Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Evo kako sami možete odčepiti začepljeni sudoper - 7 koraka

Evo kako sami možete odčepiti začepljeni sudoper - 7 koraka

Kako odčepiti sudoper dobro je znati kada se masnoće i ostaci namirnica kao i sitan kuhinjski otpad nakupe i stvore problem. . U većini slučajeva, sve što trebate kada je odvod začepljen su uobičajeni kućanski predmeti

VIDEO

Naučiti kako odčepiti sudoper ključna je lekcija za svaku odraslu osobu koja želi uštedjeti vrijeme, stres i novac potreban za pozivanje vodoinstalatera. Uz samo nekoliko alata i malo samopouzdanja, gotovo svaki put možete sami odčepiti sudoper, bez pomoći vodoinstalatera. Također možete odčepiti odvod tuša ili kade. U većini slučajeva, sve što trebate kada je odvod začepljen su uobičajeni kućanski predmeti kao što su topla voda, ocat, soda bikarbona, vješalica i eventualno sajla za odčepljivanje odvoda.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za čišćenje octom

Pokretanje videa...

Savjeti za čišćenje octom 01:49

Kako odčepiti sudoper?

Korak 1: Isključite odlaganje smeća

Prije svega, ako je kuhinjski sudoper opremljen električnom jedinicom za odlaganje smeća, provjerite je li isključen iz struje.

Korak 2: Koristite vruću vodu za razbijanje začepljenja

Ako je sudoper djelomično začepljen i voda sporo otječe, pokušajte veliki lonac kipuće vode polako izliti niz otvor za odvod. To može razbiti začepljenja i riješiti mnoge manje probleme.

Korak 3: Koristite sodu bikarbonu

Soda bikarbona je među najkorisnijim kućanskim pomagačima koje treba držati u svom arsenalu za kućne popravke. Dobra je za kuhanje, čišćenje i, iznenađujuće, odčepljivanje sudopera. Opet, pod pretpostavkom da začepljenje nije toliko potpuno da sprječava istjecanje, pokušajte uliti šalicu sode bikarbone u odvod. Nastavite sa šalicom bijelog octa. Pustite smjesu da odstoji oko 10 minuta, zatim pokušajte otvoriti slavinu i vidjeti je li odvod čist.

Začepljeni odvodi? Otkrij kako riješiti taj problem u videu...
Začepljeni odvodi? Otkrij kako riješiti taj problem u videu...

Korak 4: Odčepljivač

Ako vam je sudoper unatoč svemu još začepljen, vrijeme je da zgrabite odčepljivač. Potpuno navlažite područje oko odvoda i pustite da voda teče u začepljenu cijev, zatim postavite odčepljivač ravno na odvod i pritisnite. Svom snagom pritišćite brzim pokretima gore - dolje. Nadajmo se da će se začepljenje ukloniti i isprati, piše ArchitecturalDigest

Korak 5: Sajla za odčepljivanje

Pravilan naziv je svrdlo, no češće je zovu sajlom za odčepljivanje i možete je kupiti u bilo kojoj trgovini. Nježno gurnite sajlu u odvod dok ne naiđe na otpor, a zatim je priključite na bušilicu i pokrenite. Nakon što uspijete pomaknuti sajlu dalje u odvod, ponovno pokrenite bušilicu, a zatim pokušajte pustiti vodu da vidite je li se začepljenje očistilo.

Ako nemate sajlu, možete isprobati verziju s vješalicom. Jednostavno odmotajte metalnu vješalicu u dugu, tanku žicu, povucite je ravno, i idealno napravite malu kukicu na kraju pomoću kliješta, a zatim je polako gurnite u začepljen odvod, okrećući putem. Možda ćete uspjeti razbiti začepljenje ili pak uhvatiti zaglavljeni materijal i izvući ga van, potpuno odčepljujući odvod.

Korak 6: Provjerite sifon

Očito imamo posla s tvrdoglavim začepljenjem, pa je vrijeme za napad iz drugog smjera. Stavite posudu ispod cijevi sudopera kako biste uhvatili višak vode i zatim pronađite zakrivljeni komad cijevi koji se koristi kako bi se osiguralo da malo vode ostane između otvorenog odvoda i ostatka vodovoda, čime se sprječava širenje neugodnih mirisa. Ponekad se u ovom dijelu cijevi stvaraju začepljenja, a njegovo uklanjanje može olakšati čišćenje područja.

Ekološka rješenja: Začepljeni odvodi postaju stvar prošlosti
Ekološka rješenja: Začepljeni odvodi  postaju stvar prošlosti

Ovaj dio cijevi pričvršćuju konektori koji se obično mogu olabaviti rukom. Gumena rukavica može ubrzati postupak, a po potrebi možete koristiti ključ za cijevi, ali pazite da ne oštetite plastične spojnice. Odvojite cijev i provjerite je li začepljenje na tom mjestu te uklonite blokadu.

Korak 7: Odvod u zidu

Ako začepljenje nije u sifonu ili cijevima točno ispod kuhinjskog sudopera, mora biti niže u sustavu. Upotrijebite sajlu i bušilicu da pokušate očistiti začepljenje niže u zidu. Već ćete imati lak pristup ovim cijevima kada uklonite sifon, tako da možete jednostavno ubaciti sajlu u te cijevi. Ako i dalje nemate sreće u svom samostalnom odčepljivanju, nazovite profesionalnog vodoinstalatera.

Čišćenje začepljenog kupaonskog umivaonika

Pristup uklanjanju začepljenja kupaonskog sudopera prilično je sličan rješavanju začepljenog kuhinjskog sudopera. Međutim, često je teže pristupiti cijevima, a cijevi su često uže i s njima je teže raditi. Također, ova su začepljenja vjerojatno uzrokovana nakupljanjem dlaka, ostatka sapuna i druge prljavštine koja može biti vrlo tvrdoglava. Ipak, možete to učiniti!

Korak 1: Uklonite čep

Najprije uklonite čep tako da ga nježno podignete i, ako je potrebno, okrenite ga u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako biste ga uklonili sa zakretne šipke. Ponovno ćete ga umetnuti radeći suprotno.

Vodoinstalateri otkrili što nikad ne rade u svojim domovima
Vodoinstalateri otkrili što nikad ne rade u svojim domovima

Korak 2: Pokušajte s vrućom vodom

Da, isto kao i kuhinjski sudoper: veliki lonac kipuće vode polako ulijte u odvod kupaonskog sudopera, nadajući se da će olabaviti i razbiti začepljenje.

Korak 3: Koristite sodu bikarbonu i ocat

Opet isti pristup: ulijte jednu šalicu sode bikarbone u odvod, a zatim dodajte jednu šalicu bijelog octa. Pustite da odstoji 10 minuta, zatim pustite vodu

Korak 4: Odčepljivač

Pod pretpostavkom da odčepljivač možete postaviti u kupaonski umivaonik na takav način da možete oblikovati brtvu, samo naprijed! Ispumpajte začepljenje.

Korak 5: Isprobajte sajlu

Mnogi kupaonski umivaonici jednostavno ne mogu primiti sajlu zbog uskog oblika, pa nemojte forsirati ukoliko primijetite da sajla ne može proći kroz cijevi.

Korak 6: Uklonite sifon

Kupaonski umivaonik ima sifon baš kao i kuhinjski sudoper. Odvrnite ga i potražite začepljenje i očistite ga žičanom vješalicom ako ga pronađete.

Ovih 11 stvari nikad ne biste trebali baciti u svoju WC školjku
Ovih 11 stvari nikad ne biste trebali baciti u svoju WC školjku

Korak 7: Problem u cijevima zida

Ako začepljenje nije između sudopera i sifona, samo naprijed i pokušajte uvući sajlu u cijevi koje vode u zid. Ako ni tako ne možete riješiti problem, vrijeme je za onaj poziv vodoinstalateru.

Mogu li koristiti kemijsko sredstvo za čišćenje odvoda za odčepljenje sudopera?

Kemijska sredstva za čišćenje odvoda doista mogu pomoći u uklanjanju začepljenja ali također oštećuju cijevi. Općenito je najbolje izbjegavati njihovu upotrebu ili ih učiniti posljednjom mjerom koja se rijetko koristi. Pa, krajnje utočište, budući da je poziv profesionalcu uvijek posljednji potez.

Što će brzo odčepiti odvod?

Ako prirodan pristup u kojem kipućom vodom, octom i sodom bikarbonom niste riješili problem, sljedeći korak koji treba isprobati je odčepljivač. Ovo može vrlo brzo ukloniti začepljenje zahvaljujući usisu i pritisku koji odčepljivač stvara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom