Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

'Donijeli su mi nalaz vrlo brzo, na njemu je pisalo - karcinom'

'Donijeli su mi nalaz vrlo brzo, na njemu je pisalo - karcinom'
1

"Od spoznaje da imam rak i borbe za život, teže je nerazumijevanje ljudi koji vas gledaju kao da imate neku tešku zaraznu bolest. Uz podršku sinova prebrodila sam sve krize"

VIDEO

- Bio je Uskrsni ponedjeljak kad sam se vratila predvečer kući. Onako umorna, zalegla sam na kauč i gledala omiljenu seriju. Bio je to 4. travnja 2010., kad sam sasvim slučajno napipala kvržicu veličine zrna graška. Oblio me znoj i odmah sam znala da nije dobro - priča nam naša poznata glumica Mirjana Majurec (64).

Samo dva mjeseca prije bila je na redovitoj kontroli kod onkologa.

Borna Filić/Pixsell

- Za četiri mjeseca trebala sam ponovno na kontrolu, i to zbog mastopatičnih cistica koje sam godinama imala. Odmah drugo jutro sam ga nazvala i otišla s prijateljicom Jadrankom. Ponovio mi je UZV, punktirao i same smo nosile ta stakalca na patologiju u Petrovu. Čekale smo pola sata, pa nam je šefica donijela nalaz, a na njemu je pisalo karcinom - prisjeća se Majurec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neizbježan sljedeći korak bila je - operacija.

- Već 14. travnja su me operirali. Nasreću, bila je to samo segmentalna operacija. No od 13 izvađenih limfi, stražar, to jest prvi limfni čvor je metastazirao, i to između redovite mamografije i ultrazvučnog pregleda. Zato drage cure, žene, uz redovite kontrole vrlo je važan i samopregled - poručuje Minja.

Najgore joj je bilo čekati mjesec dana nalaz. Proučila je brošuru “Znanjem protiv raka dojke”, koja joj je mnogo otkrila o bolesti. Odradila je šest ciklusa kemoterapije, svaki u razmaku od tri tjedna, pa 32 zračenja i petogodišnje svakodnevno pijenje “pametnih” lijekova.

- Svaka kemoterapija je individualna, ali nakon prve kod lobularnog ‘in situ’ karcinoma gubite kosu 18. dan, tako da sam kupila periku, a snaha starijeg sina me je obrijala čim sam osjetila da mi kosa opada - priča Minja te dodaje da je djeci rekla za bolest tek kad joj je onkolog rekao što slijedi.

- Jako sam sretna da sam to prolazila uz potporu divnih prijatelja i sinova, zbog kojih sam se pomalo pravila jaka. Nakon druge kemoterapije čak sam, za kraj sezone, u svojem kazalištu odigrala ‘Ilijadu’. I savjet stručnjaka je da, kad vam se već bolest ‘dogodi’, radite, radite i radite, osobito posao koji volite - poručuje Minja.

Od početka liječenja odlazila je u Udrugu Sve za nju, koja ju je spašavala u svim krizama. Pri prvom susretu obavila je deset individualnih razgovora sa psihologinjom Ljerkom koja je i sama, deset godina ranije, to prošla u trudnoći.

- Poslije sam odlazila na grupne terapije s 5-6 žena, gdje su obično sve pričale svoju sudbinu, uz vrlo poučna predavanja, primjerice Mimi Vurdelje o prehrani i vitaminima, čijih se savjeta držim i danas. Imale smo jogu i ples koje sam redovito pohađala - kaže Minja te dodaje kako su joj pomogli i reiki majstor Ivan Čuljak te bioenergije gospodina Domančića i Mekkija Torabija.

Pročitajte i o Novinarki Ivani Kalogjeri, koja se i sama borila sa rakom dojke, te je pokrenula je Stranicu Nismo same

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'