Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Djeca genijalci - kako ih prepoznati i usmjeriti

Djeca genijalci - kako ih prepoznati i usmjeriti
3

Darovitost nije genijalnost. Na svijetu postoji tek nekoliko genijalaca. Djeca genijalci ne postoje jer su geniji samo odrasli ljudi

VIDEO

Dijete može biti nadareno na različite načine, a visoki kvocijent inteligencije nije nužno pokazatelj darovitosti, tvrdi psihologinja Shirley Kokot. Prema istraživanjima profesorice Kokot, nadarena djeca često ne postižu visoke rezultate na testovima inteligencije.
- Ako je vaše dijete na bilo koji način posebno i drukčije od druge djece, taj dar valja razvijati.
Ako je emocionalno inteligentnije od svojih vršnjaka, s lakoćom rješava složene matematičke probleme, ali na originalan način, tada je vrlo vjerojatno da ste roditelj nadarenog dječaka ili djevojčice - napominje profesorica Kokot. Osim općenite intelektualne nadarenosti, dijete isto tako može biti nadareno za jezike ili za matematiku.
Ili pak kreativno u umjetnosti, u smislu inovativnog načina razmišljanja. No nadareno dijete je i ono koje pokazuje osobine vođe, kao i dijete koje brzo i bez teškoća svladava sportove. Često se samo intelektualno nadarena djeca smatraju nadarenima, a ostali tek talentirani, no psiholozi tvrde kako je to pogrešan pristup.
Najčešći pokazatelji nadarenosti kod djece su dugotrajna pažnja, pozorno promatranje, visok nivo aktivnosti, manja potreba za snom, ekstremna znatiželja, odlična memorija, osjećajnost, perfekcionizam, apstraktno rezoniranje i zaključivanje, te sposobnost brzog učenja.
Nadareno dijete vrlo rano progovara i ima bogat fond riječi. Već je u ranom djetinjstvu neobično oprezno. U igrama poput puzzla, labirinta i igrama s brojkama do izražaja dolaze napredne vještine i sposobnosti djeteta da riješi probleme. Postoji bitna razlika između pametnog djeteta i nadarenog djeteta. Pametno dijete nije nužno i nadareno dijete. Pametna djeca najčešće završavaju škole i postaju akademski građani u školskom sustavu koji je prilagođen njihovim potrebama.
No nadarena se djeca ne uklapaju dobro u škole. Problem postaje još veći ako imaju i neki poremećaj učenja jer hiperaktivnost, diskalkulija, disgrafija i disleksija mogu ih učiniti još nesigurnijima u znanje i sposobnosti. Poremećaji učenja mogu biti prepreka da spoznaju i razviju svoje darove.

OSJETLJIVOST ČINI ŽIVOT TEŠKIM
S nadarenom djecom roditelji često imaju problema jer nadareni mališani i samiosjećaju da postoji razlika između njih i druge djece. Njihova osjetljivost čini njihov emocionalni život teškim. U školi im je često strašno dosadno. Vaš nadareni mališan doista je drukčiji od svojih vršnjaka, stoga se potrudite da ga shvatite i pomozite mu da se lakše nosi sa životom u normalnom, prosječnom svijetu.

OKOLINA NADARENE SMATRA ČUDNIMA
Nadarena djeca odrastaju u nadarene ljude. Prof. Kokot ističe da se mnogi poslije dobro prilagođavaju okruženju u kojem žive, no česte su i situacije kad nadarene ljude okolina smatra čudacima. Često pate od usamljenosti jer teško uspostavljaju emotivni kontakt i premda se trude uklopiti u sredinu, ipak odskaču po razmišljanjima i interesima.

NADARENOST ČESTO DONOSI LOŠE OCJENE
Važno je što ranije zapaziti i otkriti nadarenost kod djeteta kako bi se ona odgovarajućim obrazovanjem i odgojem mogla potaknuti i usmjeriti. Ako nadarenost kod djeteta nije otkrivena, dijete može postati povučeno i nemotivirano, zbog čega nadarena djeca često u školi postižu ispodprosječne rezultate. Uz loše ocjene slijedi i zatvaranje u svoj svijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku