Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Drhtanje nakon porođaja tijelo oslobađa od nakupljenog stresa

REAKCIJA TIJELA Kad odjednom padne razina hormona stresa, tijelo se pokušava opustiti aktiviranjem dubokih mišića te zbog toga dolazi do njegovog podrhtavanja, objašnjava ginekologinja

Foto: dreamstime
2 komentara

U minutama nakon porođaja žene često uhvati nekontrolirana drhtavica, što ih može zbuniti i uplašiti. Iako nestane porođajni bol, drhtanje cijelog tijela može izazvati dodatan bol u mišićima.

Foto: Dreamstime

Uglavnom niti deke ne pomognu, tijelo se trese, a zubi cvokoću. Dobra vijest je da je to - normalno. Drhtavica može biti toliko jaka da majka ne može ni držati bebu. Javlja se, bez razlike, i kod porođaja završenih carskim rezom, kod onih pod anestezijom, ali i kod žena koje ju nisu primile.

- S obzirom na to da je porođaj stresni događaj koji može izrazito iscrpiti ženin organizam, treba rodiljama objasniti da se ne trebaju brinuti zbog drhtavice nego je samo trebaju propustiti kroz sebe i ne opirati se pa će se tako tijelo lakše i brže opustiti - pojasnila je ginekologinja dr. Petra Podobnik Brlečić.

Ističe i kako su ovi simptomi uobičajeni i vrlo česti kod većine žena. Naime, koncentracija hormona stresa naglo se snižava nakon porođaja.

Foto: Pexels

Adrenalin i stres, fizički, ali i psihički, oslobađaju se tako da se aktiviraju duboki mišići i tijelo podrhtava.
Danas postoji i cijeli jedan novi način otpuštanja stresa iz tijela, takozvana TRE metoda, kojom se otpuštaju napetosti iz mišića i tijela kroz proces drhtanja. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message