Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Djevojčice vole manja društva: Njihova prijateljstva su dublja

Djevojčice vole manja društva: Njihova prijateljstva su dublja
1

Tijekom školskog razdoblja prijatelji postaju važniji, ali koliko će to biti, razlikovat će se od djeteta do djeteta. U tinejdžerskoj dobi te veze s vršnjacima postaju čvršće, prijatelji često postaju najvažniji

VIDEO

O njemu su napisani mnogi reci, snimljeni filmovi i izrečeno mnogo lijepih i gorkih riječi. Bez njega ne bi bilo knjiga ni filmova o Tomu Sawyeru ni o Harryju Potteru. Voltaire je rekao da je sastavni dio ljudske sreće, a Muhammad Ali da ga je teško objasniti jer ne uči se u školi, ali 'ako nisi naučio što je smisao prijateljstva, uistinu nisi ništa naučio'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:49

Dakle, riječ je o prijateljstvu, osjećaju koji neki čak stavljaju ispred ljubavi, a drugi ga s njome izjednačuju. I odraslima i djeci prijateljstvo je iznimno važno, ali maleni kroz taj, možda i prvi odnos koji grade s nekim izvan obitelji, zapravo spoznaju sebe i svoje mjesto u društvu.

- Prijateljstvo je jako važno, a njegova važnost raste skupa s djetetom. Najprije se u predškolskom razdoblju, negdje oko treće godine, javlja prijateljstvo obično s osobom suprotna spola. Poslije se djeca obično češće priklanjaju vlastitom spolu. No u tom je razdoblju utjecaj prijatelja još zanemariv i najviše na djecu tada još utječe obitelj. Tijekom školskog razdoblja prijatelji postaju važniji, ali koliko će to biti, razlikovat će se od djeteta do djeteta. U tinejdžerskoj dobi te veze s vršnjacima postaju čvršće, prijatelji često postaju najvažniji i njihovo je mišljenje jako je važno tinejdžeru - pojašnjava nam psihologinja Tanja Dejanović Šagadin, psihologinja i psihoterapeutkinja.

Djeca koja spavaju poslijepodne često imaju bolji uspjeh u školi
Djeca koja spavaju poslijepodne često imaju bolji uspjeh u školi

Prijateljstvo se donekle i razlikuje među spolovima. Naša sugovornica napominje da se općenito može reći da djevojčice imaju manje prijatelja, ali su im veze koje stvaraju često dublje, dok su dječaci skloniji 'čoporiranju', okupljanju u veća društva, i površnijim odnosima. Svaki roditelj, dakako, želi da mu je dijete omiljeno među vršnjacima i zadovoljno sobom, ali često prijateljevanja s vršnjacima mogu stvoriti i problem.

Posebno su osjetljive situacije kad roditelj procijeni da mu se dijete našlo u 'lošem društvu' ili da prijatelji loše utječu na njega, odvlače ga od učenja ili nagovaraju na nepodopštine. No prije bilo kakva reagiranja, pozivanja na roditeljski autoritet, zabrana i pritisaka, treba razmisliti o tome zašto se to događa. Zagledajte se u svog mališana i pokušajte mu strpljivo i neizravno osvijetliti njegove vrline i možda kroz priču iz vlastita iskustva približiti mu rješenje koje će ga učiniti jačim i samostalnijim.

- Biranje prijatelja šalje određenu poruku o djetetu. Iz njegovih se odnosa vidi kako doživljava sebe, što ono misli o sebi i kako se osjeća u svojoj koži. Ako se, dakle, priklanja jačima ili procijenimo da je okružen ‘lošim društvom’, treba vidjeti zašto to radi i kakvu sliku ima o sebi - napominje psihologinja i dodaje kako se katkad i poželjne djetetove osobine mogu pokazati kao mane.

Vjerojatno naime nema roditelja koji si ne bi poželio mirno i poslušno dijete. Takva su djeca jednostavno lakša za odgoj. No ta se poslušnost jednog dana može pokazati kao mana, kada dijete počne samo sklapati društvene odnose. Upravo zbog te osobine može postati podložno vršnjacima koji imaju potrebu nametati svoju volju. No čak ni tada, napominju stručnjaci, roditelj ne smije reagirati prestrogo.

Uočavanje takva ponašanja u djeteta treba biti povod za razgovor tijekom kojeg ćete mu osvijestiti njegove dobre strane i pomoći da se izmakne toj podložnosti. Najvažnije je slušati dijete, i kad čujemo nešto što nam se ne sviđa ne skrenuti u kritiziranje i moraliziranje nego održati dvosmjeran razgovor, konstantno, tijekom odrastanja djeteta i očuvati povjerenje kako bi dijete osjećalo sigurnost da nam se može obratiti ako mu treba pomoć.

Roditeljima ovaj trenutak teško pada: Kako će se 'djeca' snaći?
Roditeljima ovaj trenutak teško pada: Kako će se 'djeca' snaći?

Stoga je bolje, ističe psihologinja, pitati dijete što ono misli da bi bilo dobro nego mu 'uvaliti' svoje mišljenje jer je dugoročni cilj odgoja pomoći djetetu da odraste u samostalnu osobu koja je u stanju donositi svoje odluke i praviti razne izbore pa tako i izbor prijatelja. U redu je iznijeti svoje brige ili neslaganje, kao i postaviti granicu (čak i zabraniti) ako djetetov izbor prijatelja njega ugrožava, ali ne i petljati se ako se nama ne sviđaju izabrani prijatelji.

- Ako se dijete povjeri, na primjer, da je njegov prijatelj počeo pušiti, ne počinjite rečenicu zabranama i savjetima. Smireno mu treba objasniti koje su opasnosti i loše strane te navike te mu pokazati da imamo povjerenja da će donijeti pravu odluku i neće pokleknuti pred pritiskom- zaključuje Dejanović Šagadin. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01

MEGHAN MARKLE PONOVNO ŠOKIRALA JAVNOST: 'Uništit će mi život, rekli su mi da bježim'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku