Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Držite se svojih prvobitnih odluka i vjerujte sami sebi

Držite se svojih prvobitnih odluka i vjerujte sami sebi
1

Ponekad bi nas nove informacije morale natjerati da promijenimo svoje odluke. No, za situacije u kojima nove informacije vjerojatno neće značajno promijeniti ishod, najbolje je držati se donesene odluke

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: UZALUD IM TALENT: OVIH 6 MANA SPRIJEČIT ĆE OSTVARENJE SNOVA

Nedavno istraživanje ispitalo je točnost predviđanja nogometnih utakmica na popularnoj web kladionici, piše Big Think.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:56

Korisnici su mogli pregledati i mijenjati svoje oklade sve do početka utakmice. Iznenađujuće, rezultati su otkrili kako su njihove procjene netočne. Zašto?

Zamislite da se od vas traži da predvidite rezultat nadolazeće utakmice između vašeg omiljenog sportskog tima i njegovog protivnika. Sada, zamislite da vam je bilo dopušteno da promijenite svoje predviđanje u bilo kojem trenutku prije utakmice. Bi li vam to išta značilo?

Vjerojatno ne. Novo istraživanje sugerira da je bolje vjerovati samom sebi i držati se svojih izvornih predviđanja. Istraživanje je objavljeno u časopisu 'Bihevioral and Experimental Economics', a ispitalo je točnost predviđanja 150 korisnika popularne web stranice za sportsko klađenje. Ukupno su ovi korisnici predvidjeli 57.000 konačnih rezultata nogometnih utakmica engleske Premier lige tijekom sezone 2017-2018.

Images

Korisnicima je omogućeno da izmjene svoja predviđanja bilo kada prije utakmice. Ali to je bilo rijetko: prosječni korisnik izmijenio je samo oko 15 od 380 predviđanja, a većina tih izmjena obično je izvršena nekoliko minuta prije početka utakmice, vjerojatno nakon što su saznali nove informacije koje bi mogle utjecati na ishod. Neke su izmjene izvršene tjednima ili mjesecima prije utakmice, ali u konačnici je prosječno vrijeme između prve i konačne prognoze bilo dva dana.

Zašto su se korisnici predomislili?

'Možemo samo nagađati, ali možemo zamisliti da oni igraju svoje početne prognoze, nakon čega pregledavaju najnovije koeficijente ili traže druge informacije koje bi mogle utjecati na njihovu prosudbu, poput vijesti o odabiru momčadi za utakmicu ' napisali su istraživači. 

Možda mislite da bi sposobnost revizije vašeg predviđanja bila prednost. Uostalom, možda ste imali više vremena da pažljivo razmislite koji će tim vjerojatnije pobijediti. Možda se javno mišljenje o dva tima promijenilo s vremenom. Ili je možda jedan od timova nedavno započeo nevjerojatan pobjednički niz.

No, rezultati istraživanja pokazali su da se preciznost predviđanja značajno smanjila - za oko 17 posto - kada su korisnici izmijenili izvorna predviđanja. Zašto? Malo je vjerojatno da je pad preciznosti bio zato što je neke utakmice bilo teže predvidjeti od drugih ili su neki korisnici bolji prediktori od ostalih.

Kada, primjerice, saznate da je igrač u jednoj od momčadi ozlijeđen, mogli biste pretjerano reagirati na tu vijest, što vas navodi na reviziju vašeg izvornog predviđanja.

Rezultati su pokazali da su revizije, učinjene nakon dužeg vremenskog razdoblja, za razliku od samo nekoliko minuta, vjerojatno manje točne. Zanimljivo je da je većina korisnika podcijenila vjerojatnost izvlačenja 0-0. Općenito, ovo sugerira da smo skloni lažnom vjerovanju da je vjerojatnije da će se nešto dogoditi nego ništa.

Vjerujte u sebe i svoje procjene!

Istraživači su napisali da bi njihova otkrića 'mogla biti relevantna za druge kontekste u kojima se predviđaju eksplicitne prognoze i koji imaju stvarni ekonomski značaj, kao što su upravljanje i planiranje poduzeća, financijska tržišta i makroekonomska politika'.

Naravno, ponekad bi nas nove informacije morale natjerati da revidiramo svoje odluke. No, za situacije u kojima nove informacije vjerojatno neće značajno promijeniti ishod, rezultati sugeriraju da je najbolje donijeti odluku i držati se toga.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: MASKAFOBIJA ILI STRAH OD MASKI: VEĆINOM JE DIO DJEČJEG RAZVOJA 

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku