Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dodatke prehrani i cigarete treba izbjegavati prije zahvata

Dodatke prehrani i cigarete treba izbjegavati prije zahvata
1

Prije zahvata treba izbjegavati alkohol i cigarete jer samo jedna cigareta povisuje krvni tlak. Treba prestati uzimati i dodatke prehrani jer mogu utjecati na anestetik

VIDEO

Operacija je za tijelo poput trčanja maratona. Zato se treba dobro pripremiti kako biste lakše podnijeli zahvat te se brže oporavili, savjetuje dr. Robert Cima, ravnatelj odjela za praćenje rezultata operacija Klinike Mayo. Prije svakako provjerite razinu šećera u krvi, pješačite, izbjegavajte alkohol, izbacite sve dodatke prehrani i prestanite pušiti. Pušači imaju dvostruko veći rizik od srčanog i moždanog udara te teške komplikacije tijekom i neposredno nakon operacije. 

Krivac je nikotin, koji sužava male krvne žile, što povećava rizik od srčanog udara u vrijeme operacije te smanjuju protok krvi potreban za brzo zacjeljivanje rana. Prestanete li pušiti mjesec dana prije operacije, rizik će biti jednak kao u ljudi koji nikada nisu pušili. No ako popušite samo jednu cigaretu prije operacije, to može povećati krvni tlak te smanjiti kisik u vitalnim organima. 

- Prije operacije poradite na kondiciji te se potrudite da tjelesnu težinu dovedete što bliže normali. Hranite se zdravo, izbjegavajte namirnice koje nadimaju te stolicu regulirajte prehranom, a ne biljnim i drugim preparatima, savjetuje dr. Tanja Pekez Pavliško. 

Napominje da najmanje dva tjedna prije operacije treba prestati uzimati dodatke prehrani jer mogu djelovati na anestetike. Ginko, koji mnogi uzimaju za poboljšanje pamćenja, može izazvati krvarenje tijekom operacije, a ginseng, za poboljšanje imuniteta, može utjecati na razinu šećera u krvi. 

U kombinaciji s anestezijom opasna može biti i valerijana, koju se uzima kod nesanice. 

A nagli prestanak uzimanja nekih lijekova, kao što su beta blokatori, može utrostručiti rizik od infarkta nakon operacije.

Obavezan je razgovor s anesteziologom

Kod pripreme za operaciju najvažniju ulogu ima anesteziolog, koji na temelju nalaza, dijagnoze i stanja pacijenta određuje stupanj rizika i vrstu anestezije. Ako ste na terapiji, posavjetujte se s anesteziologom jer neke lijekove uoči operacije treba prestati uzimati, kaže dr. Pekez Pavliško. 

Pozor 

Liječniku recite ako pijete više od jednog pića na dan jer alkohol može uzrokovati nepravilan rad srca te zatajenje dišnog sustava.

Opasno hrkanje 

Ako hrčete, recite to anesteziologu, koji će izbjegavati narkotike koji mogu uzrokovati probleme s disanjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje