Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo koliko dugo piletina može stajati u hladnjaku i zamrzivaču

Evo koliko dugo piletina može stajati u hladnjaku i zamrzivaču

Zamrzivač je savršeno mjesto za spremanje sirove i kuhane piletine koju nećete odmah pojesti. Smrznuta sirova piletina može stajati u zamrzivaču mjesecima

Sirova piletina, koju kupujete u mesnici, može u hladnjaku stajati do dva dana. Takvo meso se može razlikovati od zapakiranog na kojemu piše rok trajanja. Naime, zaposlenici u trgovinama moraju paziti na temperaturu hladnjaka u kojima stoji piletina i drugo meso kako bi se bakterije ne bi počele razmnožavati. U mesnici radnici izrežu samo ono što će se vjerojatno prodati tog dana i nema navedenog roka trajanja pa je moja preporuka potrošiti takvu piletinu u dva dana, savjetuje Martin Bucknavage, stručnjak za hranu iz SAD-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Meso_testiranje 02:22

Također, savjetuje da pileće meso koje ste kupili zapakirano i otvorili isto potrošite u roku dva dana.

- I način na koji čuvate sirovu piletinu u hladnjaku utječe na to koliko će trajati. Prvo provjerite je li hladnjak ispravne temperature: na 5 ili ispod 5 stupnjeva. Najbolje mjesto za čuvanje piletine je u najhladnijem dijelu hladnjaka, što je obično donja polica. Također se pobrinite da sirovu piletinu skladištite u najboljim posudama za pohranu hrane, u tzv. hermetički zatvorenim posudama, kako ne bi bila izložena zraku ili vlazi, što može uzrokovati stvaranje štetnih bakterija. Osim toga, to će osigurati da bakterije iz piletine ne dođu u kontakt s drugom hranom u hladnjaku - kaže ovaj stručnjak.

Zamrzavanje hrane: Što i kako pohraniti, a što nikako ne raditi
Zamrzavanje hrane: Što i kako pohraniti, a što nikako ne raditi

Evo koliko dugo kuhana ili pečena piletina može stajati u hladnjaku

Ako ste kupili piletinu sa žara u trgovini, ona može trajati u hladnjaku tri do četiri dana. Isto vrijedi i ako ste sami pripremali piletinu, bez obzira jeste li je pekli, kuhali ili pržili. Drugim riječima, ne očekujte da će bilo koja vrsta piletine koju ste skuhali u nedjelju biti ok do četvrtka, pojašnjava Martin Bucknavage.

storyeditor/2024-04-18/piletina.jpg

Naglašava da je važno pravilno skladištiti termički obrađenu piletinu, baš kao i sirovu.

- To znači da je čuvate u hermetički zatvorenoj posudi kako ne bi bila izložena zraku ili vlazi. Kuhana piletina koja nije pravilno uskladištena, ili je pokvarena, počet će razvijati bakterije koje dovode do trovanja hranom. Dvije su vrste bakterija koje se mogu formirati na pokvarenoj kuhanoj piletini, a to su pseudomonas putida i aeromonas hydrophila - objašnjava.

Top recepti za roštilj: Meso, riba i povrće će biti za prste polizati!
Top recepti za roštilj: Meso, riba i povrće će biti za prste polizati!

Koliko dugo piletina može stajati u zamrzivaču?

Zamrzivač je savršeno mjesto za spremanje sirove i kuhane piletine koju nećete odmah pojesti. Smrznuta sirova piletina može stajati u zamrzivaču mjesecima. Na primjer, cijelo sirovo pile može trajati do godinu dana, dijelovi piletine devet mjeseci, a iznutrice i mljevena piletina tri do četiri mjeseca, kaže stručnjak.

- Što se tiče kuhane piletine, ona će biti dobra u zamrzivaču nekih četiri mjeseca - dodaje.

Kako znati da li se piletina pokvarila?

Martin Bucknavage savjetuje da vjerujete svojim osjetilima, a ovo su sigurni znakovi da piletina više nije dobra za jelo:

  • Ima neugodan miris.
  • Sluzava je.
  • Boja se promijenila iz ružičaste u sivu, žutu ili zelenu, prenosi rd.com.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za petak 13. prosinca: Rak će shvatiti da se zaljubio, Lav je pod pritiskom
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za petak 13. prosinca: Rak će shvatiti da se zaljubio, Lav je pod pritiskom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 13. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept
JEDNOSTAVNO JE

Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept

Za umak od maslaca trebaju vam dvije žlice maslaca i žličica slatke paprike, a umak od jogurta napravite od dvije šalice grčkog jogurta, dva češnja češnjaka, soka od pola limuna i prstohvata soli