Lifestyle

Komentari 1

Ekološke udruge traže moratorij na vađenje ruda iz podmorja

Ekološke udruge traže moratorij na vađenje ruda iz podmorja

Vađenje ruda u dubokom moru uključuje tešku mehanizaciju koja usisava s morskog dna grumenje veličine krumpira, dragocjeno budući da sadrži kobalt, mangan i druge rijetke metale

Ekološke udruge zatražile su globalni moratorij na vađenje ruda s morskog dna i na izdavanje novih ugovora o istraživanju, osim ako se morski ekosustav ne zaštiti učinkovito.

POGLEDAJTE VIDEO: Eko slamčice i žličice

Tisuće ekologa, znanstvenika i diplomata glasalo je u srijedu za moratorij na konferenciji Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) u Marseilleu, koja želi pripremiti temelje za globalni summit Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti u kineskom Kunmingu u listopadu.

Vađenje ruda u dubokom moru uključuje tešku mehanizaciju koja usisava s morskog dna grumenje veličine krumpira, dragocjeno budući da sadrži kobalt, mangan i druge rijetke metale važne za proizvodnju baterija.

Pacifičke otočne zemlje poput Naurua i Kiribatija zatražile su u partnerstvu sa zapadnim rudarskim kompanijama od Međunarodne uprave za morsko dno da ubrza usvajanje propisa kako bi tvrtke u roku dvije godine mogle početi s istraživanjem i rudarenjem.

Znanstvenici i ekološke udruge kritizirali su te planove, rekavši da se premalo zna o utjecaju dubokomorskog rudarenja na okoliš i da bi minerale izvađene s dna trebalo koristiti višenamjenski i učinkovito reciklirati.

Kongres IUCN-a istaknuo je u priopćenju da će 'gubitak biološke raznolikosti biti neizbježan ako se dopusti vađenje ruda iz dubokog mora, vjerojatno trajan, gledano iz ljudske perspektive, uz nepoznate posljedice po funkcioniranje oceanskog ekosustava'.

Do sada je istražen tek djelić dna oceana i još nije otkrivena velika većina vrsta koje žive u dubokom moru, kažu znanstvenici.

- Bude li rudarenje u dubokom moru dopušteno, to će značiti da ćemo duboki ocean prvo eksploatirati, a tek onda istraživati - rekla je morska biologinja specijalizirana za bioluminiscentna stvorenja dubokog mora Edith Widder.