Lifestyle

Komentari 30

'Dobri' se ne rađaju: Altruizam potiče pozitivna i topla okolina

'Dobri' se ne rađaju: Altruizam potiče pozitivna i topla okolina

Male bebe nisu pune ljubavi i brige drugima zbog svog karaktera, već se altruizam "uči" od roditelja te drugih ljudi u okolini, koji potiču pozitivne stavove i pomaganje

Jesu li sva ljudska bića dobra kad se rode jedno je od pitanja kojima se psiholozi bave već desetljećima, a studija Sveučilišta Stanford otkriva da je to mit. Nakon niza eksperimenata s djecom, znanstvenici su zaključili da su okidači altruizma - odnosno ponašanja kojem je cilj pomaganja drugima i opća dobrobit, u okolini djeteta, a ne karakteru.

Djecu su stavljali u odvojene prostorije u kojima su ih promatrali iza stakla u međusobnoj interakciji. Otkrili su da poticanjem ponašanja, kao npr. dovođenjem njih u situacije da dijele igračke ili pomažu svom vršnjaku, jačaju altruizam, piše Daily Mail. 

- Lijepo ponašanje i pozitivno mišljenje o drugima dolaze iz poticaja koji dolaze iz okoline, prvenstveno obitelji - objašnjava voditelj studije, Rodolfo Barragan.

Objašnjava kako su djeca koje su postavili su u situaciju recipročne igre kasnije znatno brže pomagali u pospremanju igračaka drugoj djeci.

Najčitaniji članci