Lifestyle

Komentari 2

Egipatska piramida stara 4700 g. napokon otvorena za javnost

Egipatska piramida stara 4700 g. napokon otvorena za javnost

Najstarija piramida na svijetu, piramida faraona Nečeriketa ili Džozera, otvorena je za javnost, prvi puta nakon što je 1930. zatvorena zbog urušavanja te nakon obnove zadnjih desetak godina

Najstarija piramida na svijetu, piramida faraona Džozera, koju je  4700. godine sagradio arhitekt i vezir Imhotep, otvorena je za javnost, prvi puta nakon 90 godina, nakon što su je britanski inžinjeri osigurali od urušavanja. Visoka je oko 60 metara i vjerovalo se da je to najstarija piramida u Egiptu, pa čak i najstarija građevina na svijetu. 

U potpunosti je izgrađena od kamena, u velikoj nekropoli Saqqara, južno od Kaira. Vjeruje se da je to posljednje počivalište spomenutog faraona, utemeljitelja Starog kraljevstva. No, kamene konstrukcije pomalo su slabile tijekom stoljeća. Još 2011. godine inženjer iz Newporta, Peter James, počeo je popravljati konstrukciju grobnice, sve dok ju napokon nije učvrstio dovoljno da može biti otvorena za turiste. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Posjetitelji sada mogu ući u Džozerovu grobnicu, po prvi puta od 1930. godine, kada je zatvorena iz sigurnosnih razloga. 

Kako je otvorena za novinare, gospodin James, glavni direktor tvrtke Cintec, koja je obnavljala grobnicu, rekao je da je konstrukcija bila prepuna rizika.

- Zaista je bila jako, jako opasna - rekao je. 

Ova je piramida bila prototip za gradnju još nekoliko njih, uključujući i tri piramide koje stoje pored Sfinge u Gizi. Sastoji se od šest pravokutnih struktura posloženih jedna na drugu, 

- Zapravo smo iznenađeni time kako je izgrađena takva struktura koja je izdržala čak 4700 godina - kaže egipatski ministar turizma i starina Khaled al-Anani

U komori koja je oko 30 metara ispod zemlje i predstavlja srce piramide, je faraonov sarkofag, no nikada nisu otkriveni mumija, niti bilo kakvi ostaci. Na jednome zidu nalaze se i hijeroglifi s natpisom iz Knjige mrtvih. S vremenom je na sve to pao krš sa krova i slomile su se potporne grede, pa je trebalo krenuti u obnovu. 

Nakon štete uzrokovane potresom 1992. godine, tvrtka Cintec dobila je taj unosan posao, za što im je preporuka bila obnavljanje dvorca Windsor nakon velikog požara. Peter Jones osmislio je, pritom, neke posebne metode učvršćivanja konstrukcije.

Jedna od njih bilo je bušenje rupa u zidovima u koje su ugrađivane metalne šipke zamotane u tkaninu. U te se rupe onda ulijevao malter, koji se tijekom stvrdnjavanja širi, pa su tako popunjene rupe i učvršćena je cijela struktura.

Zidovi su poduprti čeličnim strukturama uz inovativnu primjenu sustava zračnih jastuka. Naime, nakon što je učvršćena žbuka na stropu, dijamantnim bušilicama izbušene su rupe i postavljena čelična sidra koja su učvrstila strop. 

- Svjesni smo povijesne i religijske važnosti za njihovu kulturu i nastavljamo razvijati nove metode koje će omogućiti da tu arheološku vrijednost sačuvamo za nove generacije - kaže James.

Dodao je kako ovaj projekt za njih ima poseban značaj, jer bi se cijela građevina, u bilo kojem trenutku, mogla urušiti uslijed potresa. 

- Cilj nam je da budemo učinkoviti, a da ni na koji način ne narušimo samu građevinu - dodaje stručnjak kojega danas cijene kao jednog od glavnih autoriteta na svijetu za obnovu piramida. 

Iako je obnova  ove piramide započela još 2006. godine, 2011. i 2012. je zaustavljena iz sigurnosnih razloga, uslijed socijalnih nemira, pa je 2013. projekt nastavljen. Naime, 2011. godine narodnim ustankom srušen je režim dugogodišnjeg diktatora Hosnija Mubaraka, a turizam je jedna od grana koja je pretrpjela dosta štete. Egipatski ministar kaže kako je obnova stajala 104 milijuna egipatskih funti, odnosno oko 6,66 milijuna dolara. 

- Predano radimo na obnovi naslijeđa i izgradnji novog Egipta - kaže ministar Mostafa Madbouli

Veliki Grand Egyptian Museum, koji brine i o piramidama u Gizi, otvorit će se do kraja ove godine, čak pet godina kasnije nego što se planiralo. 

Oko ove obnove bilo je i kontroverzi. Naime, 2014. godine objavljeno je da je Džozerova piramida oštećena tijekom restauracije, a nekoliko egipatskih nevladinih organizacija tvrdilo je da je izmijenjeno njeno vanjsko pročelje. No, organizatori obnove kažu da je sve učinjeno pod paskom UNESCO-a, koji je 2018. godine potvrdio da je obnova u skladu sa zahtjevima. 

Egipat u zadnje vrijeme ubrzano radi na otkrivanju i obnavljanju nalazišta. Lani je, tako, u blizini piramida u Gizi otkriveno groblje staro 4500 godina, a u studenom 2018. godine objavljeno je kako su otkrili sedam sarkofaga, od kojih su nekih stari i 6000 godina, i to blizu piramide u Saqqari. Pronađeno je i na desetke mumificiranih mačaka, prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

 

Najčitaniji članci