Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Elementarno, dragi Watsone: Sherlock-lekcije za neodlučne

Elementarno, dragi Watsone: Sherlock-lekcije za neodlučne
1

Aktivno i svjesno doživljavanje okoline, korištenje svih osjetila i skupljanje samo korisnih "oruđa" samo su neke od poruka najpoznatijeg izmišljenog detektiva

VIDEO

Ti vidiš, ali ne opažaš. Razlika je očita, rekao je legendarni detektiv Sherlock Holmes vjernom prijatelju dr. Johnu Watsonu u priči “Skandal u Bohemiji”. Navodeći kao primjer stube kojima se Watson redovito uspinje, Holmes ga je upitao koliko ih ima, na što ovaj nije znao odgovor. “Baš tako! Vidio si, a nisi opazio. Zato ja jesam, pa znam da ih ima 17”, zaključio je detektiv. Iako u stvarnosti nije nužno brojiti sve stube kojima se uspinjete, važno je aktivno i svjesno doživljavati okolinu koja vas okružuje, a upravo je to glavna pouka fiktivnog detektiva sir Arthura Conana Doylea.

Nikad ne vjeruj dojmovima - koncentriraj se na detalje
Holmes o važnosti neočitog

Vrhunski logičar i “prvak” u opažanju smatra da je za razumno odlučivanje najvažnije korištenje svih osjetila: dodira, sluha, mirisa i okusa, a ne samo vida. Osjetila su moćna “oruđa” koja utječu na svijest, a obratite li pozornost na njih, mogli biste zapaziti sitnice koje su ponekad ključne pri odlučivanju, tvrde psiholozi. 

"Čovjekov je mozak poput praznog tavana koji se može puniti pokućstvom po želji"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nerazborit čovjek skuplja ‘starudiju’ svake vrste te korisna znanja postaju zakrčena. Pametan čovjek skuplja samo ‘oruđa’ koja mu mogu poslužiti i čuva ih u savršenom redu”, još je jedna od Holmesovih mudrosti kojom poručuje da zatrpan um onemogućuje organizirane misli i otežava odlučivanje.

Ništa ne raščišćava slučaj bolje od izlaganja drugome
O tome kako pričanje naglas pojašnjava situaciju

Važno je sačuvati razboritu skromnost

Ako ti se učini da postajem presamouvjeren, šapni mi ‘Norbury’ i bit ću ti vječni dužnik, rekao je Holmes Watsonu znajući da “bezgrešna” samouvjerenost u vlastite postupke često vodi prenaglim zaključivanjima i neuspjehu.

Život je serijal lekcija, a 
najbolje dolaze na kraju
O tome da se uvijek može naučiti nešto novo

Psihička udaljenost vodi najboljim rješenjima

Umjesto da brzate, dajte si vremena. Kako bi sagledao sveobuhvatnu sliku problema, Holmes odlazi s mjesta zločina i privremeno se posvećuje aktivnostima poput pušenja lule, sviranja violine ili meditacije, što vodi trenutku “prosvjetljenja”.

Beskorisne činjenice nikad ne 
smiju nadvladati one korisne
Holmes o važnosti mentalne organizacije i reda

Ne nagađajte, recite to naglas ili zapišite

Tijekom razmišljanja o nečemu vrlo je lako previdjeti logičke pogreške. Pričanje misli naglas - sebi ili nekome drugom, ali i zapisivanje na papir, učinit će vas sigurnima da ste doista temeljito promislili o problemu, ističu psiholozi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'