Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

Djevojčicu (5) zbog očiju zvali čudovištem, sada čeka umjetne

U sirotištu su je se svi bojali. Malena Primrose, djevojčica koju je par iz Amerike posvojio u Kini, izgubila je oči zbog neliječenog glaukoma. Punih 76 dana po 16 sati plakala je od bola

Foto: YouTube
27 komentara

Kad su Amerikanci Chris i Eryn Austin 2016. doputovali u Kinu da tamo posvoje dijete, na prvi su se pogled zaljubili u djevojčicu prodornih plavo sivih očiju, Primrose. No, njenu neobičnu pojavu nisu svi jednako prihvaćali, a druga djeca u sirotištu u kojem je živjela su od nje vrišteći bježala i nazivali ju čudovištem.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, oči djevojčice koja je nedavno navršila pet godina čudno izgledaju zbog dječjeg glaukoma koji nije na vrijeme liječen. Iako posvojiteljima nije smetala neobična boja očiju djevojčice, glaukom je uznapredovao pa su je prije osam mjeseci oči počele tako boljeti da bi se jadnica sva preznojila, odbijala je hranu, a 16 sati dnevno je neutješno plakala.

Njena posvojiteljica Eryn kaže da joj je to razdoblje bilo najgore u životu, kao da 'živi noćnu moru koja ne prestaje jer ne zna hoće li djevojčici moći pomoći'.

Foto: YouTube

Ona i suprug su prvi put Primrose vidjeli 2014. na fotografiji, a dvije godine kasnije su je doveli kući u Buford, Georgiju, kao zakonitu kćerku. A zbog loše skrbi u sirotištu su je morali učiti i stvari koje je trebala odavno usvojiti, poput držanja glavice, sjedenja, hranjenja, pa čak i kako pokazati ljubav i privrženost. U sirotištu su im rekli da bi Primrose zbog glaukoma mogla oslijepiti i oglušiti.

Dječji se glaukom inače može prepoznati po uvećanim očima, zamućenoj rožnici i preosjetljivosti na svjetlo.

Kad su novi roditelji tek doveli curicu u SAD, liječnici su ustvrdili da je uzrok njenog stanja rijetki urođeni tip glaukoma 6p25, zbog kojeg je Primrose mogla vidjeti samo obrise. Osim toga, ustanovilo se i da ima poteškoće s učenjem i smanjeni mišićni tonus.

Foto: YouTube - Znali smo da ima glaukom i da će možda oglušiti, ali nismo znali da je genetski uzrokovan - ispričala je majka Eryn, a baš kad su joj uspjeli oporaviti sluh i kad se činilo da ide na bolje, Primrose je zabrinula roditelje i liječnike.

- Odjednom joj je bilo tako loše, da je bila na granici između života i smrti - priča majka i kaže kako su liječnici, dio po dio, pokušavali eliminirati izvor boli i tako otkriti što nije u redu. 

- Bili smo ludi od brige, s nje se cijedio znoj, a živčani sustav joj je 'ludio', bila je u agoniji od bolova - kaže, i dodaje da u tom razdoblju Primrose nije htjela ni jesti ni piti, pa joj je majka na silu davala male količine tekućine da ne dehidrira.

Foto: YouTube

To je stanje, koje roditelji zovu 'kriznih 76 dana', završilo uklanjanjem očiju, nakon što su magnetskom rezonancom liječnici ustvrdili da je došlo do velikog oštećenja. Nakon toga je uslijedilo odvajanje mrežnice u jednom oku, a drugo se smanjilo na pola prijašnje veličine, zbog čega su kirurzi iz oba morali ukloniti optičke živce. 

- Bila je to teška odluka, ali smo bili 99 posto sigurni da je ispravna - prisjetila se majka, koja dodaje da nije mogla vjerovati koliko je Primrose napredovala nakon operacije. Naime, za dva dana je sama hodala, što nije mjesecima prije.

Foto: YouTube

- Smijala se i napredovala iz dana u dan u svakom pogledu - ispričala je majka za Daily Mail, i napomenula kako im se tada 'otvorio novi svijet', te da njihovu kćerku sada sigurno napokon čekaju pozitivne promjene. Dodaje i kako je još uvijek najteže drugima pokazati koliko ona vrijedi, jer je 'cijelo društvo naviknuto na savršenstvo, pa teško prihvaćamo išta manje'.

Već će ovaj mjesec Primrose proći i testiranja i mjerenja da se napravi odgovarajući kalup prema kojem će se napraviti i novi očni implantantni za nju, a kasnije ove godine bi trebala dobiti i leće u boji. 

6 KRIVIH DIJAGNOZA 'Moju kćer je ubio rijetki rak, a liječnici su rekli da ima astmu'

- Prvo će se izraditi kalupi, a nakon toga će dobiti implantante sa zjenicom i obojenom šarenicom - otkriva majka koji su im skori planovi, i kaže da će ju, i ako nikad ne progovori, učiti znakovni jezik ili 'smisliti nešto drugo'; bitno da su uspjeli ukloniti uzrok bola.

Foto: YouTube

Objašnjava i da su suprug i ona godinama prije znali da će posvojiti dijete iz sirotišta, i da je to za njih bilo jako lijepo i bogato iskustvo. Nadaju se i da će se jednog dana javiti i biološki roditelji djevojčice, samo da im kažu da je ona na sigurnom, sretna i voljena. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message