Obavijesti

Lifestyle

Komentari 172

Domaće kobasice, krvavice i devenice Zagoraca u Baranji

Domaće kobasice, krvavice i devenice Zagoraca u  Baranji
5

Obitelj Čanadi iz Zagorja u Baranji živi gotovo čitav život, gdje tijekom kolinja spaja najbolje recepte iz oba kraja dočekujući blagdane vrsnim domaćim specijalitetima

VIDEO

Kolinje u obitelji Zvonka i Nade Čanadi iz malog sela Popovca nedaleko od mađarske granice svake godine završi s puno finih domaćih delicija. Osim neizostavnih pečenih svinjskih jetrica s bijelim lukom, koje se za majstore kolinja priprema kao doručak, tijekom mukotrpnog rada na degustaciju stižu i drugi specijaliteti domaće svinjokolje - topli hrskavi zlatni čvarci, kuhana svinjska glava i iznutrice za krvavice te švargl, poznata ljuta baranjska kobasica... 

Čanadijevi su izvorno Zagorci, ali u Baranji žive gotovo čitav život. Iako su se umnogome prilagodili baranjskim običajima, tako i ljutoj domaćoj kobasici, nisu odustali od ćurke ili devenice - kobasice od heljde koja je specijalitet zagorskoga kraja. Njihovi se recepti ne razlikuju puno od uobičajenih u Baranji. Netko voli više, netko manje ljute kobasice, a mnogi će majstori kolinja reći da je za dobru kobasicu najbitnija aromatična i crvena domaća paprika, ljuta i slatka. 

Također, i omjer bijelog luka i mesa definira konačan okus, a neki čak niti ne stavljaju bijeli luk u kobasice. Pripremaju i šunku, slaninu, rebarca, suhi vrat te “šnicle”. Nešto stavljaju na sušenje u pušnicu, a nešto u zamrzivač. Sve delicije domaće svinjokolje, bilo da su sušene ili pečene, najbolje pristaju poslužene s lukom ili ukiseljenim povrćem, i to turšijom. 

One su neizostavni dio božićne trpeze obitelji Čanadi kojoj u goste i na ručak za Božić obično dolaze i njihova djeca te obitelj. Zagorka Nada uglavnom se drži tradicije i jednostavne trpeze za taj blagdan pa za Badnjak svi poste, a nakon polnoćke jedu pečenu kobasicu i ćurke s hrenom, francuskom salatom ili turšijom koju sama priprema. Za božićni ručak najčešće priprema puricu s mlincima i pečenu prasetinu uz neizostavne kolače od kojih barem jedan mora biti s orasima, a drugi nezaobilazne prhke krancle s pekmezom. 

Kad ima vremena, osim slatkih kolača, napravi i slane. Od čvaraka koje su ispekli na kolinju priprema poznate i svima omiljene čvarkuše. Od brašna, jaja, soli i svježega kvasca zamijesi tijesto. Dok se ono diže, izmelje čvarke, stavi u njih papra te tom smjesom premaže razvaljano tijesto. Nakon što ga premaže, preklopi ga, lagano nabije valjkom te potom opet premaže smjesom. To napravi nekoliko puta. Potom ostavi tijesto da se diže, nareže kolutove i stavi da se peče u pećnicu. Čvarkuša nakon pečenja bude podatna, meka, hrskave korice, a domaći čvarci joj pružaju divnu aromu. Osim čvarkuše, Nada peče i salenjake. Recept koji čuva naslijedila je od bake. 

Taj se hrskavi zalogaj također radi od dizanog tijesta te gotovo sličnim načinom mazanja i preklapanja tijesta, samo što se u ovom slučaju upotrebljava čisto svinjsko salo. Salenjaci se mogu puniti domaćim pekmezom ili čokoladnim namazom, ali se može puniti i slanim nadjevima, na primjer, mljevenom šunkom. 

Krvavice

Sastojci: mljeveno meso od obarina (kuhana glava svinje i meso iznutrica), bijeli luk, sol, mljevena paprika (slatka i ljuta), papar - sve prema želji

Priprema: Pomiješajte sve sastojke. Tom smjesom napunite debela crijeva. Krvavicu je potrebno kratko prokuhati, a jede se hladna ili lagano prosušena.

Smjesa za domaće kobasice

Sastojci: 30 kg mesa (60% krtih mišića, 40% masnoće), svježe istisnut bijeli luk - oko 100 g ili prema okusu, 60 dag soli - odnosno 2% na količinu mesa, papar - prema želji, domaća slatka i ljuta paprika - prema ukusu (no slatke malo više radi boje), žlica šećera (jer bolje poveže meso i masnoću, a i kobasica se ljepše reže kada je suha ili pečena)

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i dobro izmijesite smjesu rukama; ne smije biti grudica od začina. Smjesa je dobro izmiješana kada se meso odvaja od ruku. Domaća kobasica može se koristiti sirova, za pečenje ili sušenje. 

Ćurke (hurke, devenice ili rižnjače)

Sastojci: kuhana bijela jetrica, kg skuhane heljde, kg skuhane ječmene kaše, kg kuhane riže, masnoća koju ste dobili topljenjem masnoće sakupljene tijekom čišćenja crijeva, pečeni crveni luk, malo masnoće od obarina, dvije šake gotovih čvaraka, oko litra sakupljene svinjske krvi, sol, mljevena paprika (slatka i ljuta), malo više papra, malo majčine dušice

Priprema: Sameljite sve sastojke i pomiješajte sa začinima prema ukusu. Smjesom napunite tanka crijeva, nakon čega ih uronite u vruću vodu i kratko prokuhajte. Ćurke se jedu pečene, a čuvaju se u zamrzivaču - nisu za kuhanje ni sušenje.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata za 1,99 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'