Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Dodaci vitamina pomažu, no samo ako ih dobro odaberete

Dodaci vitamina pomažu, no samo ako ih dobro odaberete
1

U sezoni prehlada i viroza mnogi Hrvati imunitet "pumpaju" raznim suplementima na koje godišnje troše čak 700 milijuna kuna, a najčešće se uzimaju vitamini

VIDEO

Dodaci prehrani za jačanje imuniteta davno su prestali biti “dodaci“ za posebna stanja organizma i postali nešto poput čipsa ili tik-tak bombončića.  Uvijek ih imamo u torbi, u ladici ili džepu i svako toliko ubacimo barem jednu tableticu u usta. Da je tako, govore i brojevi.  

Hrvati godišnje za razne vitamine troše oko 700 milijuna kuna, a prema rezultatima koje donosi Euromonitor, godišnji rast prodaje kreće se između pet i sedam posto, a vitamina C čak 13 posto! Mnogi od nas često, i to na svoju ruku, posežu za vitaminima ili mineralima misleći kako si njihovom konzumacijom čine dobro. No stručnjaci upozoravaju kako te nutrijente treba uzimati s mjerom i kako treba prepoznati simptome nedostatka pojedinog vitamina i minerala te ih potom, prema preporuci liječnika, nadomjestiti. 

Dosta je simptoma koji upućuju na nedostatak pojedinih vitamina u organizmu, ali ih mi, htjeli ili ne, ne primjećujemo. Dvojba je uzima li se u dnevnim obrocima dovoljno vitamina i minerala ili je unos potrebno pojačati i tvorničkim preparatima. Raznolika hrana osigurava dobru opskrbu svim vitaminima i mineralima. Međutim, je li to dovoljno prije svega ovisi od kvaliteti hrane koja se konzumira i o dnevnim potrebama organizma. Potrebe su veće u procesu rasta i razvoja, kod posebnih stanja: trudnoće i bolesti, pri povećanim naporima, povišenoj temperaturi i vlažnosti zraka zbog izlučivanja veće količine znoja.

Vitamin C i pripravci željeza među traženijim su suplementima u ljekarnama i prodavaonicama zdrave prehrane. Pouzdani znaci nedostatka vitamina C u organizmu su tjelesni umor, bezvoljnost, nedostatak teka, blijeda koža, bolovi mišića i kostiju, učestalost prehlada i glavobolja, mekane desni, sklonost infekcijama i modricama, nedostatak daha, loša probava, kožna i kapilarna slabost, razdražljivost, nesvjestica, kronični umor. 

Vitamin C najčešće nedostaje pušačima, osobama koje pretjerano konzumiraju crnu kavu, čaj i alkohol. Povišena tjelesna temperatura trostruko snižava razine vitamina C u organizmu pa ga je potrebno uzimati tijekom viroze ili prehlade. Željezo je jedan od najvažnijih biogenih elemenata u organizmu. Osnovna uloga željeza je dotok kisika živoj stanici u organizmu. Smatra se da 20-30 posto žena ima manjak željeza. Nedostatak kalija, magnezija i ostalih elektrolita može uzrokovati grčeve u  mišićima. 

Nesanica je alarm za nedostatak magnezija, cinka i aminokiselina. Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Nedostatak kalcija je relativno čest, a povećani unos iznimno je važan u nekim razdobljima života - za vrijeme rasta i u starijoj dobi. Nedovoljan unos kalcija dovodi do ubrzana gubitka koštane mase, što je čest slučaj u postmenopauzi. To je i uzrok pojavi osteoporoze.

Vitaminske pripravke treba uzimati samo na temelju dijagnosticiranog pomanjkanja i utvrđenih nedostatnih količina u organizmu, a ne zato što to piju vaši kolege, prijatelji ili stoga što je to trenutačno “in”. Prije nego se odlučite kupiti suplemente, važno je znati da svi vitamini i minerali u organizmu imaju odnos komunikacije i konkurencije, odnosno sinergizma i antagonizma. Primjerice, vitamin C valja uvijek uzimati zajedno s bioflavonoidima jer je njihov učinak sinergistički. 

