Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Evo kako oprati jaknu od perja i kako ju osušiti, bez da se ošteti

Evo kako oprati jaknu od perja i kako ju osušiti, bez da se ošteti
2

Iako se uvijek preporučuje osjetljiviju odjeću odnijeti na kemijsko čišćenje, uz pomoć ovih savjeta možete sami oprati pernatu jaknu kod kuće, samo trebate slijediti ove korake

VIDEO

Kako ne biste oštetili omiljeni zimski odjevni komad, evo kako oprati jaknu kod kuće i pritom izbjeći uobičajene muke s njezinim pranjem i sušenjem.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

voli biti kućanica 00:56

Iako se uglavnom preporučuje osjetljive komade odjeće nositi na kemijsko čišćenje, uz pomoć ovih nekoliko koraka možete sami pripremiti omiljene jakne od perja za hladnije vrijeme.

Smeđa jakna od antilopa: Fina nijansa i kroj koji ističe siluetu
Smeđa jakna od antilopa: Fina nijansa i kroj koji ističe siluetu

Pranje pernatih jakni

1. Ne perite više jakni odjednom

Jakna od perja će se napuhnuti tijekom pranja i zauzeti dosta prostora unutar perilice, pa izbjegavajte natrpati perilicu i perite uvijek samo jednu jaknu.

2. Ne koristite obični deterdžent 

Za ove jakne koristite tekući deterdžent za osjetljivo rublje ili pak specijalizirani deterdžent za taj tip odjeće.

3. Ubacite loptice u perilicu prije pranja

Prije samog pranja u perilicu ubacite silikonske ili teniske loptice. Nemojte preskočiti ovaj korak jer će one pomoći u sprječavanju grudanja perja. Jakna iz perilice može izaći pomalo neprepoznatljiva, ali ćete je pravilnim sušenjem vratiti u prvobitno stanje.

4. Program za osjetljivo rublje

Svaka perilica ima razne programe, ali za pranje pernatih jakni uvijek birajte onaj za osjetljivo rublje tijekom kojih temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stupnjeva.

5. Ne perite prečesto i izbjegavajte centrifugu

Pernate jakne operite jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada to činite nemojte koristiti centrifugu.

Ne tako običan kožnjak: Jakna inspirirana klasičnom formom
Ne tako običan kožnjak: Jakna inspirirana klasičnom formom

Sušenje pernatih jakni

1. Provjerite prognozu

Ako jaknu namjeravate sušiti na zraku, pričekajte vjetrovit dan. Pranje uvijek planirajte unaprijed i obvezno provjerite prognozu vremena prije, ako je namjeravate sušiti na zraku, jer će upravo vjetar pomoći pri njezinom bržem i lakšem sušenju.

2. Protresite jaknu tijekom sušenja

Možete je staviti na štrik ili na stalak za sušenje, ali obavezno je redovito protresite sa svih strana tijekom sušenja kako bi se perje pravilno rasporedilo. Primite je za kragnu ili gornji dio i rastresite, a onda isto ponovite i za donji dio.

3. Obratite pažnju na perje

Ovoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i par dana ako je vani vlažno, hladno i bez vjetra. Ako osjetite da su grude perja još prisutne, to znači da je jakna iznutra još uvijek vlažna pa se perje zbog toga ne odvaja. Iako naizgled i na dodir može djelovati potpuno suho, no grude su znak da se iznutra još uvijek nije osušila.

4. Budite oprezni sa sušilicom

Ako ste se odlučili za sušenje u sušilici, uvijek to radite na najnižoj temperaturi, nikada na visokoj. Brzo sušenje na visokim temperaturama osušit će jaknu samo izvana, a iznutra će ostati vlažna. U sušilicu također ubacite silikonske ili teniske loptice baš kao i kod pranja.

5. Centrifuga je krajnje rješenje za perje

Pranje i sušenje jakne od perja kod kuće je riskantno i uvijek postoji mogućnost da se ošteti, zato se ne preporučuje korištenje centrifuge tijekom pranja. Stoga, kada ste u potpunosti osušili jaknu, ali niste zadovoljni konačnim izgledom i načinom na koji se perje rasporedilo, možete ju staviti na program suhe centrifuge na najslabijoj jačini. To može pomoći da se u potpunosti rastrese perje, ali neka to uvijek bude posljednje rješenje, donosi zadovoljna.hr.

Roza jakna pufaste forme: Veće dimenzije za čistu romantiku
Roza jakna pufaste forme: Veće dimenzije za čistu romantiku
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom