Native sadržaj

Komentari 9

Roditeljima ovaj trenutak teško pada: Kako će se 'djeca' snaći?

Roditeljima ovaj trenutak teško pada: Kako će se 'djeca' snaći?

Jučer ste ih ispraćali u prvi razred osnovne škole, a već im danas pomažete spremiti kofere za odlazak u drugi grad na studij. Mnogim roditeljima ovaj trenutak teško pada jer se boje kako će se „djeca“ snaći bez njihove pomoći

Svi se roditelji slažu oko jedne stvari - nevjerojatno je kako vrijeme brzo leti. Još ste jučer svoje mezimce gledali kako rade prve korake, a već vas danas uče kako funkcionira tehnologija i govore što je cool, a što ne. Iako ste ih godinama pripremali na sve životne nedaće koje bi ih mogle zadesiti, kada dođe vrijeme da napokon napuste svoj dom, postajete pomalo skeptični u vezi toga kako će se snaći bez vaše pomoći.

Međutim, koliko god strahovali, odlazak na fakultet odlična je prilika za osamostaljenje i preuzimanje odgovornosti. Isto tako, vjerujemo kako ne biste voljeli prati im rublje ili čistiti za njima do 30. Naime, podaci Eurostata za 2017. godinu pokazuju kako mladi u Hrvatskoj roditeljske domove napuštaju tek oko 30. godine. Donosimo vam najčešće izazove s kojima ćete se vi i vaša djeca susretati tijekom studiranja u drugom gradu kako biste im i na vrijeme doskočili

1. Gdje smjestiti studente?

Odlazak na studiranje u drugi grad podrazumijeva odabir mjesta gdje će vaši studenti živjeti, a postoji nekoliko opcija. Najpovoljnija je sigurno ona u studentskim domovima, u kojima se cijene stanarine kreću od 100,00 do 890,00 kuna, ovisno o kategoriji i gradu u kojem upišu fakultet. U cijenu stanarine uključene su i režije, što je u odnosu na stanove više no isplativo. Alternativa ovim domovima jesu privatni smještaji poput privatnih studentskih domova i stanovi u kojima su cijene ipak malo skuplje. Primjerice, najam jednosobnog stana na zagrebačkom Jarunu iznosi otprilike 2 500,00 kuna mjesečno.

2. Tko će sada prati rublje?

Vi sigurno nećete. Nakon godina pranja, sušenja i slaganja rublja, napokon ćete biti rasterećeni te obveze. Sada vam odlazak mezimaca i ne zvuči tako loše? Šalimo se, naravno, no sigurni smo kako ćete ipak osjetiti malo olakšanje. Osim ako ne budu živjeli u stanu, vaši studenti neće imati veliku brigu oko pranja rublja. U studentskim domovima postoje praonice u koje mogu odnijeti rublje, staviti ga u perilicu rublja i doći po njega za sat i pol ili dva sata (ovisno o tome jesu li odabrali i sušenje), a cijene su vrlo pristupačne; oko 25 kuna koštat će pranje i sušenje rublja. Dočekat će ih složena odjeća, a njihova je obveza staviti ju u ormar. Tako da ni u ovom slučaju nema mjesta za paniku.

3. Hoće li biti gladni?

Najbolji prijatelj budućim studentima zasigurno će biti X-ica, identifikacijski dokument kojim se dokazuje status studenta. Osim toga, ona služi i za ostvarivanje niže cijene prehrane u studentskom restoranu, odnosno menzi. Tako će vaše studente standardni obrok, koji uključuje juhu, meso i prilog, salatu te desert, koštati svega 6,50 kuna.

Ponekad će se dogoditi da zbog obujma obaveza neće stići u menzu, a pekara će se učiniti i ne tako primamljivom. No, ne brinite se. U takvim situacijama uskaču fini mini juhe koje su u posljednje vrijeme postale najbolje prijateljice studentima koji trebaju topli obrok. Osim što imaju odličan okus, juhe se pripremaju bez kuhanja; potrebno je samo uliti vruću vodu u šalicu i nakon 3 minute juha će biti spremna. Roditelji, nema straha od gladi!

4. "Mama, imam temperaturu"

Možda najveći problem koji se može dogoditi vašim studentima u drugom gradu jest bolest. Nažalost, nećete moći biti u blizini da im skuhate čaj ili pripremite toplu juhu, no vjerujemo kako će imati prijatelje ili cimere koji će uskočiti u pomoć. Ako ipak bude riječ o ozbiljnijim simptomima koji iziskuju odlazak liječniku, poželjno je da budu pripremljeni na vrijeme te da se dolaskom u grad studiranja upišu kod novog liječnika. Tako ćete i vi i oni biti sigurni kako u slučaju bolesti neće biti mjesta panici.

5. Hoće li me zaboraviti?

Naravno da neće, dapače, možda se vaš odnos produbi ili postane otvoreniji. Iako vam se možda učini kako su jedva čekali odlazak od kuće i osamostaljenje, vidjet ćete koliko će biti sretni kada vas vikendima budu obilazili. Mali savjet: prije dolaska kući pitajte ih što žele da im pripremite za obrok - mamina kuhinja nešto je što najviše nedostaje studentima koji su kilometrima udaljeni od kuće.