Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Drvce je najbolje smjestiti u južni ili istočni dio svog doma

Drvce je najbolje smjestiti u južni ili istočni dio svog doma
1

Drvce pripada elementu drva pa je najbolje, ako ga možete smjestiti na istok, jugoistok ili jug jer to su zone u kojima se ono najbolje ‘osjeća’ i njegova je prirodna pozicija

VIDEO

Vještina feng shuija, rođena prije najmanje šest tisuća godina u Kini, poučava uređenje prostora i življenje u skladu s okruženjem radi zdravlja, sklada i sreće ljudi. Cilj je feng shuija privlačenje i slobodan protok životne sile chi ili ki u prostorima koje nastanjujemo. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:19

Kad životna sila nailazi na prepreke u vašem okruženju, možete postati napeti i uzrujani, pretrpjeti novčane teškoće ili probleme u odnosima. Stoga postavite božićno drvce, darove, ukrase i druge blagdanske artikle na mjesta s kojih neće ometati tijek chija. Ako pravilno rasporedite stvari i spriječite njihovo gomilanje na jednom mjestu otvorit ćete vrata doma pozitivnom chiju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kako se odabire živo božićno drvce? Provjerite mu korijen
Kako se odabire živo božićno drvce? Provjerite mu korijen

Najprikladniji položaj za božićno drvce je istočni dio prostorije, no prihvatljivo je i postaviti ga na jug ili jugoistok, gdje su koncentrirani novac, obilje, ugled i proslave. Ako ne uspijete postaviti drvce na idealno mjesto, možete poboljšati energetski tijek ukrasima i bojama. 

- Božićno drvce ima jaku energiju, bez obzira je li pravo ili umjetno - ističe Lana Anderson, feng shui konzultantica i dizajnerica interijera. Božićne lampice se mogu iskoristiti strateški ako želite naglasiti, odnosno potencirati energiju u određenoj zoni za nešto što priželjkujete.

warming winter tea, dry fruits on xmas day

Pazite na količinu dekoracija i boja, ne pretjerujte s crvenom bojom jer ima energiju vatre i može odvesti u krajnost. Energija vatre može izazvati tenzije i svađe, a to nikome ne treba u vrijeme druženja s obitelji ili prijateljima. Savjetujem da veličina drvca bude u skladu s veličinom prostorije i da nije preveliko kako ne bi zagušilo prostor i ometalo chi energiju.

Drvce pripada elementu drva pa je najbolje, ako ga možete smjestiti na istok, jugoistok ili jug jer to su zone u kojima se ono najbolje ‘osjeća’ i njegova je prirodna pozicija. Zona istoka veže se uz zdravlje, rast, aktivnost. Jugoistok potencira obilje, nježnost, davanje, a jug slavu, ponos, čast i priznanje. A što ako ga morate staviti u neki dio stana koji baš i ne podržava ova tri smjera, je li to loš feng shui? Ne nužno, ali u tom slučaju svjesnije birajte boje i oblike kojima ćete ukrasiti vaše drvce. 

Želite li božićno drvce saditi u svom vrtu, pažljivo ga birajte
Želite li božićno drvce saditi u svom vrtu, pažljivo ga birajte

Kako dekorirati drvce koje se nalazi u određenoj zoni doma:

  • Sjever (karijera, mogućnosti) - koristite element vode i metala, odnosno tamno plavu, sivu, srebrnu, crnu, bijelu, zlatnu boju i valovite ili okrugle forme. Lampice neka budu bijele.
  • Sjeveroistok (samomotivacija, učenje) - koristite crvenu, narančastu, boju ciklame, žutu ili sve zemljane tonove.
  • Jugoistok i istok (rast, aktivnost, nježnost, kreativnost, obilje) - povoljne su boje prirodnog drva, plava i zelena svijetlog do srednjeg tona, tirkizna, izduženi i okomiti oblici.
  •  
  • Jug (čast, priznaje, duhovnost, slava) - odlična je crvena, narančasta, ciklama, zelena, plava, ili prirodne dekoracije, zvjezdoliki ili špicasti oblici.
  • Jugozapad (partnerstvo, brak, majka) - zemljani tonovi, žuta, narančasta, crvena, ciklama, vodoravni, kockasti ili pravokutni oblici.
  • Zapad (financije, djeca, zabava) - koristite zemljane tonove te boje metala bijelu, sivu, sve metalik boje, zlatnu, kristale, ogledalca ili okrugle oblike.
  • Sjeverozapad (velikodušnost, otac, putovanja te red, disciplina, organiziranost) - isto kao i za zapad.

Prema feng shuiju bor ne biste trebali stavljati:

  • U hodniku ili u sobu na mjestu gdje može blokirati prolaz
  • U području gdje može blokirati protok chi energije općenito
  • U blizini izvora topline poput otvorenog kamina gdje može biti zahvaćeno vatrom i izazvati požar ili u blizini drugih izvora topline poput radijatora, kako se bor ne bi brzo osušio

- Kad dekorirate prostor, napravite selekciju i odaberite samo ono što vam se stvarno sviđa i pripazite na stil i mjeru kako ne biste pretrpali prostor i stvorili zastoj energije. Ukrasi kao što su anđeli unijet će u vaš dom mir, ljubav i zaštitu. Zdjela voća, naročito naranče ili mandarine, predstavlja obilje i najbolje ju je staviti na stol za blagovanje, a čokoladne kovanice možete držati primjerice u kristalnoj zdjelici u SZ vašeg boravka ili objesiti na drvce ako vam je ono u S, Z ili SZ zoni - govori Anderson.

happy family mother and child girl decorated Christmas tree

Toplu, ugodnu i opuštenu atmosferu možete stvoriti i mirisnim svijećama, bio eteričnim uljima ili mirisima friško pečenih kolača. 

- Najbolji mirisi za zimske dane su klinčić, cimet, naranča ili mandarina, a poseban ugođaj stvara se neizostavnim paljenjem svijeća, naročito ako je stan uređen u hladnim bojama ili je okrenut prema sjeveru. Ne zaboravite na ulazna vrata, i objesite neku lijepu zimsku ili božićnu dekoraciju koja će vam uveseljavati svaki dolazak kući i ugrijati vaše srce prije ulaska u stan. Izuzetno je važno da energija koja dolazi u vaš stan kroz glavni ulaz bude pozitivna jer ona hrani vaš prostor i daje mu potencijal sreće i blagostanja. Primajte i darujte s osjećajem dobre namjere - govori Lana.

Svijeće će unijeti svečanu atmosferu

Božićno drvce puno je buba, pa ga na ulazu istresite i usisajte
Božićno drvce puno je buba, pa ga na ulazu istresite i usisajte

Svijeće, osobito ako su od prirodnih materijala, poput sojinog ulja ili pčelinjeg voska, pročistit će energiju u svakom prostoru i unijeti svečanu atmosferu i oplemeniti prostor. Osim toga sjaj blagdanskih svijeća pozitivno utječe i na osjećaje, naročito ako su pravilno postavljene. Prostorije u kojima je najbolje držati svijeće su: spavaća soba, kupaonica, blagovaonica i dnevna soba.

  • Jug, jugozapad, sjeveroistok i središte doma - mjesto za velike svijeće ili grupiranje svijeća različitih veličina.
  • Zapad, sjeverozapad, istok, jugoistok i sjever doma - mjesto za male svijeće ili lučice.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima