Recepti za prirodno liječenje menstrualnih bolova | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Donosimo prirodne recepte za blaže menstrualne bolove: Napravite čaj ili mješavinu ulja

Donosimo prirodne recepte za blaže menstrualne bolove: Napravite čaj ili mješavinu ulja

Uz pijenje čaja, za brže rezultate su biljne kapi, odnosno tinkture. Iz iskustva u radu s pacijentima, fitoterapeutkinja Maja Žalac preporučuje tinkturu konopljike i tinkturu imele

VIDEO

Menstrualni bolovi mogu biti jaki poput onih kod srčanog udara, a najčešća pomoć koju liječnici preporučuju su tablete protiv bolova. Iako nije riječ o životno opasnom stanju, menstrualni bolovi itekako utječu na ženinu svakodnevicu, a postoji mnoštvo prirodnih načina kojima možete umanjiti bolove.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

specka kauboj u menstrualnom grču VIDEO

Napravite čaj mješavinu 

Osim tabletama, bolne menstruacije možete olakšati prirodnim čajevima, tinkturama i uljnim mješavinama, ističe nam fitoterapeutkinja Maja Žalac. Idealna čajna mješavina sastoji se od 25 g stolisnika, 20 g vrkute, 15 g malinova lista, 15 g melise i 10 g mente. Dvije jušne žlice mješavine prelijte litrom kipuće vode, poklopite te procijedite nakon deset minuta. Med i limun dodajte po želji pa čaj pijuckajte tijekom dana.

Komorač je spazmolitik

Ako su menstruacije obilne, svakako u mješavinu treba dodati i rusomaču. Rusomača je odlična protiv obilnih krvarenja jer steže krvne žile i tako brzo djeluje protiv unutarnjih krvarenja, a kadulja ima svojstva slična vrkuti te se može s njom kombinirati, a svakako je treba dodati u slučaju nekih upala ili gljivica.

Ako žudite za umirivanjem, izaberite čaj od kamilice, koji djeluje protuupalno i lagano anestetički, kao i komorač, poznati spazmolitik.

- Uz pijenje čaja, za brže rezultate svakako preporučujem biljne kapi, odnosno tinkture. Izdvojila bih, iz iskustva u radu s pacijentima, tinkturu konopljike i tinkturu imele. One se piju ovisno o dijelu menstrualnog ciklusa, koje odličnu reguliraju, djeluju protiv bolova, cista, mioma, polipa, pa i endometrioze - preporučuje Maja Žalac.

Kod grčeva pomažu topli oblozi, a hladni smiruju bol u mišićima
Kod grčeva pomažu topli oblozi, a hladni smiruju bol u mišićima

Napravite uljnu mješavinu

Pomažu i uljne mješavine jer sve što nanosimo na kožu nakon sedam minuta nalazi se u krvotoku. Uljnom mješavinom protiv menstrualnih bolova maže se donji dio trbuha, zapravo područje maternice i jajnika. Pomiješajte 100 ml bademova ulja, 10 kapi eteričnog ulja lavande, 5 kapi eteričnog ulja mažurana, 3 kapi eteričnog ulja muškatne kadulje, 3 kapi eteričnog ulja kadulje i 3 kapi eteričnog ulja čempresa. Dobro promućkajte. Za maksimalan učinak mažite se svaki dan ujutro i navečer, a ne samo u vrijeme menstruacije.

Kod većine žena i djevojaka koje muče menstrualni bolovi prisutan je manjak magnezija.

Velika je razlika između strasti i ovisnosti: 'To je kao božanska iskra i plamen koji spaljuje'
Velika je razlika između strasti i ovisnosti: 'To je kao božanska iskra i plamen koji spaljuje'

Pomaže i magnezij

Magnezij najbolje možemo nadomjestiti raspršivanjem tzv. magnezijeva ulja po koži, koje možete nabaviti u ljekarni ili ga sami napraviti kod kuće. Pripraviti ga možete tako da 8 žlica magnezijeva klorida rastopite u 125 ml vode. Stavite u bočicu s raspršivačem te koristite više puta na dan. Tijelo će na taj način samo resorbirati onoliko magnezija koliko mu nedostaje.

Uz sve lijekove iz prirode, za bolove vam može pomoći i dobro poznati topli oblog, koji je idealno staviti nakon primjene ulja na područje trbuha i donjeg dijela leđa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama