Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Djeca i povodljivost: Naučite ih kako jednostavno reći "ne"

Djeca i povodljivost: Naučite ih kako jednostavno reći "ne"
1

Dijete koje je povodljivo važno je potaknuti da razmišlja svojom glavicom, da samo prosuđuje o određenim situacijama i odluči jesu li one dobre za njega ili ne

VIDEO

Otkako je krenuo u vrtić, jako se počeo mijenjati. Do tada se znao sam zaigrati, a sada uglavnom trči za jednim dječakom u vrtiću i radi sve što mu on kaže. To mi se nikako ne sviđa, požalila se majka petogodišnjeg Mirana. U predškolskom se dobu najčešće povodljivost vidi kao lako i brzo prihvaćanje prijedloga druge djece da se igraju određenih igara prema njihovom, a ne njegovom izboru. 

Obično je riječ o djeci nižeg samopouzdanja koja su naišla na često kritiziranje okoline 

S polaskom u školu dijete će se nastojati uklopiti u novo okruženje tako da se lako prikloni mišljenju drugih da bi ga vršnjaci prihvatili. I dok se u tom razdoblju ta djetetova osobina može najviše ticati toga da brzo pristaje na tuđe igre, kasnije može pokazati svoju nezgodnu stranu, pa roditelji osjete potrebu da nekako djeluju na mališana.

- Dijete koje je povodljivo važno je potaknuti da razmišlja svojom glavicom, da samo prosuđuje o određenim situacijama, jesu li one dobre za njega ili ne - kaže Tatjana Gjurković, psihologinja i terapeutkinja igrom, ali i upozorava na nove probleme koji se potom mogu javiti. Kada dijete naime procijeni, napominje naša sugovornica,  da određena ponašanja ili pak da situacije do kojih je došlo zbog toga što je pristalo na to, nisu dobre za njega, važno je da mu se pokaže kako može reći “ne“ drugima, te kako da se nosi s osjećajima koji se pojave zbog toga. 

U pubertetu povodljivost može pokazati svoje ružnije lice jer je oko djeteta više iskušenja

- Na primjer, sva djeca idu na jednu stranu, a dijete koje se pokušava osnažiti da ne bude povodljivo, ohrabreno roditeljskim savjetima, ode na drugu stranu, to znači da je to jedno, nepovodljivo dijete ostalo samo. Možda i odbačeno, možda su mu se i rugali. Sa svim tim riječima i potom emocijama, dijete se mora naučiti nositi -  ističe Gjurković. Ono što će olakšati roditeljima odgoj povodljiva djeteta jest činjenica da dijete polako sazrijeva i izgrađuje vlastite stavove. Također će steći nova iskustva  koja utječu na stvaranje njegova pogleda na svijet. 

Posebno će u pubertetu, napominju stručnjaci, iskazati stavove koji su dijelom i odraz vršnjačkog utjecaja, ali i vašeg odgojnog djelovanja. U tom razdoblju povodljivost može pokazati svoje ružnije lice jer je oko djeteta i više iskušenja, poput izlazaka i opijata. Ako su ga prije vršnjaci lako nagovarali na igranje, sada ga mogu nagovoriti na neku krađu ili crtanje grafita na nečijoj kući. No presudno je da roditelji na vrijeme spoznaju da se povodljivu djetetu može pomoći jer nije sve u djelovanju “lošeg društva”, dapače, ono je samo posljedica i pokazatelj nekog drugog uzroka. Obično je riječ o djeci nižeg samopouzdanja, a često i onima koji su naišli na često kritiziranje okoline zbog toga što su, na primjer, nemirni ili nekoncentrirani tijekom vrtićkih ili školskih aktivnosti. Stalni prigovori mogu narušiti djetetovo samopouzdanje pa utočište traži u vršnjačkoj grupici.

Važan uzrok povodljivosti može biti i nemogućnost da se suprotstavi autoritetu, a to su mu možda usadili roditelji.  Dijete zna što se dogodi kada vam se suprotstavi i ne želi ponovno proživjeti istu situaciju, pa se povlači i prikloni autoritetu. U jednom se američkom istraživanju to pokazalo kao društveno problematična osobina. Na vama je da ohrabrite mališana da svoje mišljenje ubuduće glasno iskaže. Budite djetetu bolji sugovornici od vršnjaka. Suzdržite se od previše savjeta i slušajte, pokažite razumijevanje, uputite dijete da pogleda situaciju iz više kutova. Proces odlučivanja i donošenja odluka, također, se uči. Kada zna da može računati i na vaše mišljenje ili savjet, potreba za vršnjacima kao sugovornicima neće biti presudna. 

- Glavni je zadatak roditelja i drugih odraslih osoba- napominje psihologinja Gjurković -  da prepoznaju osjećaje koje dijete prolazi, pruže mu podršku te da mu pokažu da postoje i druge opcije, poput toga da ima i druge djece s kojom se može družiti, a koja mu neće nametati svoje igre i stavove.

Inzistirajte na  jasno iskazanom mišljenju

Ne zadovoljite se  odgovorom: ‘ne znam’ jer može značiti da dijete nema svoje mišljenje. Prihvaćanjem takvog odgovora, dopuštate djetetu da i dalje ide kroz život bez mišljenja. Tražite da razmisli i kaže svoje mišljenje.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju