Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

'Donirat ću višak mlijeka za svu djecu koja se prerano rode'

'Donirat ću višak mlijeka za svu djecu koja se prerano rode'
8

Darivateljice, poput Marijete Kerežije koja će to postati kad joj kći ojača, višak mlijeka moći će donirati u moderno uređenu Banku humanog mlijeka koja će uskoro opskrbljivati cijelu Hrvatsku

VIDEO

Svaka zdrava žena koja u prvih 12 mjeseci dojenja ima višak mlijeka, uz dojenje vlastitog djeteta koje dobro napreduje, može donirati svoje mlijeko u banku mlijeka - bez naknade.

- Majka se izdaja kod kuće, a zatim se mlijeko u posebnim plastičnim spremnicima i zamrznuto transportira do nas u Banku humanog mlijeka u Petrovoj - objašnjava dr. Anita Pavičić Bošnjak, neonatologinja iz novootvorene banke humanog mlijeka pri KBC-u Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:12

U obradi prolazi bakteriološko ispitivanje te se pasterizira i pohranjuje u ledenicu do distribucije u zdravstvenu ustanovu - djeci kojoj je potrebno.

Prvenstveno je namijenjeno prijevremeno rođenoj djeci i djeci vrlo niske rodne mase (ispod 1500 grama), čije majke ili nemaju dovoljno mlijeka ili ne mogu dojiti zbog teškog porođaja.

- Majčino mlijeko je prvi izbor jer je djetetu ne samo hrana, nego i lijek. Dobivat će ga i djeca čije majke ne smiju dojiti zbog lijekova koje uzimaju, zbog bolesti, primjerice, HIV pozitivne majke i one na kemoterapiji, te ovisnice - kaže dr. Pavičić Bošnjak.

Kapacitet banke, dodaje naša sugovornica, bit će dostatan za podmirenje potreba nedonošene djece kojih se u Hrvatskoj godišnje rađa oko 400 prije 32. tjedna trudnoće, a procjenjuje se da će banka u godinu dana moći preraditi oko 1000 litara mlijeka za cijelu Hrvatsku. Iako trenutačno nema ni kapi mlijeka u njoj jer je nedavno otvorena, za početak će opskrbljivati područje Zagreba.

Darivateljice mlijeka su žene koje će moći darivati barem dvije litre mlijeka tijekom godine dana.

- Anonimne su, a probir darivateljica obavljat će se u banci. Razgovara se prvenstveno o njihovu zdravstvenom statusu te uzimaju li kakve lijekove zbog kojih ne bi mogle biti darivateljice - kaže dr. Pavičić Bošnjak.

 

U sklopu banke nalazi se i ambulanta, u koju se mogu obratiti majke potencijalne darivateljice kad imaju problema s dojenjem, kao i druge žene - kojima je dojenje bolno, imaju nepravilni prihvat dojke ili puknuće bradavice.

U Petrovoj otvorili prvu Banku humanog mlijeka u Hrvatskoj
U Petrovoj otvorili prvu Banku humanog mlijeka u Hrvatskoj

Do sada su majke nedonoščadi bile prisiljene davati zamjensko mlijeko bebama, ali odavno je već poznato da su bebe na tome mlijeku sklonije infekcijama i ne razvijaju se dovoljno dobro. Nedonoščadi u inkubatoru mlijeko se daje putem sonde ili štrcaljke, sve dok ne ojačaju toliko da mogu “na prsa” ili prihvatiti bočicu.

Majka jednog nedonoščeta, Marijeta Kerežia (31), svoje prvo dijete, kćer Anju, rodila je prije 30-ak dana u 26. tjednu trudnoće. Imala je manje od 800 grama.

- Od početka sam imala mlijeka, što je prava sreća. Trenutačno izdajam mlijeko za nju, koje se sprema u škrinju na odjelu, a imam ga čak i malo više. Zato kad mi kći ojača, odlučila sam višak donirati banci humanog mlijeka - kaže ova Varaždinka. Za svoje nedonošče izdaja šest, pa čak do osam puta dnevno.

12 najvećih zabluda o dojenju: Nemam dosta mlijeka, slabo je
12 najvećih zabluda o dojenju: Nemam dosta mlijeka, slabo je

 

Kad se dojenje uspostavlja, a majka još nema dostatnu količinu mlijeka, prvo se savjetuje i pruža joj se podrška za dojenje. Ponekad se unatoč podršci zdravstvenih djelatnika stvaranje mlijeka ne može povećati ili uspostaviti. To se događa u prosjeku oko dva posto žena zbog prirođeno slabo razvijene mliječne žlijezde - kaže dr. Pavičić Bošnjak. Nedonoščad čije majke nemaju dostatno mlijeka, moći će dobivati donirano mlijeko iz banke. 

Druga majka, Lorena Tadić (33) rodila je  kći Mariju u 28 tjednu. Imala je samo 930 grama. Ona kaže kako trenutno nema viška mlijeka već izdaja i sprema mlijeko za svoje dijete.

- Nevjerojatna je snaga majke da poslije prijevremenog poroda koji je velik stres, uspije dati nešto mlijeka. Sestra mi je tu puno pomogla, uspjela sam, unatoč svemu izdojiti par kapi kolostruma, pa ga je odmah nosila malenoj - priča nam ova Zagrepčanka. Prvu kćer, danas petogodišnjakinju, dojila je godinu i pol dana i svjesna je koliko je to mlijeko bitno, pogotovo u prvim tjednima.

 

Mlijeko u banci kraće traje

Mlijeko koje majke spremaju kod kuće, odnosno drže ga u zamrzivaču, traje između šest mjeseci do godine dana, međutim rok trajanja u banci je ipak nešto kraći, kaže dr. Anita Pavičić Bošnjak

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'