Obavijesti

Lifestyle

Komentari 58

Evo kako spriječiti smrt kućnih biljaka: Od izbora teglica do pravilnog zalijevanja i tuširanja

Evo kako spriječiti smrt kućnih biljaka: Od izbora teglica do pravilnog zalijevanja i tuširanja

Uvijek treba koristiti tegle koje imaju rupice na dnu i tanjurić kao podložak, kako bi višak vode mogao isteći. Tako ćete imati kontrolu nad time koliko vode biljci uopće treba

VIDEO

Ako želite da vaš dom djeluje ugodno i toplo, teško je to postići bez barem dvije, tri tegle s biljkama, koje nas povezuju s prirodom. No, nismo svi sretnici kojima uzgoj biljaka ide od ruke i često se događa da ubrzo nakon što ste neku teglu donijeli kući vidite da se lišće pomalo suši i biljka odumire.

POGLEDAJTE VIDEO: Biljke koje tjeraju kukce

Pokretanje videa...

00:28

Često se može čuti kako s biljkama treba razgovarati i tepati im, ako želimo da uspijevaju. Zasigurno ima nešto u tome, ali i u tome da se i sa biljkama treba držati nekih pravila da bi ostale zdrave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Previše zalijevate, pa je biljka - žedna

- Jedan od načina na koji često uništavamo biljku je to da ih prekomjerno zalijevamo, kaže Jesse Waldman iz Pistils Nursery, tvrtke iz Portlanda, u američkoj državi Oregon, koja uzgaja biljke za presađivanje i prodaje ih online. Kad biljke previše zalijevamo, postanu umrtvljene, pomalo venu, a na nekad svijetlo zelenim listovima mogu se pojaviti smeđe mrlje. 

- Može izgledati kao da je biljka žedna, a zapravo se utapa, kaže Jesse. Biljkama koje previše zalijevamo počinje trunuti korijenje, što omogućava gljivicama i bakterijama da se razviju, pa kako korijen truli, biljka zapravo uopće ne uzima vodu i više se ne može oporaviti, jer je - žedna.

Dakle, prvo provjerite nije li u tome problem: Pažljivo izvadite biljku iz tegle i pregledajte korijenje. Ako izgledaju kašasto i počeli su mijenjati boju u smeđu ili crnu, to je znak da korijen truli. Odrežite nezdravi dio korijena i posadite biljku ponovo, uz manje zalijevanja, savjetuje vrtlarica. 

Pročistite zrak prirodno uz biljke koje unose svježinu u prostor
Pročistite zrak prirodno uz biljke koje unose svježinu u prostor

Ako je loša odvodnja, biljka se 'utapa'

Prvi korak prema zdravijim biljkama je manje zalijevanja. Kako je svaka biljka različita, a i puno toga ovisi je li na tamnom i hladnom mjestu, ili blizu prozora gdje grije sunce, ritam zalijevanja ćete najbolje odrediti tako da prstima provjerite kakva je zemlja.

Dodajte vodu tek kad je zemlja malo presušila. 

Drugi korak u tome da spriječite da korijen istruli je dobra drenaža, kako biste osigurali da korijen ne 'leži' u lokvi vode.

To znači da uvijek treba koristiti tegle koje imaju rupice na dnu i tanjurić kao podložak, kako bi višak vode mogao isteći. Tako ćete imati kontrolu nad time koliko vode biljci uopće treba. 

'Biljka sreće': Miris ove biljke pomaže kod tjeskobe i nesanice, svatko bi je trebao imati doma
'Biljka sreće': Miris ove biljke pomaže kod tjeskobe i nesanice, svatko bi je trebao imati doma

- Neki vole dodati sloj šljunka u posudu u koju će posaditi biljku, no teško je reći koliko je to učinkovito rješenje. Umjesto toga, ja volim staviti mali komadić jute, nad rupice, kako s vodom ne bi oticala i zemlja, te koristiti visoko kvalitetno tlo za sadnju, kaže vrtlarica Jesse Waldman. 

Povremeno istuširajte biljku

- Dok zalijevate i gnojite biljku, u tlu se nakupljaju stvari koje je s vremenom potrebno isprati. I s vanjske strane tegle vjerojatno ćete primijetiti hrskavi bijeli prah, što su soli i minerali iz gnojiva koji se nakupljaju. Zbog toga je povremeno dobro izvaditi teglu iz tanjurića i oprati ga, te dobro istuširati biljku, tako da voda baš curi u umivaonik, savjetuje Jesse. 

In the rain

Ako je biljka malo oparena, vratite je u tanjurić tako da još može 'popiti' vodu koja u prvom trenutku isteče, u suprotnom, ostavite je da se negdje dobro ocijedi, pa onda vratite u tanjurić. 

- Vjerojatno se pitate što s velikim lončanicama u kojima su mala drvca koja je teško podići u sudoper i tuširati. Jednostavno, obilno ga zalijte, pa pustite da višak vode isteče. Ostavite malo vremena da biljka upije koliko joj je potrebno, pa višak vode upijte krpom, savjetuje majstorica za uzgoj bilja. 

Šest biljaka koje će u vam domu generirati pozitivnu energiju
Šest biljaka koje će u vam domu generirati pozitivnu energiju

Što kad drenaža nije moguća?

Ako imate teglu bez rupa na dnu, ili želite iskoristiti veliku ukrasnu vazu koja ih nema, za sadnju izaberite biljke kojima drenaža ne treba. To isključuje mnoge lisnate biljke,  kao što je primjerice Pilea Peperomioides, biljka poznata kao 'sakupljač novca', jer se one ne vole 'kupati' u vodi.

S druge strane, sukulenti mogu živjeti i bez drenaže, s tim da ih ne smijete baš previše natapati. Neke biljke baš ne vole biti na suhom, kao što su paprati, pa to može biti dobro rješenje za velike tegle bez drenaže.

- Čak i u tom slučaju, treba osigurati da uvjeti za biljku budu što bolji. Tako na dno tegle možete postaviti sloj aktivnog ugljena, koji će zaštititi biljke od rasta bakterija. Druga mogućnost je da u velikoj tegli napravite mali vrt, tako da manje biljke posadite u plastične čaše koje možete izvaditi, dobro zaliti biljku i ostaviti da se ocijedi, pa ju vratiti na mjesto, kaže Jesse.

Ako je, pak, riječ o velikim drvcima čije tegle ne možete podizati, na dno možete postaviti kikiriki, kako bi ostalo prostora za otjecanje vode koja će po malo isparavati i vlažiti zemlju, kako biste izbjegli da se korijen utapa i truli, prenosi Architectural Digest. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno