Lifestyle

Komentari 2

Staro drvo iz centra Medulina natječe za europsko drvo 2021.

Staro drvo iz centra Medulina natječe za europsko drvo 2021.

Radi se o drvetu starom 115 godina vrste ladonja, kostela, košćela ili crni koprivić. To je listopadno stablo iz porodice brijestova, a za ovu simpatičnu nagradu nominirala ga je Općina Medulin

'Tražimo drveće s najzanimljivijim pričama, i tako već 11 godina', stoji na internetskoj stranici treeoftheyear.org, na kojoj možete glasati za svoje favorite. Među drvećem iz mnogih europskih zemalja našlo se i ono iz Medulina, a uz njegovu fotografiju piše: 'Najstariji stanovnik Medulina - Čokoladno drvce naših sjećanja'. 

Radi se o drvetu starom 115 godina vrste ladonja, kostela, košćela ili crni koprivić (Celtis australis L.). To je listopadno stablo iz porodice brijestova.

Za ovu simpatičnu nagradu nominirala ga je Općina Medulin, a opisali su ga ovako:

'Godine nam prolaze, govori nam ono. Gradski trg uvijek je bio živ. S tržnicom, plesovima, stoljetnom tradicijom paljenja princa karnevala ili ritualnim svibanjskim krađama kad mladići djevojkama pokazuju hrabrost i ljubav kradući cvijeće, ograde, automobile ili čamce od mještana koji ih pronađu ispod stabla na gradskom trgu. Danas uživa u filmu ili predstavi, njiše se na ljetnim koncertima, pjeva za Božić kad se ukrasi kako bi provodilo vrijeme s mještanima i gostima. Iznad svega voli dječju igru i smijeh, i ubuduće će ih počastiti čarobnim čokoladnim bobicama. Tako kaže najstariji stanovnik Medulina, naše drvo s gradskog trga.'

U Općini Medulin su jako ponosni na ovo stablo

- S velikim veseljem, uzbuđenjem i ponosom javljamo da stablo ladonje u centru Medulina, na medulinskoj placi nakon pobjede na nacionalnom natjecanju i osvajanja titule Hrvatskog stabla 2020. godine, sada predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2021. godine - kažu u Općini Medulin.

- 'Najstarija Medulinka' svoje je mjesto pronašla među 14 kandidata iz cijele Europe. Među njima je jedina kandidatkinja čokoladnih plodova! Stablo ladonje vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta mjesta na Istarskom poluotoku jer se u njenom hladu oduvijek susretalo. Mali svakodnevni razgovori, jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla. Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka. A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče, 115 godišnje (a možda i starije) stablo ladonje na medulinskoj placi - ispričali su.

- Cilj je međunarodnog natjecanja za Europsko stablo godine istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenim u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima. Tijekom ove veljače, imamo priliku još jednom pokazati kako naša mala zemlja može biti velika. Veća od velikih, najveća u zajedništvu, u slozi jedinstvena - dodali su i pozvali sve neka glasaju.

U trenutku pisanja teksta ovo drvo je imalo 2330 glasova.

Glasati se može do 28. veljače, a potrebno je, napominju, odabrati dva stabla s popisa kandidata. Pobjednika će proglasiti 17. ožujka.

Najčitaniji članci