Lifestyle

Komentari 2

Dron prenosi lijek, ultrazvuk se nosi u džepu kao i uzorci krvi

Dron prenosi lijek, ultrazvuk se nosi u džepu kao i uzorci krvi

Novi izumi mogli bi promijeniti svijet medicine u 2020. godini te poboljšati zdravlje milijuna ljudi. Stručnjaci su stvorili niz uređaja koji će olakšati dijagnostiku i liječenje u budućnosti

Nove tehnologije pronašle su svoju primjenu i u zdravstvenom sustavu, pa su tako stručnjaci stvorili niz uređaja koji će olakšati dijagnostiku i liječenje. Iako nitko ne može predvidjeti budućnost, mnogi se slažu kako će upravo ti aparati promijeniti pristup medicini.

Tako, primjerice, još od ožujka UPS provodi testove programa koji su nazvali Flight Forward. Već sada dronovima dostavljaju uzorke krvi ili tkiva u različite zgrade bolnice u Raleighu udaljene manje od 150 metara. Program je bio toliko uspješan da su ga vlasti preporučile primijeniti u još 20 bolnica diljem zemlje tijekom sljedeće dvije godine, a kažu kako je dostava brža nego da imaju dostavljače. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Biolog s Harvarda Doug Melton otkrio je kako matičnim stanicama izliječiti dijabetes tipa 1. Umjesto injekcija inzulina i odgovarajuće prehrane, on koristi matične stanice kako bi zamijenio beta stanice koje proizvode inzulin. Otvorio je 2014. godine tvrtku Semma Therapeutisc i stvorio implantat koji nosi milijune zamjenskih beta stanica.

Kaže da je njegov izum kod životinja vrlo učinkovit, pa vjeruje da bi isti efekt mogao imati i na ljude. Thomas Reardon iz SAD-a smislio je posebnu narukvicu koja čita električne impulse neurona koji putuju niz mišiće ruku ili nogu. Testira ih tako što sjedi pred ekranom opremljen narukvicom, te pomiče mislima predmete koje mu računalo prikazuje.  

Neuroznanstvenik je zamislio da će narukvica pomagati u rehabilitaciji pacijenata koji se oporavljaju od moždanog udara ili amputacija, kao i onima koji pate od Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i drugih teških neurodegenerativnih bolesti. 

Umjesto skupih ultrazvučnih aparata kakve si ne mogu priuštiti mnoge bolnice, Jonathan Rothberg s Yalea je smislio mali prijenosni uređaj koji stane u džep. Njegov ultrazvuk stoji oko 15.000 kuna i može se spojiti na aplikaciju na iPhoneu. Cilj mu je prodavati uređaj u 150 zemalja koje za njega mogu platiti, te u još 53 siromašne zemlje.

Mini ultrazvuk ne može zamijeniti pravi aparat, ali može pomoći u dijagnostici.  Na tržištu su još stotine takvih pametnih inovacija koje će zdravstvenu skrb učiniti jeftinijom i dostupijom te omogućiti čovječanstvu da iskoristi najbolje što moderna tehnologija može pružiti. 

Dron

Dostava uzoraka krvi ili tkiva s odjela na odjel brža je dronovima nego ljudima, pa je u SAD-u planiraju tijekom sljedeće dvije godine primijeniti u barem 20 bolnica.

Virtualni oporavak

Britanka Isabel Van de Keere osmislila je naočale koje uz pomoć virtualne stvarnosti ljudima s neurološkim ozljedama pomažu u izvođenju više vrsta vježbi te tako brže i učinkovitije oporavljaju oštećene neurološke puteve.

Narukvica čita misli

Narukvica je povezana s računalom te očitava električne impulse motoričkih neurona. Te impulse prenosi na računalo kao pokret. To znači da vlasnik narukvice može isključivo mislima pomicati predmete po ekranu kao da upravlja njima mišem. 

3D digitalno srce

Kako bi oboljeli od srčanih bolesti izbjegli invazivne dijagnostičke metode, bivši profesor sa Stanforda Charles Taylor smislio je individualizirani 3D model srca na kojem liječnici mogu za svakog pacijenta osmisliti liječenje bez invazivnih zahvata.

Džepni ultrazvuk

Umjesto skupih bolničkih aparata, džepni ultrazvuk će ovaj pregled učiniti dostupnijim u siromašnim zemljama. Idejni začetnik je omogućio i da se može spojiti na iPhoneovu aplikaciju. Na taj način omogućiti će se pacijentima da češće idu na takvu vrstu pretrage.

AI dijagoza za rak

Kod raka pluća radiolozi često pogrešno interpretiraju rezultate. Zato je Shravya Shetty iz tima Google Health osmislila sustav umjetne inteligencije koji pouzdanije očitava rezultate nalaza. Kaže da još rade na tom projektu. 

Lijek za dijabetes

Umjesto stalnih injekcija inzulina i kontrolirane prehrane, oboljeli od dijabetesa tipa 1 uskoro će možda bolest kontrolirati implantatima koji sadrže matične stanice. One će u tijelu stvarati potreban inzulin. Autor kaže da izum djeluje na životinjama, pa će i na ljudima. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci