Lifestyle

Komentari 5

Divlja ljepota Zrmanje: Kanjon, krš i boje koje će vas oduševiti

Divlja ljepota Zrmanje: Kanjon, krš i boje koje će vas oduševiti

Prekrasna krška rijeka, prozirno čista voda, njezine sedrene barijere i vodopadi te jedan od najljepših kanjona u Europi idealni su za neodoljivu avanturu na ovoj Velebitskoj rijeci

Područje kanjona Zrmanje i njene pritoke Krupe dio su najvećega hrvatskog zaštićenog područja, Parka prirode Velebit, a uz kanjon Zrmanje 60-ih godina prošlog stoljeća snimani su i legendarni filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua. 

Fotograf Ilija Veselica podsjetio je na njenu 'divlju' ljepotu, s impresivnim videom u kojem u 4k kvaliteti do izražaja dolazi sva ljepote ovog fascinantnog prirodnog bisera. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Prekrasna krška rijeka, prozirno čista voda, njezine sedrene barijere i vodopadi i jedan od najljepših kanjona u Europi idealni su za neodoljivu avanturu, a krševita podloga i miješanje planinske i mediteranske klime stvorili su čarobnu kombinaciju egzotičnog reljefa i bujne vegetacije.

Zrmanju odlikuju i bogate flora i fauna, a osim sitnih organizama poput endemičnih pužića, vodenbabura i rakušaca, može se naći i veća populacija čovječje ribice.

Do posljednjeg slapa Zrmanja je kao i svaka krška rijeka, a na dijelu ispod Jankovića miješa se sa morem i njezina voda postaje boćata. U svom boćatom dijelu Zrmanja ima i mnogo morske ribe, brancina, orade, cipla, jegulje, iverka, gavuna, lica, švoja, i druge. Od glavonožaca su tu sezonska lignja, hobotnica i sipa.

Uz Zrmanju obitava i više vrsta ptica, među njima i bijela i siva čaplja, kormoran, patka gluhara, golub pećinar, sivi i kraški sokol. Od raslinja koje se bori u surovom kanjonu usječenom u krš mogu se vidjeti smreka, grab, bjelojasen, a na nekim dijelovima čak i jela i hrast medunac.

Zrmanja protječe kroz Mokro polje (gdje ljeti presuši), zatim kroz Ervenik (nizvodno od Ervenika izvor Crni bunar; odakle ima stalni tok), Žegarsko polje (poslije sela Žegar dominira visoki kanjon, i do 300 metara ) pa preko Bilišana kroz Obrovac, te se na posljetku ulijeva u Novigradsko more.

Oni koji žele provjeriti jesu li pravi avanturisti mogu i zaveslati na nekima od divljih brzaca i uz žubor rječice doveslati do mora. Ne morate mnogo pretraživati karte - svi putovi vode na rijeku Zrmanju i njezinu ponekad divlju, ali uglavnom ukroćenu ljepotu. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAYL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci