Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Ekrani nisu dadilje: Djeci do 5. g. dosta je sat vremena na dan

Ekrani nisu dadilje: Djeci do 5. g. dosta je sat vremena na dan
1

Djeca od dvije do pet godina ne bi trebala provoditi više od sat vremena pred televizijom ili nekim drugim ekranom, a bebe do 18 mjeseci ne bi uopće trebale gledati TV

VIDEO

Bebe do 18 mjeseci ne bi trebale biti nimalo izložene TV-u, mobitelu i ekranima općenito, objavila je u svojim novim smjernicama Američka akademija pedijatara. 

Danas je teško odrediti koliko vremena dijete zapravo provodi pred ekranom kada smo okruženi s toliko izbora - mobitelima, televizijom, laptopima, tabletima... No posve je sigurno da maloj djeci izloženost slikama i ekranima šteti razvoju mozga. 

Do sada se preporučivalo da djeca starije od dvije godine ne provode više od dva sata na dan pred televizijom. No sada su to smanjili i djeci od dvije do pet godina vrijeme pred ekranima trebalo bi biti ograničeno na sat vremena dnevno.

Ekrani ne mogu i ne smiju biti dadilje, upozoravaju pedijatri. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Buka i aktivnost s ekrana ometaju dijete. Čak i kada beba ne gleda direktno u ekran, npr. dok majka doji na kauču i gleda TV, beba može biti izložena pretjeranoj stimulaciji svjetlima i zvukom što joj može prouzročiti probleme sa spavanjem i uznemiriti je. Najnegativnija stvar je što ekrani razaraju vezu između roditelja i djece - objasnila je dr. Yolanda Reid Chassiakos za CNN. 

- Kada majka doji, to je najvažnije vrijeme za zbližavanje. Što više kontakta licem-u-lice dijete ima s majkom i drugim odraslima, pogotovo kontakt očima, to će razvoj mozga biti bolji. Ako je roditeljska pažnja usmjerana na telefon ili televiziju, bebama nedostaje pažnje, a ako su konstantno zanemarene zbog digitalnih medija, djeca mogu razviti i probleme u ponašanju u budućnosti - dodala je dr. Chassiakos. 

Roditelji bi trebali organizirati određeno vrijeme u danu bez digitalnih medija i potpuno se posvetiti interakciji s djetetom. 

Važno je i što gledaju, pa iako se svima crtići čine kao sasvim normalna pojava, stručnjaci kažu da je i to upitno.
Mala djeca ne mogu razlučiti stvarnost od fiktivnih likova i ne mogu interpretirati brzu izmjenu slika poput starije djece. Za razliku od toga, kontakt licem u lice preko video poziva smatraju boljom opcijom. Na taj način dijete može razgovarati s bakom ili djedom te poslije i ponoviti što je čulo. 

Roditelji trebaju imati na umu da su oni najbolji uzori i da njih djeca najviše imitiraju. Znači da bi oni trebali odložiti svoje mobitele, zatvoriti laptope i isključiti televiziju ako žele da djeca ne borave previše pred ekranima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak