Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Evo kako spriječiti stvaranje vlage u domu i pojavu plijesni

Evo kako spriječiti stvaranje vlage u domu i pojavu plijesni

Što manje vlage proizvedete u kući, to će se stvoriti manja kondenzacija. Dakle, treba razmisliti kako ćete smanjiti razinu vlage tijekom dana. Postoje besplatni načini za to, kaže Nicholas Donnithorne

VIDEO

Mnoga kućanstva u ovo doba godine suočavaju se s viškom vlage u prostoru i pojavom plijesni, koja ukućanima može stvoriti i zdravstvene probleme. Nicholas Donnithorne, menadžer službe održavanja i britanskoj korporaciji Rentokil podijelio je iskustva vezana uz taj problem, piše The Sunb. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nemoguć život sa plijesni

Pokretanje videa...

specka živi u stanu pun vlage i plijesni 01:11

Ponekad se, kaže, stvar može riješiti samo pribjegavanjem skupim rješenjima, poput ugradnje odvlaživača, odnosno instaliranja ventilatora, te postavljanja posebnog gipsa za izolaciju. No, ima i jeftinijih i jednostavnijih rješenja koja mogu ublažiti problem nastajanja plijesni, kako biste mogli sanirati stanje. 

Man with magnifying glass checking mold fungus

- Što manje vlage proizvedete u kući, to će se stvoriti manja kondenzacija. Dakle, treba razmisliti kako ćete smanjiti razinu vlage tijekom dana. Postoje neki besplatni načini za to: Češće otvaranje prozora, primjerice dok kuhate ili dok se tuširate, ili korištenje ventilatora u kupaonici. Tako ćete isušiti vlagu u kuhinji i kupaonici, odnosno neće se više zadržavati u vašem domu – kaže Donnithorne. Dodaje kako je poželjno održavati ujednačenu temperaturu u domu, ako je moguće. 

Savjeti kako brzo osušiti dom nakon poplave te kakvu je vodu i hranu sad važno izbjegavati
Savjeti kako brzo osušiti dom nakon poplave te kakvu je vodu i hranu sad važno izbjegavati

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da to bude između 18 u 20 stupnjeva, uz 50 do 60 posto vlage. 

-  Sjetite se da, kako temperatura pada, zrak može zadržati manje vlage, pa je veći rizik za to da će se stvarati kondenzacija pare i vlaga u stanu, pojašnjava stručnjak. Dodao je još nekoliko jeftinih tješenja: 

Kuhajte s - poklopcem

Young woman standing by the stove in the kitchen

- Uvijek poklapajte tavice i lonce dok nešto u njima kuhate, zatvorite kuhinjska vrata prema ostatku stana i otvorite prozor u kuhinji, posebno kad kuhate neke namirnice u vodi, poput tjestenine, koja ispušta puno vlage u zrak. To će doprinijeti i tome da voda brže zakuha, te da zadrži toplinu, što znači da ćete trošiti manje energije za kuhanje

Stari ručnik – besplatna pomoć

Nakon tuširanja ili brijanja, starim ručnikom prebrišite vlagu u kupaonici, pa se neće skupljati u zraku. Možete ga osušiti i u kupaonici, ako ima prozor koji se može otvoriti, ili ga sušite na zraku, pa ga sutra opet možete upotrijebiti. Na taj način spriječit ćete stvaranje plijesni na mjestima na kojima se ona najčešće stvara. 

Izolacija potkrovlja

Fotolia

- Četvrtina topline gubi se kroz krov ako nemate odgovarajuću izolaciju, pa razmislite o tome da ju pojačate, savjetuje stručnjak. To je nešto što možete učiniti sami, no morate paziti da ne blokirate otvore za ventilaciju. 

O problemu koji muči mnoge: 'Bilo je nepodnošljivo, zidovi su bili vlažni, crni od plijesni'
O problemu koji muči mnoge: 'Bilo je nepodnošljivo, zidovi su bili vlažni, crni od plijesni'

Izolirajte krevet ljubimca 

- Ako ste vlasnik psa, ujutro ćete možda primijetiti da je njegov krevet vlažan. Razlog je to da je obično postavljen na hladnim pločicama, pa toplina psa grije pod i stvara se vlaga. Zato je dobro 'izolirati' krevet kućnog ljubimca s poda, primjerice tako da ispod njega postavite neku prostirku koja ne propušta vlagu. 

Odškrinite vrata ormara

- Nije rijetkost da u ormarima pronađete odjeću koja je vlažna i miriše na plijesan, posebno ako je ormar oslonjen na zid. Ako su vrata ormara zatvorena, on postaje kao hladnjak, sa hladnim i vlažnim zrakom koji je zaglavljen unutra. Dakle, pomoći će ako vrata ormara malo odškrinete, ili postavite stoper tako da se ne mogu potpuno zatvoriti – zaključuje Nicholas Donnithorne. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje