Lifestyle

Komentari 1

Direktorica tvrtke za dejtanje Bumble s 31 godinom jedna od rijetkih milijarderki na svijetu

Direktorica tvrtke za dejtanje Bumble s 31 godinom jedna od rijetkih milijarderki na svijetu

Nakon prvotnog uspjeha kao suosnivača poznatog Tindera, otišla je nakon uznemiravanja na poslu i pokrenula najpoznatiju svjetsku aplikaciju za spojeve prvenstveno namijenjenu ženama. Danas je milijarderka

Tvrtka koja je namijenjena ženama, a i vode je žene, svoju je 31-godišnju osnivačicu učinila milijarderkom. Dionice Bumble Inc., tvrtke koja je pokrenula jedinu aplikaciju za spojeve u kojoj žene traže partnere i imaju prvenstvo pristupa, u svoj prvoj javnoj ponudi vrijednost dionica je povećala za 67% na 72 dolara (450 kuna po dionici) u New Yorku, procjenjujući udio izvršne direktorice Whitney Wolfe Herd na 1,5 milijardu dolara (9,38 milijardi kuna).

POGLEDAJTE VIDEO: Što aplikacija na Facebooku znaju o vama?

Uspjeh tvrtke je u biti poučna priča i nadahnuće svim ženama koje su osnovale ili imaju namjeru osnovati tvrtke koje se prvenstveno bave tehnologijom. 

Wolfe Herd je svoje bogatstvo zaradila uočivši nedostatak tvrtki na tržištu koje imaju specijalizirane proizvode za žene i izgradila tvrtku vrijednu više milijardi dolara koja je započeta s idejom da se ukloni jedan od velikih problema u industriji, a to je seksualno uznemiravanje.

Seksualno uznemiravanje je jedno od najčešćih problema ženama u poslovnom svijetu. 

Prošlogodišnje istraživanje Women Who Tech pokazalo je da je 44% anketiranih osnivačica tvrtki na poslu doživjelo uznemiravanje, a više od trećine te skupine suočilo se sa seksualnim uznemiravanjem.

I problem uznemiravanja na poslu, pogotovo seksualnog, je ono što je potaknulo stvaranje Bumblea. Wolfe Herd osnovala je tvrtku sa sjedištem u Austinu u Teksasu 2014. godine nakon njezinog odlaska iz Tindera, suparničke aplikacije za pronalazak partnera koju je pomogla osnovati.

Razlaz s bivšim partnerima je bio okrutan, obilježen tužbom za seksualno uznemiravanje koju je Wolfe Herd pokrenula protiv tvrtke, navodeći, između ostalog, da su je rukovoditelji u više navrata nazivali pogrdnim imenima i lišavali je uloge suosnivača jer 'djevojčica' s tom pozicijom tvrtku 'čini smiješnom i neozbiljnom'. Tužba je kasnije riješena van suda, piše Bloomberg Weath.

- Nadamo se da ovo neće biti rijedak naslov - rekla je Wolfe Herd u četvrtak u intervjuu za Bloomberg Television, pozivajući se na jedinstvenost Bumbleove uprave koju vode žene. 

- Nadam se da će to postati norma. Tako i treba biti, nama je prioritet, a trebao bi biti prioritet i svima ostalima - izjavila je.

Kad je tvrtka Bumble prvi put javno ponudila svoje dionice na tržištu Wolfe Herd je ušla u mali klub samozaposlenih žena milijardera. Iako žene čine otprilike polovicu globalne populacije, Bloombergov indeks milijardera pokazuje da samozaposlene žene koje su ostvarile veliki financijski uspjeh čini samo 5% od ukupnih 500 najbogatijih na svijetu.

Žene su uglavnom zaostale u vjerojatno najbržem stvaranja bogatstva u povijesti. Prošle godine je 500 najbogatijih ljudi na svijetu zaradilo 1,8 trilijuna dolara, no 91% tog neočekivanog prihoda pripalo je muškarcima, prema Bloombergovom indeksu.

- Ovo je velika pobjeda - rekla je Allyson Kapin, generalni partner u investicijskoj tvrtki W Fund i osnivač mreže Women Who Tech. 

- Whitney je uvidjela nišu na tržištu u kojoj je nedostajalo prave ponude, a to je žensko tržište, i na temelju svoje stručnosti ušla je u ovaj rudnik zlata, ne samo za nju i njezin tim, već i za njene investitore - objasnila je Kapin.

Najčitaniji članci