Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dva zaslađena gazirana pića na dan - veći rizik za raniju smrt

Dva zaslađena gazirana pića na dan - veći rizik za raniju smrt

Naši rezultati za zaslađena gazirana pića pružaju dodatne argumente za ograničavanje njihove konzumacije i zamjene drugim zdravijim pićima, po mogućnosti vodom, kaže autor studije

VIDEO

Znanstvenici su istraživanjem koje je obuhvatilo više od 400.000 odraslih osoba u Europi više od 16 godina utvrdili da je rizik prijevremene smrti povećan kod onih koji su konzumirali dvije ili više čaša gaziranih pića zaslađenih šećerom ili umjetnim sladilima dnevno, objavljeno je u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine.

POGLEDAJTE VIDEO (šest znakova da unosite previše šećera u organizam):

Pokretanje videa...

00:43

- Naši rezultati za zaslađena gazirana pića pružaju dodatne argumente za ograničavanje njihove konzumacije i zamjene drugim zdravijim pićima, po mogućnosti vodom. Što se tiče umjetno zaslađenih gaziranih pića moramo bolje proučiti mehanizme koji se skrivaju iza te veze i istraživanja poput naših, nadajmo se, potaknut će te napore - kaže autor studije Neil Murphy, znanstvenik u Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Što sve krvna grupa otkriva o vama, od osobnosti do zdravlja
Što sve krvna grupa otkriva o vama, od osobnosti do zdravlja

Možda sama gazirana pića nisu u korijenu svega, dodaje Murphy.

Nova saznanja ne znače da gazirana pića izazivaju prijevremenu smrt zbog toga što “u ovim vrstama istraživanja postoje i drugi faktori koji su iza veza koje smo uočili”, dodao je Murphy.

Girl eating big sandwich.

- Primjerice konzumiranje velikih količina gaziranih pića može biti znak općenito nezdrave prehrane - rekao je.

Kako bi bolje proučili moguće veze gaziranih pića i prijevremenog mortaliteta Murphy i njegov tim proučili su podatke međunarodne studije koja je trajala od 1992. do 2000. godine.

Jeo samo čips, krumpiriće i kruh pa je postao slijep i gluh
Jeo samo čips, krumpiriće i kruh pa je postao slijep i gluh

Studijom je analizirana prehrana na početku istraživanja uključujući konzumiranje gaziranih pića. Ispitanici su također ispunjavali upitnike o stilu života, obrazovanju, pušenju, unosu alkohola i fizičkoj aktivnosti.

Nakon što su isključili ispitanike koji su već patili od karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa na početku istraživanja kao i one bez podataka o konzumaciji gaziranih pića znanstvenici su izdvojili 451.743 osoba koje su bile prosječno obuhvaćene istraživanjem 16,4 godina.

Prosječna dob na početku istraživanja bila je 51 godina a tijekom istraživanja umrlo je  41.693 ispitanika.

10 namirnica koje nikako ne smijete stavljati u mikrovalnu
10 namirnica koje nikako ne smijete stavljati u mikrovalnu

Kad su znanstvenici proučili njihove podatke, uzeli u obzir faktore koji bi mogli povećati rizik od prijevremene smrti, poput indeksa tjelesne mase i pušenja utvrdili su da su ispitanici koji su konzumirali dvije ili više čaša zaslađenih gaziranih napitaka dnevno imali 17 posto veće izglede prijevremeno umrijeti u usporedbi s onima koji su konzumirali manje od jedne čaše tih gaziranih pića mjesečno.

Oni koji su konzumirali dvije ili više čaša šećerom zaslađenih gaziranih pića dnevno imali su osam posto veće izglede prijevremeno umrijeti u usporedbi s onima koji su pili manje od čaše mjesečno, a oni koji su konzumirali dvije ili više čaša umjetno zaslađenih gaziranih pića dnevno imali su 26 posto veće izglede prijevremeno umrijeti u odnosu na one koji su konzumirali manje od čaše umjetno zaslađenih gaziranih napitaka mjesečno.

Najbolji doručak, ali i ručak: Uz kuhano jaje ostani sit i budi fit
Najbolji doručak, ali i ručak: Uz kuhano jaje ostani sit i budi fit

Znanstvenici dozvoljavaju da postoje druge razlike između dviju skupina ispitanika osim konzumacije gaziranih napitaka.

- Oni koji su pili mnogo gaziranih pića imali su viši indeks tjelesne mase i imali su veći izgled da su pušači. Statistički smo uzeli u obzir u našim analizama Indeks tjelesne mase, pušenje i druge rizike smrtnosti koji su mogli utjecati na naše rezultate no veza je ostala. No ne možemo isključiti mogućnost da su ti faktori utjecali na naša otkrića stoga ne možemo tvrditi da su otkrivene veze uzročno-posljedične - kazao je Murphy.

Istraživanja poput ovih “pomažu no ako stvarno želite bolje razumjeti kako hrana i piće utječu na zdravlje morate zaroniti dublje”, kaže Bruce Y. Lee sa sveučilišta Johns Hopkins, a u međuvremenu "najbolje je držati se prirodne hrane". (bs)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru