Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Druga strana umjetnih noktiju: Gljivice i infekcije bakterijama

Jeftini tretmani noktiju obično uključuju i ljepila koja sadrže kemikaliju MMA, a uzrokuje rupice između lažnog i pravog nokta gdje se razmnožavaju bakterije

Pixsell
Foto: Pixsell
25 komentara

Dugi, čvrsti i elegantni nokti za mnoge su simbol ženstvenosti, no žene koje nemaju prirodno takve nokte mogu ozbiljno oštetiti svoje umjetnim noktima, piše Daily Mail. Zelena plijesan, žuljevi, infekcije i bolni lomovi posljedica su stavljanja jeftinih umjetnih noktiju, tj. korištenja nekvalitetnog ljepila i drugih materijala, slažu se kozmetičari. Također, velik je problem i loša njega umjetnih noktiju.

- Efekt koji jeftine imitacije lažnih noktiju imaju na koži usporedila bih ostavljanjem flastera na koži nekoliko tjedana. Koža se neprestano vlaži, čime postaje pogodno tlo za razvoj gljivica i infekciju bakterijama - kaže Louise Thomas-Minns, diplomirana kozmetičarka i savjetnica britanske Fleet Street klinike za ljepotu.

Objasnila je da se najveća opasnost kod stavljanja umjetnih noktiju krije u jeftinim ljepilima koji sadrže kemikaliju metil metakrilat (MMA). Iako je ta kemikalija zabranjena u SAD-u, Novom Zelandu i Australiji, u EU njeno je korištenje legalno, ali i dalje štetno. Ljepilo s MMA veže akrilni nokat toliko čvrsto za prirodni, da se često umjetni nokat može odstraniti jedino tako da se iščupa i prirodni. Previše punjenja akrilom pak uzrokuje pojavu sitnih rupica koje se pojavljuju između prirodnog i umjetnog sloja nokta. Tamo se lako sakuplja voda i nastaju brojne infekcije.

- Ako stavljate umjetne nokte pazite gdje to radite i raspitajte se o svim sastojcima koji se koriste u tretmanu, jer je moguće da ćete dugoročno oštetiti svoje nokte kod neosposobljenih kozmetičara - naglasila je Thomas-Minns.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message