Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Djeca čiji roditelji imaju diplomu osjećaju veći stres dok su u školi

Djeca čiji roditelji imaju diplomu osjećaju veći stres dok su u školi

Roditelji mogu misliti da je to što su završili fakultet prva stepenica prema uspjehu njihove djece, ali prema novim istraživanjima, to ima i neočekivanu nuspojavu - dijete je pod većim stresom dok se školuje

VIDEO

Iako pohađanje fakulteta može biti stresno za svakog novog studenta, istraživanje Sveučilišta u Bernu u Švicarskoj i Sveučilišta Ruhr u Bochumu u Njemačkoj ustanovilo je da je to posebno stresno za djecu koja dolaze iz domova u kojima roditelji imaju stečenu fakultetsku diplomu.

POGLEDAJTE VIDEO (propusti u odgoju):

Pokretanje videa...

01:19

Stresna očekivanja

Cilj istraživanja bio je utvrditi hoće li obrazovanje roditelja utjecati na razinu stresa kod tinejdžera koji upisuju fakultet. Da bi to učinili, istraživači su ispitali pramenove kose kod 71 mlade žene. Kortizol, hormon stresa, može se akumulirati u kosi kada su razine stresa visoke u dužem vremenskom razdoblju.

Mama Ljiljana i kći Marijana: Iza nas je rak i pet dijagnoza!
Mama Ljiljana i kći Marijana: Iza nas je rak i pet dijagnoza!

Sudionici su ispunili upitnike o stresu i razini obrazovanja roditelja te su timu dali po tri dlake iz kose. Promatranjem kose koja je tek izrasla, istraživači su mogli procijeniti razinu stresa kod onih kojima je semestar počeo prije nekoliko tjedana. 

Rezultati su pokazali da su studenti prve godine, koji su imali i samo jednog roditelja koji je završio fakultet, doživjeli više stresa.

Koautori studije, doktorice znanosti Alex Bertrams i Nina Minkley, vjeruju da se to događa zbog pritiska na studenta da održi socijalni status svoje obitelji. Oni čiji su roditelji završili fakultet osjećaju veći pritisak da nastave istim putem od onih čiji roditelji nemaju diplomu.

- Pojedinci iz neakademske obitelji osjećaju posebno malo stresa, baš zbog toga jer njihovim neuspjehom socijalni status njihove obitelji ništa ne gubi, a uspjehom može dobiti - piše u rezultatima istraživanja.

I druga istraživanja na ovu temu došla su do sličnih zaključaka i redovito se pokazalo da više stresa trpe djeca iz akademskih obitelji.

Kako smanjiti pritisak na djecu

Nije tajna da stres može uzrokovati puno problema za fizičko i mentalno zdravlje, ali razumijevanje osnovnih uzroka stresa olakšava vam da se nosite s njim. Ovi su zaključci važan podsjetnik za roditelje da ne vrše preveliki pritisak na svoju djecu, posebno ako se to odnosi na akademska postignuća.

Ako smatrate da vaše dijete osjeća pritisak da uspije u školi, otvoreni razgovor o tome koja je relacija vlastite vrijednosti u odnosu na uspjeh mogao bi pomoći u rješavanju stresa. Roditelji mogu pomoći u rješavanju stresa i tako da djetetu objasne da su ponosni na njega bez obzira na akademski uspjeh. 

Muž iz snova: Cijelo potkrovlje pretvorio je u ormar za suprugu
Muž iz snova: Cijelo potkrovlje pretvorio je u ormar za suprugu

Kako je istraživanje pokazalo, takvi razgovori mogli bi biti izuzetno korisni baš za roditelje koji imaju fakultetske diplome. Čak i ako dijete nije blizu fakulteta, započinjanje razgovora o postignućima i vlastitoj vrijednosti može vam pomoći u postavljanju optimalnog blagostanja djeteta u studentskoj dobi, Mindbodygreen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj