Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Drvo toliko otrovno da se ispod njega ne smije stati dok kiši

Mali zeleni plodovi koji rastu na drvetu Manchineel sliče na jabučice. Drvo na španjolskom jeziku ima vrlo znakovito ime: 'arbol de la muerte', drvo smrti, i smatra se najotrovnijim stablom na svijetu.

VIDEO

Davne 1999. godine radiologinja Nicola Strickland otišla je na odmor na Karibe, na otočić Tobago, tropski raj s prekrasnim plažama. Već prvo jutro krenula je u potragu za školjkama i koraljima u bijelom pijesku, no stvari su ubrzo krenule po zlu.Šetajući između drveća kokosa i manga Nicola i njen prijatelj pronašli su drvo sa slatkim mirisnim zelenim voćem koje podsjeća na male zelene jabučice. 

Pomalo neodgovorno, odlučili su zagristi voćku.Jedan mali zalogaj najprije ih je opio slatkoćom, no nakon toga se ubrzo počelo javljati peckanje, pa pečenje u ustima, uz bolno stezanje u grlu. Postalo im je toliko loše da su jedva uspjeli progutati komadiće koje su odgrizli.

Na žalost, plod na koji su naišli pripadao je stablu Hippomane mancinella (ili Manchineel), koje se ponekad i naziva 'jabuka s plaže', ali i 'otrovna guava'. Porijeklom je iz tropskih dijelova juga Sjeverne Amerike, kao i Srednje Amerike, Kariba i dijelova na sjeveru Južne Amerike.

Zmije imaju više od 200 zuba, a tek ih je 300 vrsta otrovno...
Zmije imaju više od 200 zuba, a tek ih je 300 vrsta otrovno...

Biljka na španjolskom jeziku ima vrlo znakovito ime: 'arbol de la muerte', ili drvo smrti i smatra se najotrovnijim stablom na svijetu. 

Svi dijelovi drveta su izrazito otrovni i gutanje ili interakcija s bilo kojim dijelom ovog stabla mogu biti smrtonosni. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Egzotik Bahçem (@calatheawhitefusion) on

Manchineel pripada raznolikom rodu Euphorbia, te proizvodi gusti mliječni sok koji curi iz svih njenih dijelova - iz kore, lišća, pa čak i iz ploda,i može izazvati ozbiljne opekline ako dođe u dodir s kožom. 

Stvar je u tome da sok sadrži niz toksina. Pretpostavlja se da najozbiljnije reakcije potječu iz phorbola, organskog spoja koji pripada obitelji diterpenskih estera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cima Dsgn (@orange_moun) on

Kako je phorbol topiv u vodi, ne preporučuje se niti stajati ispod tog drveta za vrijeme dok vani pada kiša, jer i kapljice kiše koje sadrže razrijeđeni sok mogu vam ozbiljno oštetiti kožu.Zbog ovih svojstava u naseljenim područjima stabla su često označena crvenim križem, a ponegdje i uz pisane znakove upozorenja da mu se ne bi trebalo niti približavati. 

Zagrizla biljku pred kamerama - otrovala se i završila u bolnici
Zagrizla biljku pred kamerama - otrovala se i završila u bolnici

Ako mislite da bih bilo lakše ukloniti ta stabla, valja znati da su ona vrlo vrijedna za ekosustav u kojem se nalaze, jer pružaju vrlo učinkovitu zaštitu od vjetra za druge biljke.

Osim toga, pitanje je kako bi ih se moglo sigurno ukloniti, jer postoje izviješća o teškim slučajevima upale očiju, pa čak i o privremenoj sljepoći, zbog djelovanja dima nakon što su neka stabla gorjela. Još je pogubniji bio učinak udisanja dima za vrijeme dok je drvo gorjelo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NatureLove (@naturlover02) on

Ipak, karipski stolari već stoljećima koriste drvo Manchineel  za izradu namještaja, nakon što ga pažljivo posijeku i suše na suncu, da bi se neutralizirali otrovi. 

Listovi imele snižavaju krvni tlak, ali bobice su vrlo otrovne
Listovi imele snižavaju krvni tlak, ali bobice su vrlo otrovne

- Najveća prijetnja po život predstavlja konzumacija voćke. Ako ga zagrizete i progutate, mogu se javiti jako povraćanje, i proljev, zbog čega tijelo dehidrira do točke s koje nema povratka - prenosi BBC. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by El Noticiero (@elnoticierotc) on

Srećom Nicola Strickland i njezin prijatelj su preživjeli, zato što su progutali tek sitan komadić smrtonosne jabuke. Godinu kasnije Nicole je u The British Medical Journal objavila pismo u kojem je opisala simptome. Trebalo je više od osam sati da bolovi prestanu, dok su pažljivo pili mlijeko i koktel Pina colada. Otrovi su se slijevali u limfne čvorove na vratu, pa je agonija trajala još satima. 

- Tek u razgovoru s lokalnim stanovnicima doživjeli smo potpuni šok kad smo shvatili koliko plod tog drveta može biti otrovan. Bilo je to zastrašujuće iskustvo, piše u svojoj ispovijesti Nicola, a prenosi Science Alert.

 POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47

     

      

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti