Lifestyle

Komentari 0

Evo koliko često morate prati kosu ako je obojena ili masna

Evo koliko često morate prati kosu ako je obojena ili masna

Bojanje kose zabavan je i kreativan način da osvježite svoj izgled, ali ako želite da vaša nova boja dulje bude 'živa', perite kosu rjeđe, 2 ili 3 puta tjedno dovoljno je da vaša kosa bude čista

Velika je vjerojatnost da ste tijekom godina nekoliko puta mijenjali rutinu njege kose kako biste prilagodili svoje potrebe. Mnogi ljudi odlučuju prati kosu svaki dan kako bi postigli svjež i čist izgled. Naravno kosa će tada izgledati najbolje, ali prečesto pranje kose može učiniti više štete nego koristi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Evo koliko često biste zapravo trebali prati kosu:

1. Prema tipu kosu

Ako imate tanku i nježnu kosu, možda biste je trebali prati svakodnevno jer se ona lako prekriva sebumom i puno brže se masti. Oni sa suhom ili kovrčavom kosom trebali bi ju prati svaki drugi dan. Ako je vaša kosa zdrava i čvrsta, nju ne trebate toliko često prati, možda jednom tjedno ili svaki drugi tjedan. Dovoljno da ostane čista.

2. Ako vam je masna kosa

Čim vam se kosa malo zamasti, možda ćete doći u iskušenje da je odmah operete, ali sebum koji proizvodi vaše tjeme zapravo je neophodan za zdravlje i ljepotu vaših pramenova.

Iako nas reklame za šampone pokušavaju uvjeriti da svakodnevno peremo kosu kako bi bila lijepa, kosa koja je potpuno lišena prirodnog ulja može biti teška i gruba za stiliziranje. Kada se vaše vlasište previše osuši, može početi proizvoditi još više sebuma, pa se preporučuje pranje kose svaka dva do tri dana kako biste izbjegli masnu kosu i iritaciju vlasišta.

3. Puno vježbate

Nije iznenađenje da jedan trening u teretani može pokvariti vašu kosu. Znojite se i vaša kosa upija znoj. Tuširanje nakon treninga ne samo da vas može očistiti nego i pomoći vašim mišićima da se brže oporave. Ako volite vježbati i redovito provodite sate u teretani, svakodnevno pranje kose moglo bi zaštititi kožu na vašem tjemenu od gljivičnih infekcija i začepljenih pora, ali to ipak može usporiti rast kose, pa čak i uzrokovati opadanje kose.

4. Često koristite proizvode za stiliziranje

Beautiful young girl applying hair spray on her hair

Ako vam se čini da vam je kosa nakon godina korištenja proizvoda za stiliziranje kose postala slabija i tanja, ne varate se. Gelovi, ulja, voskovi i lakovi za kosu - mogu pomoći, ali ako ih koristite prečesto, mogu se nakupiti na vašem tjemenu i uzrokovati svrbež. Kako bi vam valovi držali satima i kako bi koža na vašem tjemenu bila zdrava, temeljito operite kosu nakon stiliziranja s određenim proizvodom. 

5. Ako vam je kosa obojena

Bojanje kose zabavan je i kreativan način da osvježite svoj izgled, ali ako želite da vaša nova boja ostane 'živa' dulje, perite kosu rjeđe. Šamponiranje kose samo 2 ili 3 puta tjedno dovoljno je da vaša kosa bude čista i da produžite životni vijek vaše nove nijanse, piše Brightside.

Najčitaniji članci