Bilo da pravite juhu od potpuno svježih sastojaka ili dodate nešto zamrznuto, poput kockica celera, ovaj sastojak koji većina nas ima u kuhinji dodatno će je obogatiti
Dodajte ovaj jedan sastojak u juhu i bit će znatno ukusnija
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Jesen je savršeno doba za ponovno uživanja u juhama, pogotovo sada kada su nam na raspolaganju i bundeve. Tako se možemo grijati i u bistrim i kremastim juhama. Neovisno o tome koju juhu radili i koristite li za nju samo svježe sastojke ili i poneku smrznutu namirnicu, ovaj sastojak učinit će vaš temeljac ekstra bogatim i ukusnim, piše kulinarski portal The Kitchn.
Oni savjetuju da se, nakon što juha zakuha, doda par žlica kiseline. To može biti jabučni, vinski ili alkoholni ocat, vino ili limunov sok.
Dodavanje octa pomaže u razbijanju kolagena iz pilećih kostiju i tkiva te otpušta još više želatine iz njih. Rezultat je juha puna okusa, koja se u hladnjaku može stisnuti, upravo zbog ispuštene želatine.
Limunov sok će dati jači okus juhi dok će kvasina i vino djelovati puno blaže. Ne preporučuje se koristiti jaka vina niti balzamični ocat.
Juhe su idealan obrok za zimske dane
Puno tople tekućine poboljšava čuvanje energije organizma koja u zimskome razdoblju ima tendenciju opadanja te potiču cirkulaciju, istaknuli su francuski nutricionisti.
Topli napitak tijekom zime je za trbuh poput kape za glavu ili čizama koje čuvaju noge od hladnoće. U sva tri slučaja čuva se unutarnja energija i sprečava gubitak topline.
U zimskome razdoblju svima nam nedostaje energije. Dakle, trenutak je da se pobrinemo za probavni sustav i bubrege, "elektranu" našeg organizma.
Idealno je ispijati tople, ali ne i kipuće napitke, malo prije i nakon obroka. Vaš probavni sustav bit će vam zahvalan na tome. Takva navika omogućuje organima abdomena da se pripreme za obrok, a ako napitak konzumiramo nakon jela, pomoći će im da ih apsorbiraju.
Istodobno topli napitci sprečavaju stvaranje vjetrova, napuhavanje i osjećaj težine u trbuhu.
Znanstvenici preporučuju izbjegavanje većih količina kave, koja 'ubija' apetit i iritira intestinalnu sluznicu, a čaj, osobito zeleni, može spriječiti apsorpciju željeza koju unosimo hranom.
Nasuprot tome, topli napitci od limuna, đumbira, ružmarina, komorača, anisa i cimeta zagrijavaju organizam, tonificiraju ga i pomažu probavi. S obzirom na raznolikost okusa, mogu zamijeniti gazirana pića i voćne sokove. Biljna mlijeka s vrlo malo šećera, poput onog od badema, soje i kokosa još su jedna dobra alternativa za pripremu ukusnih napitaka.
Da kelju, celeru, blitvi, ali i bistroj mesnoj juhi
U iskušenju ste da na kraju obroka pojedete sladoled ili neki hladni desert? Radije se odlučite za kompot sobne temperature ili lagani voćni kolač podgrijan u mikrovalnoj pećnici.
Ako ste se odlučili za jogurt ili sir, dodajte im malo cimeta ili kardamoma.
Usred zime odustanite od kure svježim sokovima za detoksikaciju organizma, koju su promovirale holivudske zvijezde poput Gwyneth Paltrow, Owena Wilsona i Blake Lively. Unatoč vitaminima i mineralima kojima su ti napitci bogati, takvi sokovi tijekom zime mogu poremetiti funkcioniranje probavnog sustava, osobito ako ne sadrže gotovo nimalo vlakana. Naime, nemaju svi dobar metabolizam koji uspijeva podnijeti takvu vrstu prehrane, potpuno lišene proteina i masnoća.
Dakle, znanstvenici kažu da kelju, celeru, blitvi, ali i povrtnim juhama. Zima je idealno vrijeme godine za korištenje svih vrsta povrća u prehrani. Osobito je nutritivno vrijedno i za želudac i za probavu korisno korjenasto povrće, poput mrkve, repe, pastrnjaka, rotkve, krumpira i batata.
Mnogi pogrešno vjeruju da zimi trebamo konzumirati manju količinu tekućine, što je netočno jer centralno grijanje i prekomjerno zagrijavanje prostorija u kojima boravimo često prekomjerno isušuju organizam pa je stoga jako važno posebnu pozornost posvetiti kvaliteti tekućine koju koristimo zimi, a to je juha.
Ako volite smoothieje od voća, konzumirajte ih bez leda.
Mahunarke i žitarice čine važan dio zimske prehrane i neophodan izvor bjelančevina. Žitarice treba dnevno izmjenjivati s malim naglaskom na češće korištenje heljde i zobi, žitarica koje najviše griju organizam.
Recepti za fine juhe od povrća
Recepti za okrepljujući užitak: fine noklice i knedle za juhu
Male tajne prave domaće juhe leže u dobrom mesu i povrću