Vitamin E potrebno je uvijek uzimati sa selenom. Kalcij i magnezij treba uvijek uzimati u odnosu dva prema jedan jer je takav njihov fiziološki odnos u organizmu. Magnezij štiti odlaganje kalcija u organizmu, posebno u mokraćnim putovima. Da bi resorpcija kalcija bila potpuna, potreban je vitamin D. Uz omegu-3 nužno je uzimati gama-linolensku kiselinu jer stalnim uzimanjem omega-3 u višim dozama - ako ne uzimamo i GLA - doći će do razrjeđivanja krvi. 

Ako osoba ima manjak željeza, treba ga uzimati s  vitaminom C, folnom kiselinom te vitaminom B12 jer će se tek tada pravilno resorbirati. Važno je napomenuti da ponekad treba pogledati antagoniste željeza - bakar i cink - koji mogu “krasti” - vezati željezo pa nikakva supstitucija željeza neće biti učinkovita. U poplavi svih mogućih pripravaka neka vam u kupnji pomogne stručna osoba, ljekarnik ili nutricionist. 

Neka vaš odabir budu provjereni vitaminski pripravci, oni koji na deklaraciji nose oznaku i broj odobrenja za maloprodaju i uporabu. Kada kupujete vitamine za djecu odaberite one koji su prije svega ukusni i ugodni za uzimanje kako bi ih dijete prihvatilo i, dakako, vitamine koji su namijenjeni djeci jer su po svom sastavu i koncentraciji primjereni njihovoj starosnoj dobi. 

Pri izboru važno je odabrati one koji sadrže željezo u obliku ferofumarata  što u djece neće izazvati tamnjenje zuba. Nećete pogriješiti ako pri kupnji vitamina C odaberete vitamin C s oznakom “timed release” ili vremensko otpuštanje. Kako je vitamin C jedan od najnestabilnijih vitamina, odabirom vitamina C s vremenskim otpuštanjem osigurat ćete organizmu da zadovolji dnevne potrebe za vitaminom C. Učinite korak više i vitamin C uvijek pijte s bioflavonoidima jer su sinergisti pa će njihov učinak biti maksimalan. I ono najvažnije, nećete pogriješiti odaberete li vitamin C za svakodnevnu nadopunu. Vitamine B skupine uvijek pijte sve zajedno jer oni su maksimalna učinka kada su svi na okupu, osim ako je potrebna individualna doza. Kalcij uvijek uzimajte s magnezijem, a minerale one koji su kelirani  tj. vezani aminokiselinama.

Riječ stručnjaka: Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma, Vitaminoteka

Koji su najučinkovitiji preparati za podizanje imuniteta?

- Postoji cijeli niz preparata od pojedinačnih vitamina i minerala s antioksidativnim učinkom do ekstrakta češnjaka, korijena đumbira, probiotika, propolisa i svi su oni učinkoviti u jačanju imuniteta, osobito u osoba čija je prehrana jednolična i neredovita. Svakako valja izdvojiti Echinaceu za koju su brojna klinička ispitivanja dokazala da djeluje snažno imunomodulacijski, ublažava bol, smanjuje upalu te ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje.

Kako procijeniti kada ih treba uzimati?

- Jednolična prehrana i razdoblja pojačana stresa i napora, kao i praćenje redukcijskih dijeta razlog su za uzimanje potpore u obliku pripravaka za jačanje imuniteta. Većina proizvoda djeluje preventivno, ali mogu pomoći i kada simptomi već nastupe u smanjenju njihova trajanja i intenziteta poput vitamina C ili Echinacee.

Kako odabrati što nam je potrebno za jačanje imuniteta?

- Najbolji način za odabir adekvatna pripravka je savjetovanje s nutricionistom ili liječnikom koji će na temelju prehrambenih navika i životnog stila moći savjetovati doziranje određenog proizvoda.

Da li bi takve preparate bilo dobro uzimati kontinuirano tijekom cijele godine kako bismo uvijek održali imunitet u punoj snazi?

- Za većinu dodataka prehrani vrijedi pravilo da ih se uzima dva, tri mjeseca, a onda valja uzeti pauzu. Neki imunostimulansi čak gube svoju snagu nakon dva mjeseca - poput Echinacee, pa kontinuirano korištenje nema koristi.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh