Lifestyle

Komentari 35

Dozreli egiptski krumpir bio je u prodaji kao mladi, a u jednoj pošiljci bilo je previše pesticida

Dozreli egiptski krumpir bio je u prodaji kao mladi, a u jednoj pošiljci bilo je  previše pesticida

Zbog ostataka pesticida zabranili su uvoz 25 tona krumpira iz Egipta. Nekoliko kontrola mora proći povrće koje uvozimo. Domaći mladi krumpir još dozrijeva

Domaći proizvođači upozorili su na krumpir koji su neki prodavali pod nazivom “mladi” i tvrdili da je riječ o dozrelom krumpiru.  
Smiju li ga zvati mladim pitali smo Državni inspektorat. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako čuvati krumpir?

- Nije propisano pod kojim točno nazivom se krumpir stavlja na tržište. Ako naziv hrane nije propisan, kao za krumpir, mora odgovarati njenom uobičajenom nazivu ili, ako ne postoji, treba navesti opisni naziv hrane - kažu iz Državnog inspektorata. 

Naime, taj uvozni krumpir kojeg nazivaju mladim, da je mladi ne bi izdržao prijevoz brodom iz Egipta. Na brodu provede tri, četiri tjedna, a kako kažu domaći proizvođači, mladi krumpir ima osjetljivu koru koja se lako ošteti. Ako je bez oštećenja i čuva se u dobrim uvjetima, izdrži najviše tjedan dana. Pitali smo inspektorat i je li taj krumpir iz Egipta tretiran nečime da bi izdržao put. 

- Sanitarna inspekcija provodi nadzor ostataka pesticida u hrani biljnog porijekla na unutarnjem tržištu i na granici prilikom uvoza iz trećih zemalja. Uzorak krumpira iz Egipta nakon analize u laboratoriju ocijenjen je sukladnim EU odredbama o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani - kažu u Inspektoratu. 

No nekima nisu dozvolili uvoz. 

- Od 1. siječnja do 20. travnja uvezeno je i pregledano 40 pošiljki krumpira iz Egipta, prilikom čega je granična sanitarna inspekcija uzela 10 uzoraka. U jednom uzorku krumpira utvrđeno je prekoračenje dozvoljenih količina za pesticid fostiazat i zabranjen je uvoz. Naređeno je neškodljivo zbrinjavanje, a bilo ga je 25 tona - kažu u Inspektoratu i dodaju da bi za zdravlje ljudi bilo opasno jesti krumpir s ostacima fostiazata.

Ostalih devet uzoraka krumpira porijeklom iz Egipta bilo je je u redu. Na graničnu kontrolu u Rijeci od 17. veljače do 15. travnja 2021. pristiglo je i pregledano 2.397.400 kilograma krumpira iz Egipta. Bilje i biljne proizvode pri uvozu provjerava i Fitosanitarna inspekcija, jesu li zaraženi kakvim štetnicima. 

Krumpir provjerava i Poljoprivredna inspekcija. Kontrolira usklađenosti voća i povrća s propisanim tržišnim standardima. 

- Ove godine provedeno je 90 nadzora usklađenosti krumpira sa standardima, a obuhvaćeno je 147 partija (lot) krumpira. Kod sedam su utvrđene nepravilnosti, bili su nepravilno označeni, nedostajali su podaci o proizvodu ili su bili nepotpuni, a neki krumpiri su se počeli kvariti. Zbog tih nepravilnosti pokrenuto je sedam prekršajnih postupaka - kažu u Inspektoratu.

Najčitaniji članci