Obavijesti

Lifestyle

Komentari 90

Duhovna putovanja: U centar mistične majanske civilizacije

Duhovna putovanja: U centar mistične majanske civilizacije
1

Maje su 2000. godina pr. Krista gradile stepenaste piramide kojima su štovali bogove, a ako pljesnete rukama, piramida odgovara ptičjim pjevom kojega čujete

VIDEO

Razvili su astronomiju, hijeroglifsko pismo, igrali košarku, bili vrsni matematičari, poljoprivrednici, kakaovac im je skužio umjesto novaca. Sve to i još više bio je narod Maja. Budući da je prošle godine 12. prosinca završio njihov "proročanski" kalendar, zanimanje za majansku kulturu i građevine veće je no ikad dosad. Diljem Srednje Amerike ostaci su njihove veličanstvene arhitekture. 

Arheolozi još pokušavaju otkriti kako je moguće da su bili tako uspješni graditelji, a nisu poznavali ni kotač ni metalne alate. Osobito su impresivne njihove stepenaste piramide, od kojih su neke bile veće i od egipatskih, te su imale savršenu akustiku. Primjerice, ako pljesnete u podnožju piramide, ona će uzvratiti melodijom sličnom ptičjem pjevu. Grad s najviše očuvanih spomenika je Chichén Itzá, a u njemu je i najvažnija građevina majansko - toltečke civilizacije, piramida El Castillo. 

Ona je zapravo matematički savršeno projektirani hram posvećen bogu vjetra i uraganu Kukulikanu, a na vrhu je astronomski opservatorij. Na platformama većine hramova brutalno su se žrtvovali zarobljenici, ali i kapetani ekipa koje su bile poražene u igri sličnoj košarci. Putovanje u mističan svijet Asteka i Maja nude mnoge turističke agencije, a cijena devetodnevnog aranžmana za jednu osobu je 13.500 kuna.

Civilizacija usred prašume

Usred prašume u Gvatemali ostaci su nekadašnje prijestolnice Tikala. Hramovi visoki do 70 metara. U Tikalu je živjelo od 4.000 do 9.000 ljudi, koji su ga neobjašnjivo napustili.

Stubama ide "zmija"

Tijekom ekvinocija sa zalaskom sunca na stubama piramida Asteka i Maja stvara se sjena slična božanstvu pernatoj zmiji Quetzalcoatl.

Ratnici na vrhu piramide 

Očuvane su skulpture ratnika visoke do 4,5 metara. Na prstima im je štit nalik na leptira.

Maje nisu najavile smak svijeta, a imale su čak 22 kalendara

Teorije kako su Maje najavile kraj svijeta 12. prosinca 2012. su budalaštine tvrde stručnjaci za povijesti i kulturu majanske civilizacije. Oni smatraju kako datum označava kraj jednog vremenskog i duhovnog ciklusa te početak novog. Maje su imali izričito razvijen sustav mjerenja vremena, a koristili su čak 22 kalendara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku