Lifestyle

Komentari 23

Dr. Rajović: Od djece radimo biološke invalide jer ih štitimo

Dr. Rajović: Od djece radimo biološke invalide jer ih štitimo

Dr. Ranko Rajović kaže da roditelji od rođenja rade greške zbog kojih ima sve više djece s razvojnim smetnjama, a najviše krivi prezaštićenost mališana

Jedan od najcjenjenijih stručnjaka po pitanju odgoja djece, dr. Ranko Rajović, osnivač je NTC programa, a trenutačno je u pregovorima da ga dovede i u Hrvatsku.

NTC je, prema njegovim riječima, najlakše opisati kao primjenu medicine u pedagogiji. To je sustav učenja usmjeren razvoju kognitivnih sposobnosti kod djece. Rajovićevo mišljenje je da se s razvojem kreće još iz utrobe, a najveće pogreške roditelji rade već u prvih nekoliko mjeseci života. 

- Od djece radimo biološke invalide. Ako moram izabrati samo jednu - najveća pogreška je definitivno prezaštićenost. Ne dopuštamo im da razvijaju svoje biološke potencijale pa nam se dogodi da u školi ne mogu pisati, sjediti, skočiti unazad... Djeca imaju sve više oštećenja u razvoju, a za to su najodgovorniji roditelji - rekao je dr. Rajović. 

Razvoj mozga

Poznato je da se mozak bebe razvija već tijekom trudnoće pa je bitno da majka pazi što jede. Kad se dijete rodi, ističe dr. Rajović, kreće intenzivno povezivanje regija mozga pa je važno educirati roditelje.

- Prva pogreška je bojenje dječje sobe u plavu ili ružičastu. Za razvoj mozga bitan je kontrast, a beba koja ne vidi ništa osim kontrasta ima oko sebe pastelnu jednoličnu boju. Tu smo ih zakinuli za prvi pokret - pokret očiju.

Onda kad nose bebu, roditelji panično fiksiraju glavu. Ja im kažem, ljudi, glavicu treba pridržavati, a ne imobilizirati kao da nosite pacijenta - priča dr. Rajović te ističe kako su ti prvi pokreti važni kako se ne bi razvili poremećaji koncentracije i mnogi drugi.

Primitivni refleksi

Oni su, nastavlja, potrebni da bi mozak razvio neke važne regije. Primitivni refleksi, poput dizanja ramena i okretanja glave, služe upravo razvoju mozga i ne smiju se spriječiti. Isto je, napominje, i s okretanjem, puzanjem, hodanjem, penjanjem...

- Svaka od tih radnji ima svoju funkciju. Kad im ne date da probaju sami, padnu i ustanu se, dobijemo djecu koja sa sedam godina padaju kao daske, na glavu. Pa neće hodati po rubu balkona. Na travi ili pijesku moraju naučiti sami. Funkcija prohodavanja je da padnu 500 puta i nauče pružiti ruke.

S druge strane, svaki taj mali moment za koji ih zakinete znači da se jedan mali dio u mozgu nije povezao. Pa kad je takvih pogrešaka 20, računajte... Dobijemo djecu s oštećenjima. I to nije bolest, za to nema lijeka. To su razvojne smetnje nastale u najranijoj dobi, a mogu se vrlo lako izbjeći - upozorio je dr. Rajović.

Ne miksajte im hranu

Druga stvar koju ističe je da treba izbjeći miksanje hrane. Kad dijete počne dobivati zube, odmah treba uvesti krutu hranu, u početku malo, pa postupno povećavati komadiće i količinu. 

- Fiziologija mozga je takva da se milijarde impulsa šalju kad jedemo i dotičemo hranu, žvačemo... Sve je to važno za razvoj inteligencije. Kad dijete i s dvije godine jede miksanu hranu, nije razvilo ni jezik ni čeljust, pa se ne može očekivati ni da će razvoj govora teći normalno - pojasnio je dr. Ranko Rajović.

Najčitaniji članci