Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Antibiotici u dojenačkoj dobi dižu rizik od razvoja alergija

Antibiotici u dojenačkoj dobi dižu rizik od razvoja alergija
1

Liječnici su otkrili kako više skupina antibiotika povisuje rizik od alergija, s tim da je on bio najmanji kod djece koja su primila sulfonamide, a najveći kod onih koji su dobili neki od antibiotika iz skupine penicilina

VIDEO

Skupina antibiotika koje se obično prepisuju bebama mogu kasnije u djetinjstvu rezultirati višim rizikom od alergija, pokazalo je novo američko istraživanje. Otkrili su da dojenčad koja je primila antibiotike - penicilin, cefalosporin, sulfonamid ili makrolid - ima veći riziko od razvoja alergija na hranu, astme ili kožnog dermatitisa.

- Iznenadio sam se kad sam vidio povezanost svih tih antibiotika s kasnijim razvojem alergijske bolesti - priznaje i sam autor istraživanja, pedijatar gastroenterolog na Sveučilištu Uniformed Services u Marylandu dr. Cade Nylund.

- Pokazali smo da antibiotici nisu povezani samo s povećanim rizikom od alergijske bolesti, već da postoji i povećan rizik od više skupina antibiotika - rekao je Nylund, a dodaje i kako bespotrebno i pretjerano propisivanje antibiotika za virusne infekcije drastično povećavaju rizik od razvoja alergija kod djece u kasnijoj dobi.

Thinkstock

U ovom su istraživanju liječnici pregledavali medicinsku dokumentacije 798.426 djece rođene između 2001. i 2013. godine, a onda su ispitali kome je od njih u prvih šest mjeseci života prepisan penicilin, penicilin s inhibitorom B-laktamaze, cefalosporin, sulfonamid ili makrolid. Potom su te podatke usporedili s djecom kojoj je kasnije dijagnosticirana neka od alergija: poput alergije na hranu, anafilaksije, astme, atopijskog dermatitisa, alergijskog rinitisa, alergijskog konjunktivitisa ili kontaktnog dermatitisa.

Ne možemo prežaliti što nismo imali ovakve krevete kao djeca
Ne možemo prežaliti što nismo imali ovakve krevete kao djeca

Otkrili su kako svi nabrojani antibiotici povisuju rizik od alergijske bolesti, s tim da je on bio najmanji kod djece koja su primila sulfonamide, a najveći kod onih koji su dobili neki od penicilinskih antibiotika.

-  Zbog njih je rizik za alergije na hranu porastao za osam posto, a za razvoj astme za čak 47 posto - rekao je Nylund koji ipak naglašava kako ova studija nije potpuna, te da su dokazali samo kako postoji povezanost, ali ne i da je sigurno riječ o uzročno posljedičnoj vezi između antibiotika i alergija.

Alergolog i imunolog na NYU Langone u New Yorku i glasnogovornica udruge Alergija i astma dr. Purvi Parikh kaže tako da bi ta povezanost mogla postojati naši mikrobiomi, posebno oni u crijevima, igraju veliku ulogu u imunološkom sustavu.

Bebama treba svježeg zraka i kad je vani hladno uz minuse
Bebama treba svježeg zraka i kad je vani hladno uz minuse

- Poznato je da antibiotici ne ubijaju samo bakterije koje uzrokuju infekciju, već i „dobre“ bakterije koje naš imunološki sustav treba da nas štiti od razvoja alergijskih ili autoimunih bolesti  - rekla je Parikh za CNN i dodala da je ovo istraživanje "korisno u smislu da dodatno potvrđuje ono što znamo o korištenju antibiotika i promjenama u mikroflori organizma.

A sick child girl holding a thermometer in her hand

Dakle, ako je djetetu doista potreban antibiotik za bakterijsku infekciju, upozorava Parikh, ne smije mu ga se uskratiti zbog straha od alergijske bolesti. No, i ona se slaže kako nipošto ne treba pretjerivati ​​s prepisivanjem antibiotika onda kad oni nisu prijeko potrebni - pogotovo za viroze ili prehlade - jer mogu prouzročiti dugoročne posljedice i razviti otpornost zbog prekomjerne uporabe.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru