stalno nadziranje i okretanje. Osim toga, kratak proces obrade u pravilu skriva mogućnost da meso u sredini ostane neobrađeno, pa samim time i potencijalno opasno za zdravlje - objašnjava nutricionist Ignac Kulier. 

Jedinu sigurnost jamči mjerenje središnje temperature ubodnim termometrom koja mora biti minimalno 72 Celzijeva stupnja. 

- Najgore i najnezdravije rješenje je roštilj na drveni ugljen jer se omogućuje kapanje masnoće na žeravicu i vraćanje u obliku dima na donju stranu odrezaka. Dim od izgorene masnoće sadrži obilje mutagenih i karcinogenih tvari. Kada se onemogući kontakt masnoće i žeravice, drveni ugljen je kao energent sasvim u redu. Stoga savjetujem da se ta masnoća žljebovima odvodi u posebnu posudu - objašnjava Kulier.

Da bi tijelo iskoristilo željezo i cink, grah treba namakati  

Suhe mahunarke ne smiju se jesti sirove, a potencijalni toksini suzbijaju se kuhanjem i namakanjem. Kako bi tijelo iskoristilo cink i željezo koje sadrže cjelovite neobrađene žitarice i grah, najbolje je da ih namočite preko noći, a to će ujedno olakšati i probavni proces, savjetuju nutricionisti.   

Obavezno samljeti

Sjemenke sezama ili lana mnogima su postale sastavni dio doručka zbog visokog udjela vlakana i omega-3 masnih kiselina koje sadrže. Ali važno je znati da tijelo nije u mogućnosti iskoristiti sve hranjive sastojke iz sjemenki ako su one zatvorene u svojim ljuskama. Zato ih prije konzumacije sameljite u mlincu za kavu ili zdrobite u mužaru.

Samo na paru

Želite li sačuvati sve blagodati iz ovog povrća, nemojte brokulu pripremati kuhanjem ili prženjem. Brokula sadrži obilje vitamina C, klorofil, antioksidanse i antikancerogene sastojke, a studija napravljena u Kini 2009. godine pokazala je da je kuhanje na pari najbolji način za očuvanje korisnih tvari iz brokule.

Nipošto rezati - jesti cijelo voće

Ukusne, mirisne jagode sadrže vlakna, antioksidanse, vitamin C. Budući da se uglavnom jedu svježe, čini se da ne bi trebalo biti problema s gubitkom korisnih sastojaka, ali nutricionisti tvrde kako je vitamin C vrlo osjetljiv na izlaganje svjetlu i zraku te da zato ne bi trebalo rezati jagode prije konzumacije nego ih pojesti cijele. 

Također savjetuje da je bolje jesti zamrznuto voće i povrće nego svježe koje je danima putovalo iz dalekih krajeva.

Prozračiti’ pa dodati u jelo

Popularni i omiljeni češnjak, koji se u našim krajevima s pravom smatra ljekovitim, prema mišljenju nutricionista dobro je ostaviti narezanog na zraku desetak minuta prije nego što ga ubacite u jelo jer će se tako aktivirati njegovi pozitivni učinci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima