Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Evo kako se nositi s 'muškom menopauzom' i što je to uopće

Evo kako se nositi s 'muškom menopauzom' i što je to uopće

Baš kao i žene, muškarci prolaze kroz značajne hormonalne promjene kako stare, osobito u razini testosterona. Razumijevanje ovih promjena ključno je za očuvanje zdravlja i vitalnosti u poznim godinama

VIDEO

Testosteron, koji je vitalan za razvoj muških spolnih obilježja, prirodno raste, a zatim opada s godinama. Proizvodnja testosterona naglo raste tijekom puberteta i može postupno rasti do 30. godine.

- Razine se mogu početi smanjivati po stopi od 1% godišnje nakon 30. Do 70. godine neki muškarci mogu doživjeti smanjenje razine testosterona do 50% u usporedbi kada su brojevi bili na vrhuncu - naglašava američki urolog Dr. Jamin Brahmbhatt.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

'Od mog oca tražio je dozvolu da me zaprosi, a onda sam otkrila da me vara s pomajkom' 00:50

Uloga testosterona

Testosteron različito utječe na muškarce i žene zbog različitih razina i uloga među spolovima. Kod muškaraca, gdje je to primarni hormon, njegov pad povezan s godinama značajno utječe na seksualnu funkciju i fizičke osobine.

- Žene, s prirodno nižim testosteronom, osjećaju blaže učinke njegovog smanjenja, jer se njihova tijela prilagođavaju hormonskim promjenama tijekom životnih događaja kao što su menstruacija i menopauza. Unatoč nižim razinama, testosteron kod žena ključan je za zdravlje kostiju, održavanje mišića i energiju - ističe liječnik.

Uklanja probleme s vratom, koljenima, ali i lošom probavom
Uklanja probleme s vratom, koljenima, ali i lošom probavom

Suočavanje sa stvarnošću muške menopauze

Muška menopauza ili andropauza nije samo mit.

- Otprilike 2 od 10 muškaraca starijih od 60 godina pate od niske razine testosterona, prema Američkom urološkom udruženju. Ovaj broj se povećava na 3 od 10 muškaraca u 70-im i 80-im godinama. Simptomi poput smanjenog libida, umora, promjena raspoloženja, erektilne disfunkcije i tjelesnih promjena mogu značajno utjecati na kvalitetu života - tumači Brahmbhatt.

Rješenje za zdravstvene preglede

Ako imate više od 40 godina i osjećate simptome poput niske energije ili smanjene seksualne želje, razmislite o provjeri razine testosterona, predlaže stručnjak.

- Prema studiji 'New England Research Institutes' iz 2018., samo oko 5% muškaraca s niskim testosteronom prima liječenje. Ova niska brojka je uglavnom zato što većina muškaraca ne ide na godišnje preglede, što dovodi do nedovoljnog liječenja i nedovoljne dijagnoze osnovnih zdravstvenih stanja - naglasio je.

Liječenje niskog testosterona, također poznato kao nadomjesna testosteronska terapija ili TRT, ima za cilj poboljšanje simptoma kao što su nizak libido, umor i smanjena mišićna masa.

Lokalni gelovi i kreme nanose se na kožu, osiguravajući stabilnu razinu hormona, ali zahtijevaju oprez kako bi se spriječio prijenos s kože na kožu.

Injekcije testosterona, koje se daju svakih nekoliko tjedana, učinkovite su, ali mogu uzrokovati fluktuacije razine hormona.

Crijevna mikroflora: Kako korisne bakterije transformiraju vaš mikrobiom
Crijevna mikroflora: Kako korisne bakterije transformiraju vaš mikrobiom

Flasteri daju dnevnu dozu i alternativa su za one koji ne žele koristiti gelove ili injekcije.

Pelete testosterona, implantirane pod kožu, nude dugoročno rješenje, oslobađajući doze tijekom nekoliko mjeseci.

Novi oralni lijekovi za testosteron također su nedavno ušli na tržište kao opcija za TRT.

Odabir prave vrste TRT-a uključuje razmatranje individualnih preferencija, povijesti bolesti i stila života, te o tome treba razgovarati s liječnikom. Liječnički nadzor je ključan tijekom TRT-a kako bi se prilagodile doze i pratile potencijalne nuspojave, koje mogu uključivati akne, apneju za vrijeme spavanja, krvne ugruške i povećan rizik od srčanih bolesti. Muškarcima s poviješću raka prostate ili dojke obično se ne savjetuje TRT.

Liječenje niskog testosterona nije samo hormonska terapija. Životni stil igra presudnu ulogu.

S nižim razinama testosterona povezana je i pretilost. Studija iz 2015. otkriva da muškarci s prekomjernom tjelesnom težinom imaju veću vjerojatnost da će patiti od niskog testosterona, a gubitak težine može povećati razinu testosterona.

Redovita tjelovježba, uravnotežena prehrana i dobar san nisu samo dobri za tijelo, već navike također pomažu u održavanju zdrave razine testosterona, piše msn.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom