Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Duda varalica smeta zubima, ometa dojenje i šteti govoru

Duda varalica smeta zubima, ometa dojenje i šteti govoru
1

Iako je pomoć pri uspavljivanju i smirivanju, donosi više štete nego koristi. Ometa rast zuba i zamjenjuje utjehu roditelja, ali preporučuje se u "kriznim" situacijama

VIDEO

Iako je beba s dudom u ustima uobičajen prizor, trebalo bi dobro promisliti prije nego što se posegne za tom vrstom utjehe. To je praktično rješenje za umirivanje, može biti velika pomoć pri uspavljivanju, a mnogi roditelji dudu daju djetetu kad počne sisati palac, uvjereni da je manje štetna za zube i da je se lakše riješiti. No dr. dentalne medicine Ivana Cekić kaže da ona ipak negativno djeluje na zube i usnu šupljinu. 

- Duda varalica utječe na rast i razvoj čeljusti i zuba pa ju je bolje ne koristiti ili je koristiti što manje. Može uzrokovati krivi zagriz, baš kao i sisanje palca - kaže dr. Cekić.

Primalja i savjetnica za dojenje Emina Majdankić objašnjava da je potreba za sisanjem povezana s tjelesnim kontaktom na majčinoj dojci i s oralnom fazom razvoja djeteta koja traje do treće godine. Duda i bočica su, kaže, samo pokušaji kopiranja majčine dojke. Dugo dojena djeca, dodaje savjetnica, najčešće ne žele dudu jer preferiraju “original”.

- Bebe koje imaju dudu češće dobivaju gljivičnu infekciju, upalu srednjeg uha ili imaju probavne smetnje. Uz to, ako se dijete uvijek umiruje dudom, može se usporiti razvoj govora. Dobro bi bilo odgonetnuti što je potrebno bebi koja plače jer ignoriranje djetetovih potreba može dovesti i do osjećaja nesigurnosti i povlačenja djeteta u sebe - kaže Majdankić. 

Smeta zubima

Ako se koristi, varalica mora biti anatomska, ne smije se umakati u šećer ili sok te se treba što prije izbaciti da se izbjegne krivi razvoj čeljusti, upozorava stomatologinja Ivana Cekić.

Ometa dojenje

Problemi s dojenjem češći su ako se u prvih šest tjedana bebina života koristi duda, kaže savjetnica za dojenje Emina Majdankić.

Nije dobra zamjena 

Ako dijete počne sisati palac, nema značajnih prednosti da mu se umjesto toga da duda, ako uopće prihvati zamjenu, kaže stomatologinja.

Više pogledajte na Klokanica.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku