Lifestyle

Komentari 0

Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2021.

Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2021.

Dobitnici nagrada Suncokret ruralnog turizma su ljudi s idejom i vještinom predstavljanja vlastitih priča na drugačiji, atraktivan način. Rezultat je poticanje zapošljavanja, razvoj turizma, čuvanje tradicije i edukacija

U četvrtak navečer, 28.04.2022., održan je 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu i svečana ceremonija dodjele nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske na kojem je sudjelovalo 400 uzvanika. Na svečanosti su bili prisutni predstavnici znanstvenih institucija, turističkih zajednica, ministarstava i državnih institucija.

Poduzetnici, obrtnici, udruge, OPG-i, turističke zajednice te jedinice područne i lokalne samouprave natjecali su se u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Isto tako, oni stvaraju dodanu vrijednost u današnjem turizmu, isticanjem donedavno skrivenih prirodnih ljepota i ostalih povijesno kulturnih te gastro sadržaja. Pritom svakako valja spomenuti i promicanje i poticanje ekološke proizvodnje i izvornosti kao temelja održivog razvoja ruralnih područja. 

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj 'Klub članova Selo' jako je zadovoljna napretkom i razvojem ruralnoga turizma u našoj zemlji, kao i svim nagrađenim projektima. Smatra da su svi kandidati na neki način pobjednici, 'jer svojim trudom, posvećenošću i marljivim radom doprinose razvoju i pozicioniranju ruralnoga turizma.'

Ukupno je dodijeljeno 59 nagrada, Zlatnih, Srebrnih i Brončanih povelja te posebnih priznanja, no tu su i tri šampionske titule - Veliki Zlatni suncokreti, koje odlaze u Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku županiju i Primorsko-goransku županiju. Dobitnici su: Restoran Crna svinja, Terra Negra Country Club iz Čepina, Domestic House Lola iz Vukovara i Hotel Village Balatura, Tribalj.

Osim tri spomenute i ostalih 55 nagrada, dodijeljena je i jedna posebna, međunarodna nagrada: Special Award for humanitarian and social commitment to Antrim and The Wine Routes of Moldova, as well as for the generosity demonstrated in the welcoming and assisting Ukrainian refugees. Nagradu je preuzela Natalia Turcanu, izvršna direktorica Nacionalnog Turističkog Udruženja iz Moldavije. 

Više informacija dostupno je na web stranici Kongresa: https://kongres.klubselo.hr/

Popis svih dobitnika pogledajte na linku.