Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

U Sl. Brodu drvca u posudi su duplo jeftinija nego u Zagrebu

U Sl. Brodu drvca u posudi su duplo jeftinija nego u Zagrebu
1

Cijene svježih božićnih drvca variraju od grada do grada. U Varaždinu je najjeftinija rezana nordijska jela 150 kn, a najskuplja na tržnici u Rijeci za 400 kuna. U Sl. Brodu drvce čak i po 30 kuna

VIDEO

Brojni Varaždinci požurili su u kupnju božićnih drvaca kako bi izbjegli gužvu. Cijene su, kažu prodavači, iste kao i lani. No variraju ovisno o vrsti, gustoći i visini drvca, a uvijek se može i pregovarati oko cijene.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:46

- Ljudi najviše traže nordijske jele. Imaju kitnjaste grane, iglice ne otpadaju, nisu oštre nego mekane, pa ne mogu ozlijediti djecu. Nordijska jela i srebrna smreka su izdržljive. S običnih smreka iglice brže otpadaju - rekao je Marko koji prodaje na sajmištu u Varaždinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Drvca u posudi najčešće su srebrne smreke. One visoke oko metra stoje 160, a veće 200 kuna. Obične smreke od metra su 130 kuna.

U Slavonskom Brodu drvca prodaju na desetak mjesta, a najposjećenije je kraj gradske tržnice. Tamo niža drvca u posudi koštaju između 30 i 50, a od metra 100 kuna.

I u Karlovcu drvca prodaju pokraj tržnice. Jela od 1,3 metra u posudi stoji 350 kuna, srebrna iste visine 250, a nordijske u tegli od 250 do 500 kuna. Na riječkoj tržnici drvca manja od metra u posudi stoje 200, a veća 300 kuna.

U Bjelovaru srebrna smreka visoka metar u tegli stoji 180, a obična smreka iste visine od 150 kuna naviše. Cijene su kao i prijaš- njih godina. Formirane su prema tome koliko pojedinoj vrsti treba da izraste.

Obična smreka za oko četiri godine naraste malo više od metra, a srebrnoj za istu visinu treba i do šest godina.

I u Zagrebu je jučer počela prodaja drvca.

- Požurim se kupiti prvi dan dok su još svježa. Drvce sa stalkom stavim u posebnu keramičku posudu u koju nalijem vodu. Tako krasi dom i po dva mjeseca - rekla je žena koja je kupila smreku za 90 kuna.

Uz trešnjevački plac drvca prodaje i Stjepan Ceković iz Kuča.

Tablica cijena rezanih drvaca po gradovima

- Nordijskoj jeli treba 12 godina da naraste do dva i pol metra te stoji 250 kuna. Uvezena je vrsta pa je uzgoj zahtjevan. Jednako dugo raste i silber koji ima specifičan miris, no uzgoj je lakši jer je to domaća vrsta - objasnio nam je Ceković.

Sva drvca godinu prije prodaje obreže kako bi bila ljepša. Svježe odrezana drvca na toplom bi trebala izdržati dva tjedna i bez vode. Živa srebrna smreka u tegli, visoka metar do metar i pol, stoji od 200 kuna.

U Novom Zagrebu takva stoji 150 kuna, a obične smreke, ali manje, su 80 kuna. Neki kupci čekaju Badnjak kad će cijene pasti. 

Najljepše miriše

Srebrna smreka ili silber ima manje iglice, ali jače pikaju. Drvce jako lijepo miriše. Naša je vrsta.

Ne pika... jako

Nordijska jela ima iglice koje su tamnije s gornje strane. Ne pika jako. Kod nas se teže uzgajaju.

Brzo se osipa

Smreka najbrže raste i najlakše se uzgaja pa je najjeftinija. Iglice se najbrže osipaju. Svježe odrezana može izdržati dva tjedna u toplom.

Umjetna bijela, ružičasta i zelena drvca stoje između 70 i 500 kuna

U Intersparu smo cijene umjetnih drvca prikupili u utorak, a cijene zaokružili. Jela od 90 cm je 70 kuna, od 150 cm je 130 kuna, a od 120 cm 200 kuna.

Bor sa snijegom Toronto od 150 cm stoji 450 kuna, a također snježni iste visine, ali Vancouver 420 kuna. Bijela jela 150 cm visine je 150 kuna, a ružičasta od 120 cm 140 kuna. Jela visine 180 cm je 240, a bijela iste visine 500 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga