Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dizajner interijera: Dodajte crne detalje u dom za dašak luksuza

Dizajner interijera: Dodajte crne detalje u dom za dašak luksuza
7

Kako biste izbjegli pretjerivanje s crnom bojom, ključno je održavati ravnotežu i pažljivo kombinirati s drugim bojama. Preporučuje se umjerena upotreba crnih akcenata, ističe dizajner Matej Kušević

VIDEO

Preuređenje vlastitog doma uvijek je zanimljiv zadatak, ali ponekad i zastrašujući jer napokon imate priliku realizirati sve ideje koje vas oduševljavaju godinama. Kad je riječ o bojama, većina ljudi igra na sigurno pa koriste neutralne nijanse - najčešće bijele, bež ili sive. Crna boja u uređenju interijera uvijek je vrlo privlačna i mistična, a sve je popularnija među onima koji nemaju straha za kombiniranje boja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Izložba hrvatskog dizajna u Laubi 02:28

- Crna u dizajnu interijera može biti izuzetno privlačna, dodajući prostoru dozu elegancije i luksuza. Njezina dugovječnost kao trenda ili klasičnog elementa ovisi o integraciji u opći dizajn i osobnim preferencijama. Crna boja je fleksibilna i može se koristiti kao neutralna pozadina, ističući druge boje i materijale. Važno je uzeti u obzir vizualne efekte jer može smanjiti prostor i činiti ga tamnijim. Održavanje je također važan faktor jer crna boja privlači prašinu i ogrebotine - ispričao nam je dizajner Matej Kušević iz M1st design studija.

storyeditor/2024-01-16/crno1.jpg

Iako su najupečatljiviji crni zidovi, oni mnogima mogu biti previše, pa s različitim manjim elementima možete lako ukomponirati tamnu boju u svoj dom, ovisno o kojoj je prostoriji riječ.

- Za dnevni boravak idealni crni elementi su akcentni tamni jastuci ili deke na sofi. Na zid će se uklopiti crni okviri za slike ili ogledala, dok će tamni stolići ili svjetiljke biti odlični za kontrast. Crni kauč može poslužiti kao ključni komad namještaja, ali ga kombinirajte s jastucima ili pokrivačima drugih boja kako biste izbjegli monotonost. Ostali crni dodaci poput svijećnjaka, vaza ili detalja na stolićima pridonose skladnom i elegantnom izgledu prostora. Za spavaću sobu vrijede slična pravila, a možete ukomponirati i crnu posteljinu te jastuke - objašnjava Kušević.

Kako kaže, integriranje crnih elemenata na ovaj način omogućuje dodavanje sofisticiranog i modernog izgleda prostoru bez potrebe za potpunim bojenjem zidova. Ovi akcenti često pružaju dovoljno kontrasta i vizualnog interesa, istovremeno zadržavajući ravnotežu u prostoru.

Ako ste ljubitelj tamnih boja u kuhinji i obožavatelj ste dojma luksuza, fokusirajte se na visokokvalitetne materijale poput mat ili sjajnih kuhinjskih ormara i radnih površina od prirodnog kamena.

Trendovi u 2024. su zid u boji, nesavršeni komadi i retro detalj
Trendovi u 2024. su zid u boji, nesavršeni komadi i retro detalj

- Dodajte metalne akcente poput pozlaćenih ili 'brushed nickel' ručkica te rasvjetnih tijela kako biste stvorili kontrast s crnim površinama. Integrirajte staklene ploče ili ogledala za refleksije i osjećaj prostranosti, dok drveni akcenti pridonose toplini i ravnoteži. Minimalistički dizajn, pažljivo odabrane boje poput tamnosive ili tamnoplave te visokokvalitetni aparati pridonose elegantnom izgledu. Također, pravilna rasvjeta, umjetnički elementi i dodatak zelenila pomažu postići luksuznu atmosferu u crnoj kuhinji - objašnjava Matej.

Velike plohe poput podova, zidova i pločica zahtijevaju pažljivo planiranje kako bi se postigao željeni estetski dojam, objašnjava dizajner. Evo nekoliko razmatranja o crnim zidovima uključujući i usporedbu s crnim podovima i pločicama.

- Crni zidovi često vizualno smanjuju prostor i čine ga intimnijim. Stoga se preporučuju u većim prostorima s puno prirodnog svjetla kako bi se izbjegao osjećaj skučenosti. Crni zid ističe detalje i kontraste u prostoru stvarajući zanimljiv vizualni dojam. Uz razne dodatke na zidovima, balans svjetla najbolje ćete postići dobrim rasvjetnim tijelima - kaže Kušević pa objašnjava kako ukomponirati tamne podove u prostor:

- Crni podovi pružaju elegantan izgled i stvaraju kontrast s ostalim elementima u prostoru. U manjim prostorima crni podovi mogu vizualno povećati prostor ako su kombinirani sa svjetlijim zidovima. Možete eksperimentirati s crnom bojom u malim dozama, poput detalja ili akcenta, kako biste vidjeli kako će se uklopiti u vaš prostor prije nego što se odlučite za velike površine crne boje.

Ipak, s crnom bojom treba biti oprezan, kako se ne bi stvorio premračan dojam.

- Kako biste izbjegli pretjerivanje s crnom bojom, ključno je održavati ravnotežu i pažljivo kombinirati s drugim bojama. Preporučuje se umjerena upotreba crnih akcenata, kako bi se postigla suptilnost. Važno je kombinirati crnu sa svjetlijim nijansama, poput bijele, sive ili bež, kako bi se očuvali svjetlina i prostranost prostora. Dodavanje toplih nijansi kao što su smeđa, boja terakote ili zlatna također može pridonijeti ravnoteži. Upotreba različitih nijansi crne, raznolikost tekstura i izbjegavanje monotonosti pridonose estetskom bogatstvu prostora. Pravilna rasvjeta ključna je kako bi se izbjegao osjećaj tamnosti, a pažljivim odabirom boja i elemenata postići ćete prostor koji kombinira eleganciju crne boje s uravnoteženim i sofisticiranim izgledom - zaključuje dizajner. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje